Krakonoš a fousatá Dontovka
Východní Německo / Československo, 1977, 14 min
Zdeněk VinšHudba:
Luboš FišerHrají:
Bohuš ZáhorskýObsah
U Maříkova žila chudá vdova, které všichni říkali Dontovka. Na krku měla kupu dětí, a tak dřela od rána do večera. Když jednou sekala louku, šel kolem Krakonoš a dostal chuť na jahody. Ale to si dal! Dontovka ho hnala bez respektu pryč, a to Krakonoše jaksepatří rozzlobilo. Přičaroval jí mohutné vousy a myslel si, bůhvíjak na ni nevyzrál. Jenomže kampak na Dontovku. Okamžitě dorůstající fousy stříhala a spolu s dětmi vyráběla košťata, koberce, záclony. A ženské v okolí popadla závist. Honem se hnaly za Krakonošem a prý ať jim taky dopřeje mohutné brady. Což o to, Krakonoš vyhověl, ale jejich fousy nebyly kouzelné. Byly úplně obyčejné, co se musí každý den holit. Samozřejmě že brzy přišly s prosíkem, aby je jejich okrasy zbavil. Znovu jim vyhověl, ale fousy zmizely i Dontovce. Přišlo jí to líto, jak si teď přivydělá peníze? Ale pán hor ji nenechal na holičkách – mávl holí, spustil se liják a za chvíli u dveří bušil promočený pocestný. A tak k Dontovce do chalupy přišlo štěstí – a taky s fousy. (Filmový přehled)
sportovec
S trochou nadsázky se tato pohádka dá označit jako gendrová. Krakonoš - ač vynakládá hodně sil a kouzly neplýtvá - se tu nadře víc, než mohl čekat. Tvrzení, že svět pohádky je světem černobílým, nemusí platit vždy a za všech okolností. Tento příklad je za mnohé jiné v tématu a naopak velmi ojedinělý kvalitou zpracování a zvládnutí. Kdo FOUSATOU zhlédne, nebude litovat.(8.2.2012)
xxvasa
Zensky jsou opravdu zvlastni plemeno.... ;]]](29.3.2008)
Kolssteyn
Tady na tom vyďála jen derzá mercha Dontouka z Maříkova! Krakonoše hnala sviňským krokem, na jeho trestu se vzmohla tak, že jí celé širé okolí závidělo a ještě jí za to Krakonoš nadělil ženicha... Himmel, ...Rübenbezahle, Rýbencále!(28.3.2012)
Matematicka
Tato volná série o Krakonošovi jako celek moc neoslovila - líbilo se mi loutkové zpracování, ale Krakonoš a jeho příběhy mi přišly dost zvláštní a nepohádkové. Ale tento díl byl poměrně milou výjimkou - souhlasím se sportovcem. Jen mi bylo líto Dontovky, když rázem zmizelo vše, co ze svých fousů spolu se svými dětmi v potu tváře vyrobila :-) Snad jí to bohatě vynahradil nový manžel, kterého jí Krakonoš nadělil... i když i v tomto ohledu nemusí být zlato vše, co se třpytí... nezbývá než doufat v pohádkový konec. U této pohádky se nasmála i naše tříletá dcera, které přišlo taky dost zábavné, že ženy mají fousy!(27.4.2012)
| Na DVD od: | 18.01.2012 LevneKnihy |
|---|
Související
- Krakonoš a mistr Jehlička (1982)
- Krakonoš a škola (1982)
- Krakonoš a ovčák (1982)
- Krakonoš a poslíček (1981)
- Krakonoš a pytlák (1981)
- Krakonoš a strašidlo (1980)
- Krakonoš a zkrocení zlé ženy (1979)
- Krakonoš a kukačky (1978)
- Krakonoš a tovaryš (1977)
- Krakonoš a sklínkař Matěj (1977)
- Krakonoš a správce Markvart (1977)
- Krakonoš a švec (1975)