Reklama

Reklama

Fitna

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2008, 17 min

Režie:

Geert Wilders

Obsahy(1)

Kontroverzní a značně kriticky, až negativně pojatý krátkometrážní snímek na téma islámského fundamentalismu a islamizace je dílem kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse. (Jenda)

Recenze (63)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Značně diskutabilní, upozorňuje na významný problém, ale způsobem, který dle mého názoru nepovede u větší části konzumentů snímku k hlubší reflexi. A ta je zapotřebí, především vzhledem k té agitační rovině snímku. Je zapotřebí studovat islám jako náboženství v co nejvíce jeho výkladech, i když ty se mnohdy liší imán od imána a problém neexistence jedné autority nám práci nesmírně znesnadňuje, ne-li znemožňuje. Je zapotřebí sledovat projevy islamistů stejně jako běžné fungování islámských zemí od Malajsie přes Írán po Turecko. A z čistě praktického hlediska je zapotřebí všímat si postupující islamizace - i když to je pochopitelně příliš silný termín, spíše tedy projevů islámu - Evropy. Jen se ptám, jestli tenhle snímek někoho nakopne tak, že se začně zajímat o islám, jeho projevy a jeho budoucnost (možná taky naši budoucnost, i když nejsem úplným zastáncem strašení islamizací, ale reálně o ní uvažuji). Snad ano, pak si taky říkám, jak bych na něj reagoval, kdybych byl muslimem, určitě bych se dokázal umně bránit, a vzhledem k demografické potenci islámských menšin v Evropě, bude zapotřebí - i při možném absolutním odříznutí přistěhovalectví - především komunikace s islámskými menšinami, ten vývoj v Nizozemsku vypadá dost zajímavě, třeba právě Nizozemsko by se mohlo stát první západoevropskou islámskou zemí, ovšem je třeba říci, že radikální nizozemští imáni nejsou vůdčí islámskou silou v Nizozemsku, ale na druhou stranu se od nich nizozemští muslimové obecně nijak zvlášť nedistancují. To z hlediska Evropy, situace třeba v Palestině je dost radikálnější a jednoznačnější. Film nic nového nenabídne, snad tedy aspoň to zamyšlení nad budoucími vlivy islámu v Evropě a třeba podnět ke kritickému zkoumání Koránu. Jako film samozřejmě velmi amatérské, na jednu stranu dost odvážné, na druhou samozřejmě hodně propagandistické, sledující především Wildersovy politické zájmy. Ovšem je třeba říci, že v jeho případě nejde o žádného ultrapravičáka, otázka populismu jeho politiky je pak už jiným problémem. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

komentář je psaný v roce 2008 v době vydání dokumentu, pro zcela náhodného čtenáře ho tu nechávám pro tu legraci, jak se může za ta léta změnit diskurz. Psáno sedm let před Konvičkou, kdy ještě Islám u nás nikoho moc nezajímal (9.1.2024). Vytrhávání z kontextu, házení do jednoho pytle; laciné argumenty povětšinou přetolerantních, zbabělých a naivních zápaďanů. Škoda, že tento snímek je podporován výhradně kontroverzními lidmi a partajemi, na které se už předtím společnost dívá skrz prsty, takže nemůže mít ten správný efekt. Každá parlamentní strana tenhle snímek odsoudí, protože má nasráno v kalhotách. Západní civilizace je přímo uprděná ve své toleranci, ale neuvědomuje si, že ostatní tak tolerantní nejsou. Všichni říkají: "Odmítáme tento film, on neříká pravdu! A také se bojíme odvetné akce muslimů". Absurdní. Ano, Fitna je agitka, to je naprosto jasné, ale je to agitka z nejpotřebnějších a my (čili Evropané a Američané) bychom měli zanechat svárů o totálních kravinách a jaksi se spojit dohromady a zkusit něco podniknout....dokud máme navrch, ovšem to je utopie. Všechny citace z Koránu, v té knize skutečně jsou, o žádné vytrhávání z kontextu se nejedná, neboť jednotlivé skupiny veršů spolu až na výjimky vůbec nesouvisí. Hodní muslimové jistě existují, ale pak logicky buď Korán neznají, nebo to nemají v hlavě v pořádku, nebo také, samozřejmě, jsou k Islámu nuceni okolím, což je jistě nejčastější, ale také dosti zrůdné. Však kdo se odvrátí od Islámu, ten je tím největším hříšníkem, rozhodně větším, než ten, kdo je od počátku nevěřící. My, jako Češi, zatím můžeme děkovat třeba přírodě (zdravím _-0-_ ), že je u nás naprosté minimum muslimů, ale situace, jaká je v Holandsku, nás v blízké budoucnosti nepochybně čeká také. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Rozhodně hodnotím myšlenku, nikoli zpracování, které je skutečně amatérské. Přeci jen v současném přehnaně liberální západním světě je velmi odvážné přijít s něčím takovým jako Geert Wilders ( i když věřím tomu, že z jeho strany se jedná o touhu se proslavit a získat publicitu). A popravdě za 17 minut si u mě pan Wilders vysloužil více respektu než Michael Moore za celkem asi 240 minut jeho filmů. Kritizovat USA je dnes módní a člověku za to nehrozí žádné riziko, zatímco kritik Islámu se musí bát o svůj život (Theo by mohl vyprávět, že? ). Ano Fitna je agitka, to je bez debat. Leč jedná se o agitku ukazující správným směrem a tím je pro mě cenná a hodnotná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všechno je to na jednu stranu jen věc názorů. Každý myšlenku Muslimů, knihy Korán a všeho kolem může chápat jednak negativně víc a jednak negativně míň. Každý holt na to všechno má svůj objektivní názor a stejně je to i o tvůrci tohoto mini-dokumentu, který se podle mě snaží šokovat a surově divákovi ukázat fakt, který už dávno zná, jen trochu v pozměněný podobě a s trochu tragičtějším zakončením. Je to zajímavé, že takové náboženství existuje. Možná je to pro křesťana, žida nebo ateistu, takový nenápadný Satan, ale bez něho by přeci náboženství nemohlo být, a ať chce jakkoliv, bez něj se přeci obejít nedokáže. Takže to je a bude takové jaké to je a i když tento názor, se kterým souhlasím a nechápu lidi, který ne, stojí za zmínku, nebude nic jiného, než zrnko prachu, které příleze, šokuje, a pozvolna nakonec odezní tak jako všechno. Tak jako atentáty, které ?uslimové dál budou páchat na bezvěrce nebo ty, kteří nevěří v toho správného boha. Ale správného? Oni Křesťáné, Židé i Muslimové vycházejí z jednoho, a toho základní boha, takže proč vlastně správného, proč oni bojují za něco, za čím si stojí i ostatní kultury? Proč? Protože jsou to prostě magoři, bez kterých se ale svět těžko obejde. A nevšímat si jich taky nelze, takže jediné co člověk může je sledovat dokumenty jako je tento a pouze konstatovat, že to, co vidí je holá pravda, ale nic tím nikdo nezmění... ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Provokativních, agitačních a štvavých videí s podobným cílem (zdůrazňuji podobným) jako Fitna jsou na internetových video serverech přehršle. Zdaleka ne všechna jsou však tak promyšlená a politicky korektní (jakkoli se může zdát absurdní takto Fitnu označit). Kromě mediální známosti o určité výjimečnosti svědčí i fakt, že na youtube nebylo možno dokument zhlédnout bez řádné registrace. Nebudu se pouštět do náboženských nebo politických rozborů, pro něž zde nevidím dostatečný ani vhodný prostor. Wildersovy pohnutky můžeme vidět z rozdílných úhlů, nicméně žádná z částí uvedeného dokumentu není rozumně napadnutelná - vycházíme-li z obecně lidských předpokladů, založených především (avšak nejen) na západních kulturních hodnotách. Na tom si dali tvůrci opravdu záležet. Cílem Fitny tak je mj. upozornit na zbrklost, s jakou se západní svět vzdává svých kořenů v naivní a nebezpečné víře v globální „dobro“, jež s arogancí sobě vlastní předpokládá (u víry v nekonečnou moc peněz a relativnost hodnot). A druhou, skoro stejně důležitou roli plní Fitna rovněž na výbornou: jasně ukázala, že přes veškerou korektnost a nenásilnost vzbudila obrovský a násilný odpor v muslimském světě, který si dělá nároky na kontrolu projevu nejen na svých teritoriích, ale všude na světě. Ostatně - Evropu již za své teritorium považuje také. ()

Zajímavosti (4)

  • Kvůli úrážení islámu byl na Geerta Wilderse vyhlášen džihád a bylo na něj spácháno několik neúspěšných atentátů. (Wixim)
  • Tuzemská Nacionalistická Národní strana nabídla Geertu Wildersovi, že tento protiislámský film zveřejní na svém webu, což se nelíbí českým politikům, kteří v tom vidí bezpečnostní riziko pro občany ČR. (jonyyy)
  • Holandská televize tento snímek odmítla odvisílat, a ve Spojených státech byla stránka, kde byl film vystaven zablokována. (jonyyy)

Reklama

Reklama