Reklama

Reklama

Předmět doličný A

(festivalový název)
  • Velká Británie Exhibit A
Velká Británie, 2007, 85 min

Obsahy(1)

Milující otec, který kvůli osobním problémům a neschopnosti je vyřešit tak, aby neztratil pozici silného vůdce rodiny, ničí vše kolem sebe. Efektní bezprostřednosti docílil režisér tím, že dal kameru do rukou jednotlivým hercům, kteří scény zaznamenávali jako domácí video. Ve filmu není zdánlivě učiněn jediný střih, všechny scény na sebe navazují tak, jako by byly natočeny čistě chronologicky, včetně posunů v čase. Sama videokamera se oživuje prostřednictvím výpovědí jednotlivých představitelů a představuje svým způsobem jediného člena rodiny, který po otcově útoku podává svědectví o tom, co se dělo za zdmi domu spořádané rodiny. (Febiofest)

(více)

Recenze (30)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Keeping Up With the Joneses - The Movie. Kdo by si byl pomyslel, že ještě někdy uvidím sociálně kritický realismus, kde pro změnu nevystupuje überpatriarchální tradicionalistický otec, který se na znamení kritiky maloměšťácké morálky, klasického rodinného modelu a zaběhnutého společenského řádu věnuje zapálenému prcání svých blízkých do prdele. Ještě víc překvapí, že tenhle horor si místo "cool" lekaček a hlasitých zvukových efektů bohatě vystačí s nepřikrášleným zobrazením, jak kompletně dokáže člověka zničit dobrovolné pachtění za obecně přijímaným měřítkem životního úspěchu, kterého kvůli svým osobním omezením prostě nikdy nemůže dosáhnout. Po tomhle malém zjevení odteď budu sahat, kdykoli mě zas okolí bude cpát do hypotéky. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jééje Jéje.. Tak tohle byl Celkem Průser! Jelikož film má 78%, tak jsem doufal, že film bude mít grády.. No nenechte se zmást na IMDB má Rating pouze 5,4! Film působí lacinně, je nudný, nemá čim zaujmout,opět oškliví Britší herci! Jak to dopadne odhadne snad každý už v prvních 10 minutách a ono ani v závěru nepřitlačí na Pilu a jen jsem marně koukal a divil se Proč je vše mimo záběr! Tak jak se praví přísloví za málo peněz hodně Muziky, tak o tomhle to říci bohužél nemohu! By the Way Opět se jedná spíše o Drama, než li Thriller. ()

Reklama

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Briti rafinovane predĺžili už aj tak napnutú reťaz " camcord / foot " snímkov , ktoré viac/menej dokážu svojím spracovaním prekryť mínusový rozpočet. Niekedy to vyvolá úsmev , či údiv a niekedy...sa to zavŕta do divákovej mysle viac , ako by čakal. A práve " EXHIBIT " je toho príkladom. Žiadna pecka , no faynovo prekysličená sóda v ktorej sa topí " hlavička " svojej ,už aj tak silne skúšanej rodiny , ktorú preformoval svojimi výstupmi na potápajúcu sa loď a tú opúšťa ako posledný ON - kapitán. Ak máš narolované Reality show / TV... máš v HD nejaký ten " docushock " tak Ťa to nejako silne nerozdrví. Tu pridávam tučný bodík , pretože pri najbližšom rodinnom " camcorderovaní " si na tento snímok určite spomeniem a to bolo asi aj jeho cieľom.....sakra. P.S. Nemyslím , že na " hlavičku " by sa našiel funkčnejší sliz , akým bol Bradley ! ( samozrejme nie ten Bradley , ktorý má tento snímok vo svojej CSFD filmografii mylne uvedený ! ) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som konečne prišiel na chuť FF. Má to niečo do seba a niekedy takéto filmové spracovanie dokáže zanechať lepší celkový dojem ako "klasické" kamerové spracovanie. Dodáva tak filmu na autencite, na základe ktorej potom ľahšie film atmosfericky hustne. To je prípad aj tohto snímku, FF tu výrazne pomohlo. Dostávame tak reálny obraz pomalého psychického prerodu hlavnej postavy, od milujúceho otca až do maxima a totálneho šialenstva. Miestami je atmosféra tak ťaživá a nepríjemná, až sa chce človeku odvracať oči od telky, napr. ten tanček na grill párty bol totálny psycho nášup. A za všetko môžu prachy, prachy a prachy... Všetko v snímku pekne postupne graduje až sa dostávame na koniec, ktorý vo výsledku prekonal všetky moje očakávania. Šokujúce a kruté, hrôza len pomyslieť, že scenár nie je vonkoncom nereálny, kľudne sa niečo podobné môže kedykoľvek odohrávať o pár ulíc ďalej. Aj keď sa gore ani bubákov nedočkáme, v duševnej rovine to teda horor je, a riadny. 75/100 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie jedné zpočátku šťastné rodiny, která však začne na pomyslném sociálním žebříčku postupně klesat, což samozřejmě nejhůře nese hrdý otec a ten se psychicky hroutí... Exhibit A je ve své podstatě jen zakázkovým produktem FF franšízy, obsahově nepřekvapivý a po stránce explicitního násilí velmi krotký. Tenhle snímek má však klady jinde; ukázkou archetypu té nejklasičtější rodiny dosahuje díky ruční kameře nečekaně mrazivé autenticity, obzvlášť co se týče prvotních náznaků šílenství, které gradují až v posledních dvaceti minutách. Závěr je sice technicky spíše nezvládnutý... (nyní luští jen ti, co opravdu chtějí - otěbi es dastotenčě nárbení a trvomly očivědni dajýchí), na druhou stranu obsahuje několik peprných momentů, jako např. ten s odhalením rodinných intimností. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama