Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V melancholické komedii debutující Sophie Barthesové zastihneme Paula Giamattiho coby proslulého newyorského divadelního herce v okamžiku existenciální krize, do které jej vžene role v připravovaném Čechovově Strýčku Váňovi. Na základě časopisového inzerátu se úzkostmi sužovaný Paul odevzdá do rukou tajemné společnosti, jež mu zaručí úlevu extrakcí a následným dočasným zmrazením jeho duše. Náhle nabytou lehkost však záhy vystřídají bizarní komplikace a proslulý herec začíná tušit, že cesta zpět k vlastní duši bude dlážděna neopakovatelnými zážitky. Ačkoli autorka přiznává inspiraci Gogolem, Buñuelem, Jungem či Woodym Allenem, její zralý debut patří k nejoriginálnějším filmům letošního roku. Z vlastního snu vycházející příběh s nadreálnými prvky a filozofickým přesahem podává s intelektuální hravostí a smyslem pro absurditu. Vedle skvělého Giamattiho, který se na filmu podílel i produkčně, se představí neméně vynikající Emily Watsonová, David Strathairn či Dina Korzunová. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

Konečně opravdu klubový film, který osloví ne všechny diváky. Je absurdní porovnávat film s Allenovou tvorbou - autorka přiznává inspiraci jeho filmy, ale stejně tak se podle popisku filmu inspirovala i Jungem a s jeho dílem film nikdo neporovnává. Spíš než k Večnému svitu mi film stylově připomínal V kůži Johna Malkoviche. Je to snímek, který je třeba vidět a v Karlových Varech patřil minimálně k nadprůměru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nad-inteligentní film pro typy lidí, kteří nevyhledávají kvalitní příběh, ale artovní chcanky, o kterých se pak můžou bavit a tvrdit, jak dobře tomu porozumněli. Autor to totiž nejspíš myslel takhle a takhle a z na první pohled naprosto primitivní scény, dokážou odborníci přes filmy vyndat takových myšlenek a názorů, že i Hitler by měl co dělat, aby to všecko dokázal vstřebat. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Paul Giamatti se trápí se svojí rolí v newyorském divadle a vlastně se trápí s celým svým životem. Proto jej upoutá reklama na společnost, která se zabývá extrakcí (a případnou náhradou) vlastní duše. I když Paul zprvu takovéto řešení odmítá, nakonec se nechá přesvědčit, že je toto to jediné řešení jeho existencionálních problémů. Shodou okolností se ale jeho duše stane výnosným artiklem mezi ruskou mafií, a tak musí Paul o svoji vlastní duši pořádně zabojovat ... Když to tak po sobě čtu, tak si musím říct, že šlo o pěknou ptákovinu. Jenže se mi tento film docela dobře trefil do nálady, a tak i kdybych chtěl kritizovat (a jakože bych určitě spoustu věcí našel), tak nebudu. Paulu Giamattimu jeho role (sama sebe) docela hezky padla, a věřil jsem mu první poslední. Samotná myšlenka filmu taky není vůbec od věci (i když zpracování bych si dokázal představit o chlup lepší)... ()

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Nápad nebyl zas tak beznadějný a film nezačíná zas tak zle, jenže. Očekával jsem, že ta bizardnost s odebráním duše bude objasněna jako šarlatánství kterému skočil Paul Giamatti na lep a bude se dál rozebírat příčina jeho depresí s tim, že to nějak zajímavě a a překvapivě skončí. Ale, že se to bude držet tohodle bizardního nápadu a postavit na něm nezajímavý a povrchní příběh s výměnou duše? navíc bez pořádného závěru. Celkově nic moc, nápad slušný, zpracování a promyšlení celého příběhu slabé. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale vypadá, jako by ho točil Kaufman (ne Gondry, Kaufman) z Wishe. Podobný humor, podobná záliba v bizarních námětech, ale podání je značně slabší a nedotažené. Sice nemůžu říct, že bych se kdekoli nudil, ale na tu třetí hvězdu to jen tak tak vytáhl Paul Giamatti, který dokáže excelovat i ve filmech, kde nemá moc co hrát, pár úsměvných scén a taky úvod filmu s originálním sci-fi prvkem, který byl sice divně schématický, ale pořád ještě slibný. Časem z toho vypadne film, který kromě svojí hlavní myšlenky jedinečnosti a přijetí sebe samotného chce říct i další, ale takovým způsobem, že působí samy za sebe a bez hlubšího vztahu k celku a prázdný příběh, který se sice někam vyvine, ale některé načrtnuté motivy nedotáhne. Příběh s Ruskou, která přišla o záruku své duše, tu nemá opodstatnění (Giamatti si důležitost duše znovuobjeví i po cestě do Ruska za tou svojí, což bylo jediné propojení s hlavní zápletkou, kterou ta dějová linie měla), s ruskou telenovelovou hvězdou jsem taky čekal, že do všeho bude víc zapojená a v závěru se vše uzavře tak hladce a rychle, že každé zbývající dějové linii něco chybí a dojem jsem z nich měl nulový. Je to takové artové "béčko" v každém ohledu, které by chtělo být hluboké i strašně chytré zároveň, ale má problém fungovat aspoň na půl plynu a výsledek je hlavně povrchní. A nebýt Giamattiho, je to ještě o dost horší. Slabé 3* ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama