Reklama

Reklama

Čužoj golos

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Hudební
Sovětský svaz, 1949, 9 min

Obsahy(1)

Ptactvo celého lesa uznává jako mistra zpěvu slavíka. Všichni mu naslouchají s potěšením a obdivem. Když tu se jednoho dne do rodného hvozdu vrátí straka, jež pobývala v zahraničí. Slavíkovi vyčte, že trylkuje trapně postaru, zatímco ve světě už dávno znějí jiné hity. A tak se straka rozhodne předvést ten správný, moderní zpěv, kterému se naučila v cizině. Uspořádá velkolepé představení, navlékne se do nádherného kostýmu a… Jakpak asi souboj mezi strakou a slavíkem dopadne? (IdaHutt)

(více)

Recenze (6)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nechtěně velmi zábavný propagandistický kousek ve stylu animáčů Walta Disneyho, pestrobarevný s disneyovsky stylizovanými zvířátky. Zatímco slavík oblažuje uši svých spoluzvířátek líbivými tóny ruských častušek, zlá a nafoukaná straka, přiletivší odněkud z ciziny, "terorizuje uši" svého okolí jazzovou muzikou, která je přeci, jak známo, výsadou amerických imperialistů. A tak dostane co proto, nemá nám, potvora jedna, zavádět nějaké cizácké novoty, na které nejsme zvědaví :o) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Odmysleme si propagandu a to, že nebyl úplně dobře vybrán žánr, který je tu brán jako ukázka nositele zla, osobně proti jazzu mám přesně tolik námitek, jako proti jakémukoliv žánru, který poslouchám - nelíbí se mi nekriticky všechno ale vybírám si. Vezměme myšlenku jako takovou. V lese všichni žijí v pohodě a akceptují jeden druhého, znají se a mají se rádi. Někdo jim tam přilítne a začne jim házet špínu na něco, co se těší obecné oblibě a vnucuje jim něco, co nikomu po chuti není. A co ptáci na to? Dotyčného kritika vypoklonkují z lesa pryč. Což není tak špatný postup. Jen by lidi museli být schopni se sebrat a vyprášit kožich - peří - kabát tomu, kdo jim vnucuje něco, co se nikomu nelíbí a nepřináší prospěch ani potěšení. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nádhernú animáciu o súboji slávika so strakou, kto vie krajšie spievať, nabúrava sofistikovaná propaganda. Našťastie sa talentovaný Ivan Ivanov-Vano vo svojej ďalšej tvorbe podobným veciam vyvaroval a vytvoril veľké množstvo krásnych rozprávok. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásná animovaná pohádka o lesním ptactvu a drzé strace, kterak dostala za uši. Trochu mi to připomnělo dnešní "populární" hudbu. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Výtvarně je tento krátký animovaný film krásný, stejně jako ostatní snímky režiséra Ivanova-Vana. Bohužel, do dílka se tentokrát neblaze promítla ideologie - začátek studené války. A tak souboj mezi zpěvem slavíka a neumětelstvím světoběžné straky je podán jako tezovitá alegorie, v níž soupeří příjemně znějící slavičí kolotání s kakofonickým stračím jazzováním. Škoda, protože chytré podobenství o souboji umění s neuměním bylo touto propagandistickou konkretizací pokaženo. Nemluvě o tom, že od dob natočení filmu došlo k historickému posunu a jazz si dávno vydobyl své pevné a uznávané místo v hudbě. ()

Reklama

Reklama