Reklama

Reklama

Tento romanticko-hrdinský příběh z pohádek „Tisíce a jedné noci“ byl zamilovaným projektem hollywoodské megastar, producenta Douglase Fairbankse, který po jeho předcházejících úspěších kostýmních Tří mušketýrů, Zorra mstitele a Robina Hooda upevnil Fairbanksův status největší hvězdy dobrodružných akčních filmů své doby a jedné z prvních „multihyperhvězd“ tohoto žánru. Fairbanks tu vystupuje v roli bezbožného zloděje Ahmeda, který si vydobyl pověst největšího lupiče Bagdádu. Zamiluje se do krásné princezny a oba se rozhodnou vzít, zasáhne však její otec, bagdádský kalif, a sňatek zakáže. To spustí řetěz událostí, v nichž se objeví křišťálová koule, kouzelné jablko, pegas, neviditelný plášť… a samozřejmě i létající koberec. Na filmu Zloděj z Bagdádu se nešetřilo: šlo o jeden z nejnákladnějších snímků vyrobených v Hollywoodu v éře němého filmu, jak o tom svědčí úžasné kulisy Williama Camerona Menziese i přelomové speciální efekty, které se prolínají celým filmem. Film Zloděj z Bagdádu, který mistrovsky režíroval Raoul Walsh – jeden z nejvýznamnějších amerických tvůrců a autor takových filmových klasik, jako jsou The Bowery, High Sierra a White Heat – bude už navždy vzněcovat naši fantazii. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nádherná, silně secesní výprava, až srdce plesá. Je zde dost vidět, že zpočátku kinematografie předváděné šou hodně vycházelo z cirkusové kultury (gagy, artistické kousky, exotická zvěř a tak). Dnes by takto točit nešlo - jednak by to bylo neslýchaně drahé. No a za druhé, bylo by to k unudění politicky korektní, protože producenti by se odvážně sebezcenzurovali. Ale i tak by všude po světě měli mohamedáni záminku, proč mírumilovně vraždit nevěřící a samozřejmě jako vždy sunniti šiíty a šiíti sunnity. Jo a střízlivě, pomohla by kratší stopáž. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Podmanivá pohádka o tom, jak rozverný zloděj Doug Fairbanks ke štěstí a k rozumu přiše, s princeznou se oženil a zachránil zemi před zlým mongolským dobyvatelem. Trikově velice chytré dílko, některé postupy dlouho fungovaly anebo fungují dodnes - létající koberec, neviditelný plášť, loutkové příšer(k)y, výprava je megalomanská - obrovské kulisy a pod nimi se hemžící malinkatí lidičkové, věřím, že ve své době Zloděj musel ohromit každého návštěvníka kina. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Monumentální fantasy pohádka, která má snad všechno - loupežníky, princezny, zlé mocnáře a obludy v podzemí. A kupodivu to drží pohromadě mnohem lépe, než byste na základě data výroby soudili. Fairbanks byl nejen skvělý ekvilibrista, ale i charakterní sympaťák (takový Belmondo němé éry), a Walsh měl vyprávění v krvi. Být to o půl hodiny kratší, skákám nadšením, i takhle ale hodně vyvážená relaxační zábava, v níž se obtížně hledá nějaký vyloženě úsměvný filmařský fail. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jediným problémem tohoto snímku je to, že se mu nedaří udržet stejné tempo po celou dobu. První půl hodina to je naprostej akční nářez, u kterýho jsem se místama málem posral smíchy - Seznámíme se s naším hrdinou Zlodějem Bagdádským, vzorem všech nepracujících, který loupí vždy s úsměvem na tváři, a spolu s ním prožijeme jeden velice zábavný den na ulicích Bagdádu. Sem tam čórnem nějaký peníze, sem tam něco k jídlu, občas nějakej šperk a na večer se chystá s pomocí kouzelného provazu (jak jinak než kradeného) další vloupačka, tentokrát do Chalífova paláce. Tam na zloděje čeká poklad největší v podobě krásné princezny, a tak se milý hrdina rozhodne skoncovat se svým dosavadním životem a ucházet se o princezninu ruku. Za tímto účelem štípne nějaký hadry a v přestrojení za Prince ostrovů, moří a sedmi paláců se opět, tentokrát hlavním vchodem, vydává do chalífova paláce. . . No a tady někde se to s nástupem romantiky zadrhne a začne to ztrácet dech. Potom, když se Zloděj i jeho tři rivalové vydávají hledat nejvzácnější poklad, snímek se zase trochu rozjíždí, ale ze stínu geniální první půlhodiny se už nedostane, škoda. No ale jinak je Zloděj z Bagdádu naprostým veledílem - megalomanské kulisy, skvělé triky, nákladná výprava a k tomu všemu ještě frajer Fairbanks, který si svého Zloděje doopravdy užil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľkoryso spracovaná orientálna rozprávka, kde hrajú prím luxusná výprava a slušné triky. Na dobu vzniku veľká úroveň, v tej dobe však nebol problém točiť monumentálne filmy. Film však trpí aj klasickou detskou chorobou kinematografie a to je teatrálnosť pohybov, hlavne pohybové kreácie Douglasa Fairbanksa sú až komické. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Perský princ je hrán Mathildou Comont, ženou. V titulcích je dokonce uvedena jen jako M. Comont, aby bylo její pohlaví skryto. (Kulmon)
  • Ve scénách s obrovskou opicí jsou stráže hrány dětmi. Když je opice mimo dohled, stráže jsou hrány dospělými herci. Bylo to tak uděláno proto, aby se opice zdála být větší. (orkadimenza)
  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)

Reklama

Reklama