Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Don Diego de la Vega je navenek parádivý synek španělského rančera. Ve skutečnosti je právě on tajemným Zorrem - hrdinou, který na straně chudých vesničanů bojuje proti útisku ze strany státní správy. Tu zastupuje místní tyranský kapitán Juan Ramon, jeho vojáci a přisluhovači. Don Diego se neúspěšně dvoří krásné Lolitě, která je však zamilovaná do tajemného Zorra - kdepak by ji napadlo, že ti dva jsou jeden a tentýž muž... První verze z roku 1920 s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Kass 

všechny recenze uživatele

První kostýmní dobrodružství Douga Fairbankse. Viděl jsem ho kdysi dávno a docela se mi líbilo. Teď, napodruhé, s většími znalostmi soudobé tvorby, jsem byl ale už vyloženě nadšený. Vypravná, prvotřídní podívaná s precizním tempem a gradací scén. V intencích akčního dobrodružného žánru své doby, ten film nemá žádnou chybu. A to včetně přímočarého příběhu, jelikož od Zorra sofistikovanou záležitost opravdu neočekávám. A ten polibek nakonec... wow. Jseš frajer Dougu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Místy poněkud statický a roztahaný dobrodružný kousek, ve kterém se toho až na pár scén zas tak mnoho zajímavého neodehraje. Oproti jiným známým Fairbanksovým filmů působí trochu skromně a ani ta Dona Catalina se tentokrát nijak zvlášť nevyvedla. Nástup silně šlukujícího Zorra na scénu ovšem nemá chybu. Viděl jsem originální 107 min. verzi. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Všichni ví co je Zorro zač, zpracované to bylo v milionu filmů a televizních seriálů a takže je docela očekávatelné, že v tom prvním němém filmovém zpracování nebude Zorro nic jinýho než ten hodný boháč, který se v noci maskuje za Zorra a pomáhá utlačovaným vesničanům. Obrazově ani hudebně to taky není nic jako překvapivého a je to prostě jen normální němý film, na kterém není pokud jde o technickou stránku nic tak intenzivního jako v těch německých němých filmech téže doby :). Co z toho ale dělá až překvapivě zábavnou věc je Douglas Fairbanks a jeho dvě tváře dona Diega :). V první scéně nástupu Zorra saloonu si člověk prostě nemůže neříct, že to je prostě úplně neskutečný frajer jak tam vyfukuje kouř z cigára jak lokomotiva a tasí bambitku a meč. Dokonce takhle v první chvíli vážně vypadá jako ten ničemný bandita, za kterého ho chvíli předtím strážníci a místní štamgasti prohlašují. Pak ale pochopitelně začne sázet fórky a poskakovat tam při boji a smát se a vymýšlet různé fígle jak znemožnit místní strážníky a zároveň pomoct těm potřebným :). Tady dokonce představuje i až nečekaně moderně vypadající parkourové triky. Druhou tváří je pak samotný don Diego, který je takový ňouma, co akorát blbne a dělá triky s kapesníkem a tváří se u toho vtipně a to je na celém tom filmu to nejlepší jak Douglas Fairbanks dokázal tak příjemně rozdílné charaktery, aby oba byly dostatečně osobité. A pak taky samozřejmě pár velmi zábavných hlášek, které tu myslím už byly i v komentářích ("miluju jako Zorro"), takže přinejmenším pro mě to bylo docela překvapení tenhleten film :). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Odteď budu holkám říkat: "I love like Zorro." :-)))) Ale asi budu muset dodat "Fairbanksův Zorro", protože Fairbanksův Zorro s doutníkem a nalepovacím knírkem je fakt luxusní kolík. Svoje "Z" vyřezává místo do šatů, jako jeho filmoví následovníci, rovnou do ksichtu, no prostě frajer. Jako v ostatních Fairbanksových filmech, ty scény, kde se objevuje jeho hrdina, jsou neskutečná prdel. Bohužel, když není Zorro na plátně, tak už to taková sláva není. Navíc tam mám pár nejastností (buď jsem nedával pozor, nebo tam chyběly nějaký scény, protože ta verze, co jsem viděl já měla jen 74 minut a ne 90). No a hudba v soubojích byla jak ze špatnýho seriálu ze 70. let, ale jinak v ostatních scénách byla hudba v pohodě. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Romantizující, hravá a lehká legenda o mstiteli bezpráví a ochránci slabých. Hlavní postavou je samozřejmě Don Diego Vega alias Señor Zorro (Douglas Fairbanks), který potřebuje svoji masku tajemství, aby mohl vybíjet svoji hyperaktivitu. Běhá, skáče, vysmívá se, neodbytně se dvoří. To vše ve jménu lidské spravedlnosti. Ano, vždy je jednodušší vykonávat odplatu pod maskou neznáma, vždy je lepší burcovat k odporu z pozice zděděné autority a dostatečného finančního zabezpečení, vždy je bezpečnější utéct před mnohonásobnou přesilou. Z dalších rolí: místní kráska a Zorrova vyvolená Lolita Pulido (Marguerite De La Motte), z osobní záště trestající podlý kapitán Juan Ramon (Robert McKim), vychloubačný seržant Pedro Gonzales (Noah Beery), uvědomělý vlastenec a otec Lolity Don Carlos Pulido (Charles Hill Mailes), jeho manželka Catalina (Claire McDowell), vystrašený hostinský (Snitz Edwards), nespokojený Zorrův otec Don Alejandro (Sidney De Gray), nenasytný guvernér Alvarado (George Periolat), krutě potrestaný fráter Felipe (Walt Whitman) a němý a ochotný indiánský sluha Bernardo (Tote Du Crow). Film měl především pobavit, což dokáže i v současné době. Navíc ta Zorrova akrobacie si zaslouží obdiv. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Noah Beery Jr. v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Po zhlédnutí filmu byl mladý Jaroslav Foglar natolik fascinován mrštností hlavní postavy, že s kamarády založil tělocvičný kroužek, kde kromě cvičení postupně vznikaly i zásady Modrého života a lovu 13 bobříků. (mkali)
  • Douglas Fairbanks dělal všechny kaskadérské kousky zcela sám. Při několika rvačkách dokonce utržil několik opravdových ran, takže se muselo přerušovat natáčení, dokud mu z tváře nezmizí otoky. (Ištván87)

Reklama

Reklama