Reklama

Reklama

VOD (1)

Jedna z nejkrvavějších bitev II. světové války se odehrála mezi lednem a červnem roku 1944 poté, co se spojenecká vojska vylodila u Anzia, přibližně 60 km jižně od Říma. Ačkoliv cesta na Řím byla v té chvíli volná a válečný korespondent Dick Ennis (ve skutečnosti americký novinář Ernie Pyle) o tom podal přesvědčivou zprávu generálu Carsonovi (ve skutečnosti generál Mark Clark), velící generál Lesley (podle skutečného Johna P. Lucase) se tehdy fatálně rozhodl čekat. Armáda zůstala na místě, čekajíc na vylodění zbylých jednotek. Když konečně dostala povel k cestě na Řím, byly již německé síly dostatečně zkonsolidované a v nepřehledném prostoru získaly strategické pozice, které jim umožnily úspěšně čelit spojeneckému náporu. Bitva o Anzio stála spojeneckou armádu 43 000 obětí a definitivní ztrátu nadějí na rychlý postup přes Itálii... Film o této tragické kapitole dějin druhé světové války natočil v americko-italské produkci a převážně s italským štábem americký režisér ukrajinského původu Edward Dmytryk ve spolupráci s italským režisérem a scenáristou Duiliem Colettim podle knihy britského válečného korespondenta BBC Wynforda Vaughana-Thomase. Ústřední trojúhelník ztvárnili Robert Mitchum jako válečný korespondent, Peter Falk v roli desátníka a Robert Ryan jako generál. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Han22 

všechny recenze uživatele

Americko-italský válečný film sledující vylodění v Itálii. Moc jsem o tom nevěděl a po přečtení obsahu jsem čekal válečný velkofilm o urputné zákopové válce, ale bohužel o tom film není. Po nudném rozjezdu a vylodění, které nenarazí na odpor přijde osudová chyba generála, který váhá s útokem a dobývání je odbyto kratičkou scénou na konci. Do akce se tak dostává pouze malá skupina průzkumníků, která narazí na konsolidující se obranu Němců. A z této jednotky poznáme v podstatě jen horkokrevného zpívajícího Rabinoffa (pro mě překvapivý Falk) a cynického novináře (Mitchum). Zbytek vojáků je v podstatě nedůležitý, takže když umírají, tak mě to bylo jedno. V jednotlivostech je to dobré - výborná scéna s plamenometným tankem za zády a minami vepředu či finální souboj se snipery. Jen jsem čekal trošku víc než v podstatě komorní válečný film. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov, ktorý poukazuje na obrovskú chybu veliaceho amerického generála, ktorý zastavil ľahučký postup svojich vojsk po vylodení na Sicílii a tak dal priestor nemeckej armáde na vytvorenie dôkladného opevnenia. A keď sa generál Lesly konečne rozhodne k postupu, čaká ho miesto voľnej cesty ťažké a krvavé prebíjanie po dobu 4 mesiacov. A tak 1 a 3. prápor Rangerov stratil takmer všetkých mužov. Takéto chyby sa vo vojne neodpúšťajú. ()

Reklama

Kali4 

všechny recenze uživatele

Námět s nesmírným potenciálem, velmi dobrý rozjezd a následný extrémně tvrdý náraz, přičemž postavy se po valnou část filmu chovají hrozně hloupě (pokud bylo v některých scénách jejich chování zamýšleno jako vtip, nepochopil jsem ho). Američané v 60. a 70. letech natočili spoustu válečných filmů, kde se často snažili o umělecký a morální přesah, často na úkor věrohodnosti a realističnosti. Často se jim to nepovedlo. Důkazem onoho „často“ je i Anzio. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba priemerný klasický vojnový film o jednej z operácii spojeneckých vojsk v Európe, konkrétne v jednom z talianskych bojísk. Vojnové scény obstoja, aj keď ich mohlo byť pokojne viac, ale na postavy vo filme som si zvykal ťažšie. Dostávajú množstvo priestoru a časom nudia. Budúci Colombo je taký malý vojenský čurák, ktorý si robí z vojny prču, Mitchum v roli novinára zasa ovláda vojnové umenie (všade bol, všetko vie) lepšie ako všetci vojaci dokopy, vrátane generálov a pri prvej i poslednej príležitosti im to z očí do očí vyprskáva do ksichtu. Zapamätateľná scéna je len jedna, to keď sa vojak vrhne po fotku syna, Nemci ho pri tom zastrelia a zakrvavená fotka si pláva špinavým jarkom vody. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu tak trochu neprávem zapomenutý a hlavně dost opomíjený, leč jinak dobrý válečný film. Bitva u Anzia, jedna z rozhodujících bitev za 2. světové války, na západním pobřeží Itálie, kde se americké a britské jednotky v lednu 1944 vylodily. Samotné spojenecké vylodění, obklíčení a masakr amerických vojáků, scéna v domě a finální scéna s třemi německými odstřelovači je asi ve filmu to nejlepší a zároveň i nejnapínavější..Jinak film nepostrádá, jak už jsem psal akci, některé situace byly vyloženě komické, jiné nervy drásající..V těch komických se blýskl především známý Peter Falk (desátník Jack Rabinoff), v těch dramatických pak všichni ostatní včetně skvělého cynického válečného zpravodaje Dicka Ennise:-) Kvalitní film o velkých hrdinech i velkém krveprolití, k němuž postačil jeden fatální rozkaz amerického generála.. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu jsou na americké i německé straně použity tanky M48 Patton, které se ovšem vyráběly až v letech 1952–1958. (ArthasKarfa)
  • V Itálii během amerického vylodění velel německým vojákům Generalfeldmarschall Albert Kesselring. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama