Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Přestože všichni víme jak to dopadne, jedná se o parádní, napínavou sondu do pater vysoké politiky. Musím ocenit smysluplný scénář, napětí a v neposlední řadě skvelé herce. Jedinou, malou výtku bych měl k zbytečným pasážím rodinného života O 'Donnella. No jelikož jsou ty pasáže velmi krátké - zasloužených pět. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Chruščevova provokace s lehce odhalenými, snadno nafocenými raketami na Kubě perfektně vyšla. Prostě mu vadily rakety v Turecku a v Palestině (o těch film mlčí) a chtěl se jich zbavit. Amíci to sežrali i s navijákem. Film je natočen čistě jednostranným Americkým pohledem na věc a tak se může zdát, a vlastně nás o tom přesvědčují, že to bylo pouze jejich vítězství. Samotný film je natočen velmi solidně a výkony jsou perfektní. Určeno hlavně těm, kteří se zajímají o politická dramata a zajímají se o dané téma. ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

Třináct dní je v podstatě dokumentární rekonstrukcí. Nebo alespoň podle toho, co o Karibské krizi vím, tak vývoj filmu odpovídá realitě. Samozřejmě neznám zákulisní vyjednávání, ale souboj jestřábů (Pentagon a někteří ministři) a hrdliček (zejména Bobby, který tehdy zastínil svého bratra) jsem si takhle nějak představoval. Podle historiků je dneska už jasné, že si ani jedna strana válku nepřála (umístěním raket na Kubu neměl Chruščov v úmyslu USA napadnout, ale postrašit), takže Karibská krize byla především válka nervů. Pravdou je, že zejména díky váznoucí komunikaci se tehdy svět ocitnul asi nejblíže k WW3, tj. ke své apokalypse. Karibská krize v podstatě nikomu neprospěla (snad s výjimkou Castra), což bylo docela dobře vidět i ve filmu. Ten si i přes svoji délku udržoval vysokou míru napětí, plně odpovídající atmosféře oněch třinácti říjnových dnů roku 1962. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitne spracované udalosti studenej vojny. Pôsobivý politický thriller (a to ich nemám moc v láske) s veľkou dávkou čo do reálnosti. Prvá hodinka možno trošku povoľnejšia, ale druhá hodinka a pol je strhujúca a plná napätia. Nechcel by som byť v koži JFK a som veľmi rád, že v Amerike nežijem. Ale na druhej strane, nebyť JFK, tak tu možno nie som vôbec. Costner herecky prekvapil po nie príliš výrazných rolách. 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na danou tématiku velmi uvědomělé a velmi málo patetické. Sice je to v podstatě film natočený za pár babek na jednom placu a těch 80 mega zřejmě stál herecký ansámbl, protože osmdesátkové triky to zcela jistě být nemohly, ale je poměrně dynamický s velmi silným tématem a personou JFK, která má v roli Bruce Greenwooda určité fluidum/charizma, zřejmě velmi podobné tomu, kterým dle memoárů oplýval skutečný Kennedy. Nekouká se na to úplně nejlépe, ale poslouchá se to dobře. Nejdramatičtější scény jsou ty kde se v houfu povídá. To nelze vidět úplně běžně. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Během cesty Kennyho O´Donnella (Kevin Costner) z Bílého domu kolem sovětské ambasády na ministerstvo spravedlnosti, kde se má konat jednání s velvyslancem, se několikrát změní typ Cadillacu, v němž jedou. Nastoupí do modelu z roku 1963, během záběrů z cesty jej nahradí model z roku 1961, před sovětským velvyslanectvím je z něj opět model 1963 a při příjezdu na ministerstvo spravedlnosti znovu model 1961. (curfew77)
  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)
  • Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life. (curfew77)

Reklama

Reklama