Reklama

Reklama

Proklaté karikatury

(TV film)
  • Dánsko Bloody Cartoons (více)
všechny plakáty
Dánsko, 2006, 52 min

Obsahy(1)

Dánský smysl pro humor nesdílí většina muslimů na světě. Karikaturista je rizikové povolání. Dokument z rozsáhlého koprodukčního cyklu Proč potřebujeme demokracii?

Je Bůh demokratický? Na tuto otázku můžete hledat odpověď spolu s dokumentem Proklaté karikatury a poté diskutovat na stránkách České televize a mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Dánští filmaři se, jak už název napovídá, věnují aféře, kterou několika lety vyvolalo otištění dvanácti karikatur proroka Mohameda v dánském a později i světovém tisku. Rozjitřená atmosféra v zemi se ovšem od té doby nikterak neuklidnila, o čemž svědčí fakt, že zcela nedávno se měl jeden z karikaturistů stát obětí plánované vraždy. Mezitím západní svět kroutil hlavou nad odsouzením anglické misijní učitelky, která dovolila dětem pojmenovat plyšáka Mohamedovým jménem ... a nad mnohými jinými absurdně znějícími příběhy. Přitom od doby, kdy íránští duchovní vyslovili klatbu na Salmana Rushdieho, uplynula už téměř dvě desetiletí - a nic se nezměnilo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Žádný slušný člověk nezesměšňuje jiná náboženství, to dělají jenom darebáci. Dánové dobře věděli, co dělají a nesou odpovědnost za všechny nepokojné reakce muslimského světa (vrcholem demoliberální arogance v tomto dokumentu bylo házení odpovědnosti na muslimské představitele!). Odnášejí to nevinní lidé, mimo jiné i křesťanské menšiny v islámském světě, zatímco bezbožečtí strůjci této provokace jsou v závětří a sklízejí slávu. Pro toho, kdo nechápe, co těm muslimům na karikaturách jejich proroka tak vadí, mám návod na alespoň částečné pochopení problému: ať namaluje transparent s karikaturou sousedovy manželky (nebo matky či jiné jeho milé osoby apod.) s prasečím rypákem a projde se s ním před sousedem. Může se pak divit a stěžovat si, že soused neměl pochopení pro svobodu projevu a dal autorovi přes držku?... --- A ještě jeden rozpor: Proč tedy ti osvícení demokratičtí gauneři neprovokují např. karikaturami Izraele či zednářských lóží? Nebo, proč jsou kriminalizovány různé názory na počet obětí holokaustu? - Inu, protože v tomto případě ona proklamovaná svoboda projevu (či dokonce historického bádání) NEPLATÍ... ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je, jak se tam nějakého toho vysokého islámského nevímco ptají, co konkrétně mu na těch karikaturách nejvíc vadí a on řekne něco jako ,,Nevím, nikdy jsem je neviděl.". Tak mu je ukáží a on s ledovým klidem říká ,,Ano, tohle je ono, tak tohle nás vlastně naštvalo, jo jo jo." a přitom nad těmi obrázky zívá. ,,Tak kvůli tomuhle chceme hlavu toho karikaturisty." Já křičím: jen víc karikatur! Protože co se v muslimském světě děje, to je hnus. Někteří z nich jsou fakt nebezpeční fanatici. ,,Nejsme, a odvolej to nebo tě upálíme!" ()

fmash 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu nejde o humor a jeho vztah k náboženství nebo k politickým zřízením, jako je demokracie. Jde o pud sebezáchovy, který je v západní společnosti postupně vytěsňován jako jakýsi projev atavismu, barbarství a slabosti. Bohužel na úkor skutečné schopnosti přetrvat, neboť tato tendence není vyvažována současnou podporou jiných vlastností nebo postojů, jež by budovaly sílu a především vůli přetrvat. Jak bylo v dokumentu řečeno, dnes budeme cenzurovat svůj názor v tisku kvůli muslimům, zítra přestaneme jíst vepřové, abychom neurazili židy, pozítří neporazíme krávu, protože to bude vadit hinduistům. Jde o to, abychom si uvědomili, že velice snadno můžeme podlehnout agresivním ideologiím, ať už náboženským, nebo politickým. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Tvárime sa ako super demokracia, avšak naše zásady sú flexibilné.. Niesú také pevné ako zásady islámu. Aj keď treba povedať, že jediný kto oživuje tradíciu islámu sú extrémisti.. ZA VŠETKÝM JE POLITIKA. ()

civrss 

všechny recenze uživatele

Dokument o obrovské kauze, která je vlastně celá založená na úplné hlouposti. Během sledování máte pocit, že snad ani není možné, kam až se taková nesmyslnost (pravděpodobně pouze pro mě) může vyšroubovat a ovlivnit úsudky a životy tolika lidí. A teď k samotnému dokumentu. Nechci se muslimů v téhle otázce vůbec zastávat a mé myšlení se dá srovnat s tím západoevropským, ale co mi vadilo bylo, jak zaujatě byl celý dokument natočen. Samozřejmě že ho točili evropané a každý je v dobrém slova smyslu nacionalista, ale Bloody Cartoons je očividně natočen tak, aby působil, že veškerá vina leží pouze na muslimech. Dokumenty mají být nestranné, alespoň tak to vidím, a zrovna z toho jsem cítil tohle silné zaujetí. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, kde se muslimové zamotávají do své víry naprosto stejně jako křesťané... Avšak s tím rozdílem, že muslimové dávají své rozhořčení najevo mnohem okatěji :) Baví mě jednostranost argumentů, které pokládá jak dokument, tak dotazovaní muslimští představení... Ačkoli je mi trochu ouzko při pomyšlení, že tohle není komedie, ale fakt se to děje... Každopádně pro Čechy je tenhle dokument dobrý v tom, že názorně ukazuje příklad, kdy není humor úplně na místě... ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Konflikt mezi svobodou slova a náboženským cítěním který samosebou nevznikl vůbec spontálně, docela zajímavý je pohled představitelů islámu, kde srovnávají urážlivé zobrazení Mohameda s likvidací lidí pravděpodobně na důkaz jak moc je islám náboženství míru (jak se nám snaží namluvit zase jiní exoti) ()

Lal.V 

všechny recenze uživatele

Problematika radikálnych islamistov mi je dobre známa a k dokumentu som sa dostal vďaka odporučeniu svojho prednášajúceho. Musím povedať, že dokument kvalitne popisuje udalosti, nestavia sa na žiadnu stranu a je tým pádom takmer neutrálny. Poukázal však i na to, že vysoko postavený náboženský "funkcionári" neberú do úvahy, že oni sú zodpovedný za smrť demonštrantov, z ktorých mnohí ani len nevideli dané, skutočne veľmi mierne karikatúry i profesionálnych demonštrátorov, ktorí dostávajú za protesty pôdu a ukazujú, že sú všetky tieto demonštrácie plánované a len čakajú na maličkosti, ktorými to ospravedlnia zvyšným "spoluobčanom". 4* ()

Reklama

Reklama