Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (212)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Agenti Roy Clayton (Guy Pearce) a Max Archer (Neal McDonough) jsou na stopě bývalému armádnímu důstojníkovi Samiru Homovi (Don Cheadle), který - jak se zdá - změnil strany a nyní je aktivním členem islámské teroristické buňky, která má na svědomí několik bombových útoků všude po světě. Navíc nyní plánuje velký útok někde ve Spojených státech, a jen agenti Clayton a Archer jej mohou zastavit... Vzhledem k tomu, že mám nyní aktivně rozkoukaný seriál Homeland s nachlup stejnou tématikou, připadal jsem si při sledování filmu "jako doma". Téma je dvojitého tajného agenta je docela zajímavé, a navíc i docela hezky natočené a se zajímavým hereckým obsazením - Pearce, McDonough i Cheadle mi do svých rolí perfektně zapadli. Kladné body film získává i díky zvláštní (a nadmíru logické) synchronizaci jednotlivých útočníků (rozepsaný mail na freemailu, který neodchází, a tudíž jej sledovací služby neodchytnou) i vlastní likvidace útočníků (byť jsem něco podobného očekával). Celkově mám z tohoto filmu docela dobrý pocit - byť na krále žánru (výše zmíněný Homeland či Labyrint lží to jaksi nemá)... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nicneříkající politické drama, kde hraje nenápadný Don Cheadle, ztrácí na působivosti hned od samotného začátku. Nezaujme, nudí, nepřesvědčí, snaží se diváka uvrhnout do víru děje, ale všecko v co se snaží, tak na diváka působí pravým opakem. V kostce mě film příšerně nudil. Fakt si radši běžte pustit cokoliv jinýho, protože tohle jsou dvě hodiny mizérie. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chytrý, promyšlený, inteligentně podaný ‚malý‘ film o velkých věcech, který stojí především na vynikajících hercích – Don Cheadle standardně skvělý, Guy Pearce po letech opět ve formě – a vtíravém pohledu do světa islámského terorismu. Jenomže, dějově to zase až takové terno není (na ty dvě hodiny se toho opravdu moc nestane) a dialogy, byť ze sebe soukají spousty životních mouder, se vlastně v druhé polovině opakují. Už jenom kvůli těm fantastickým hercům je mi líto ty 4* nedát, ale v porovnání s cynickými glosátory Scottova Labyrintu lží prostě Zrádce prohrává docela výrazně. Nachmanoff si měl ten svůj scénář nechat natočit od někoho s výraznějším autorským obtiskem, takhle zůstane brzo zapomenut. Škoda. 3 a ½. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úplne jednoduchá matika to nie je, takže mi nestačilo dať si dohromady jedna plus jedna, ale s len trošku väčším zapnutím myšlienkových závitov, v ktorých som si dal dokopy názov, hlavnú myšlienku a dobrácky nezáporne vyzerajúceho Dona Cheadla, som prekukol chystaný veľkolepý zvrat s prehľadom (nemusel som čítať ani spoilerovitý obsah od Matadora) a tým pádom sa žiadne prekvapenie, ktoré ma malo posadiť na zadok, nekoná. Najväčšou zradou filmu bol pre mňa teda hlavne zradný názov. Akcie by možno pomohla prebudiť vo mne trošku adrenalínu, pretože psychologická dejová línia o chladných separatistických militaristoch nemala až také grády, či atmosféru ako niektoré filmy, ktoré sa s divákom vedeli poriadne pohrať. O pôsobiace scény však nebola núdza, myšlienka by ma poriadne ovalila, nebyť toho odhalenia a teda ako režisérsky začiatok v áčkových vodách to vôbec nebolo zlé. 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Svižný teroristický thriller, ktorý sa ale tvári možno o niečo ambicióznejšie, ako sa nakoniec ukáže. Rozhodne nejde o nejakú čierno-bielo podanú blbosť, scenár aj spracovanie je inteligentné. Čo Zradcu "zrádza", je napríklad už samotný názov, ktorý odhaľuje dôležitý zvrat v polovici filmu. Ďalej tu sú prítomné syndrómy celej vlny podobne ladených snímok. Musíme počúvať rozhovory vnútri teroristickej organizácie o tom, že si to Amerika zaslúži, proste ako keby sa dotyční videli po prvýkrát a museli si neustále opakovať, o čo im ide. Podobne je to aj na tej "správnej" strane, pretože tam si dotyční, podľa vizáže desiatky rokov v teréne, tiež podobné klišé frázy opakujú. Viac sa dalo očakávať aj od finále, viac mi v pamäti utkvie divácky vďačné striedanie kontinentov, ako nejaká interiérová strielačka. Don Cheadle ale parádny. 70% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)
  • Režisér a scenárista Jeffrey Nachmanoff sa stretol s niekoľkými spravodajskými profesionálmi, politickými pozorovateľmi a ďalšími odborníkmi, aby bol jeho film čo najrealistickejší. (sWONDER)

Reklama

Reklama