Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nic není jak se zdá. Nic není bílé, nic není černé...a mezi teroristy, obětující sebe a nevinné lidi ve jménu pokřiveného chápámí víry není a nikdy asi nebude nic mezi. Zajímavý, spíše psychologický thriller o mravenčí a nevděčné práci agenta (přesný Don Cheadle) proniknuvšího do organizované teroristické buňky, která v zájmu vyšších cílů, chce výbuchy a nevinnnými obětmi dokázat...ale co vlastně. Zajímavý úhel pohledu místy sráží předvídatelnost děje a žánrová klišé, ale i tak se jedná hlavně díky hereckému tandemu Guy Pearce a zvláště Don Cheadle, o potřebný mainstreamový filmový produkt, který si své vděčné diváky určitě najde. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Opet dalsi z mnoha shows o americkem boji s alah-terorismem. Vylozene se nabizi porovnani s primym soucasnym konkurentem Body Of Lies od Ridleyho Scotta. Traitor sice neni tak technicky a rezisersky vymakany, ale celkove vzato me to chytlo podstatne vic, nez Labyrinth, ktery byl na muj vkus prilis odosobneny. Zde mate mnohem lepsi sanci soucitit a vzit se do hlavni postavy, kterou dava s naprostym prehledem Don Cheadle, jenz je na podobne vychodni role jako stvoreny. Diky teto silne konektivite s Cheadlem ziskate mnohem lepsi insight a atmosfera tak muze fungovat xkrat lepe ve smyslu vytvareni napeti a permanentniho feelingu bezprostredniho ohrozeni a odhaleni. 7/10 ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Co jsme se z tohoto filmu dozvěděli: že terorista může vypadat jako černoch, běloch nebo ženská, že američani byli kdysi brity považováni taky za teroristy a že islám znamená "pokora". A mnohem víc. První polovinu filmu řežisér mlží, aby zpochybnil to, na které vlastně stojí straně, ale je to zbytečné, protože už jen proto, že se to jmenuje Zrádce, víme, že je na straně dobra. Don Cheadle by mohl být hned mudžahedín jak vystavenej do futrálu, fakt jsem mu to uvěřil (protože se skvostně naučil arabštinu a modlitby). Taky Guy Pearce tady působí dobře, svěže a chytře. Svou teroristickou tématikou to sice není moc originální (od jisté doby jsou teroristi všude), ale tím, že jsme v kůži jakoby teroristy se to velmi zajímavým způsobem blíží k jasnému závěru. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Téma terorismu je stále aktuální a sem tam si někdo přihřeje trošku polívčičku a natočí na dané téma další film. Tentokráte na to jdou tvůrci trošku delší cestou. Don Cheadle opět náležitě přesvědčivý v roli čtenáře Koránu. Těžko ke Zrádci více dodávat protože se jedná opravdu o celkem obyčejný film s několika zajímavějšími scénami a s klasickým koncem. 60% ()

MiCM 

všechny recenze uživatele

Druhý pohled na imperialisticko-teroristickou problematiku. Imperialismus, jakožto absolutní opak komunismu, respektive život v luxusu na úkor někoho jiného (z praktického ekonomického hlediska), bude samozřejmě vždy terčem těchto útoků a nezabrání tomu ani americká propaganda.. Každopádně Don Cheadle excelentní v každé chvíli, v každém filmu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)

Reklama

Reklama