Ōkami to kōshinryō (TV seriál)
狼と香辛料
(Japonsko) -
Spice and Wolf
Animovaný / Drama / Fantasy / Romantický
Japonsko, 2008, 13x24 min
Jun ShishidoObsah
Středověký obchodník Lawrence jednoho dne na svýh cestách narazí na krásnou "bohyni" Horo, která ho požádá, aby jí pomohl dostat se do její domovské krajiny. Lawrence souhlasí a tak začíná jejich dlouhá cesta, kde se oba velmi sblíží.
Anime se soustřeďuje na tehdejší život a obchodování, o kterém se v průběhu tohoto seriálu hodně dozvíte. (D.Snake)
Subjektiv
Děj - Obchodník Lawrence cestuje mezi vesnicemi a městy světa laděného do stylu středověké Evropy a jako správný kupec se snaží vydělat. Náhoda mu do cesty přihraje polobožskou Vlčici Horo, která se stane jeho společnicí na cestách. Horo se touží vrátit do své domoviny v severních končinách, což Lawrence slíbí zařídit... Hodnocení - Třináct dílů "Vlčice a koření" jako by bylo jen úvodem, který nás seznámí s povahou (nikoli minulostí) ústřední dvojice Horo a Lawrence, naznačilo fungování světa a víc nic. Je pravdou, že si v těchto "úkolech" nevedlo špatně a v Horo otaku získali další velmi sympatickou ženu, tentokrát snad i s poměrně komplexní povahou. Ani Lawrence není postava úplně špatná, ovšem vedle Horo je to jen sekundant. Nicméně postavy ostatní jako by vůbec nebyly. Seriálem se míhají, jen se o nich něco dozvíme, zmizí a již se neobjeví. Větší množství frekventovanějších vedlejších postav seriálu IMHO citelně chybí. Seriál (či spíše manga) má zřejmě jakousi hlavní dějovou linku, která pravděpodobně souvisí s minulostí Horo a cestou do její pravlasti někde na severu. Ta se ovšem v 13 dílech nestihne ani začít rozvíjet, divák zažije jen několik "zastávek na cestě" (rozuměj epizod), některé vcelku valné a jiné nevalné. Lepší ***.(11.6.2008)
Hitman_47
Co k tomu říct, hlavní charaktery a vývoj jejich vztahu je celkově úžasný, ovšem to je tak všechno... Bohužel se tu děj rozjede až v posledních 4 epizodách, jinak jsou to takové více či méně zajímavé epizodovky, co až tak moc netáhnou. Pokud mluvíme o animaci a kresbě, tak tady se taky bohužel nejedná o žádný zázrak. Předem chci ale říct, že jsem mangou nepolíben, možná proto to na mě nemělo až takový impact.. flintu do žita ale nehážu a počkám, co na mě vybalí druhá sérka :)(7.1.2012)
mandelbrot
Hlavním lákadlem seriálu je bezpochyby postava vlčice Horo, její interakce s Lawrencem a postupné odkrývání jejích dalších povahových stránek. Na svých bedrech táhne celé seriál a ve srovnání s ní vycházejí ostatní postavy (včetně Lawrence) poněkud nudné a nezajímavé. Přiliš zajímavá mi nepřišla ani obchodní stránka seriálu. Vysvětlování zákonitostí obchodu a různých triků bylo dost nezáživné a ubíjející.(28.3.2008)
Ceres
Netradiční animé, které mě zaujalo ekonomickými prvky, které souvisely se spekulací s měnou apod. Navíc delka je přiměřená a je se na co dívat, i příběh není špatný. Já jsem se kupodivu bavil hodně moc.(30.12.2010)
D.Snake
Dějová linka je celkem průměr. Vůbec mi to ale nevadilo, protože Horo je vyjimečná hl. hrdinka a těch 8/10 si prostě zaslouží.(19.12.2009)
Související
- Ōkami to kōshinryō II (TV seriál) (2009)
- Ōkami to kohaku-iro no yūutsu (video film) (2009)