Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Recenze (76)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Napodruhé možná nepatrně lepší (prvotní zklamání se totiž už samozřejmě nemohlo opakovat), avšak stále pouze průměr s tím, že poslední můra u mě jasně vede. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V první polovině toho zvláštního dílka jsem cítil lehké zklamání. Druhá polovina mě ale nadchla. . Film nesleduje jen strachy ze tmy ale všechny možné formy strachu obecně, v ženských monolozích konečně nabírá ten správný přesah a poslední povídka je čirá... hustota!! Takže nakonec spokojenost. Francouzi přeci jen umí.. ;) Jinak hudba je geniální a 2D animace zase jednou převálcovala tu 3D... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Štyri mini-animáky a medzi každým príbehom sú doplnené vsuvky: zákerný pán, ktorý je na prechádzke s krvilačnou psou svorkou a medzi každým príbehom jeden pes niekoho zabije (wtf?) a zároveň otrasné, fádne psychologicko-intelektuálne reči o všetkom možnom, len nie podstatnom. Príbehy sa líšia myšlienkou aj typom animácie. 1. príbeh má pomerne neoriginálny nápad, no spracovaný je svižne a vynaliezavo, nenudí. Má hlavu aj pätu, pôsobí skromne, k záveru tajomne. Mysterióznosť tu má svoje miesto. (70%) | 2. príbeh je graficky na najnižšej úrovni, spracovanie ma neskutočne iritovalo a príbeh tiež nemá ďaleko od úplného dna. Pointa ma obišla na míle, tejto zlátanine som nepochopil a možno som ani nechcel. (15%) | 3. príbeh znova nemá s mysterióznosťou nič spoločné, príbeh je ale celkom rýchly a nenudí, grafické spracovanie je podmanivé a pripomína pastelové obrázky. (55%) | 4. príbeh konečne ako jediný hrdo reprezentuje názov filmu. Grafika je jednoduchá, ale veľmi dobre sa hrá s čierno-bielymi farbami, so svetlom a tmou. Mysterióznosť a strach konečne úradujú a záver sa vydaril na výbornú. Tento príbeh by si naozaj zaslúžil osobitné hodnotenie. (85%) Škoda, že film musím hodnotiť ako celok. 55%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Animovaný film skložený z 6 částí, vytvořených různými režiséry/kreslíři. VŠECHNY jsou opravdu moc pěkně kreslené, pokaždé jiným stylem, což je klad. Scénáře jsou jednoduché a nedotažené, což je zápor. Jak zmiňují i další, jednotlivě by povídky působily lépe! 1) První příběh vypráví o pánu, kterému se rádi čas od času utrhnou psi ze řetězu. Hodnocení 1/5 : naprosto nenápaditý příběh, skoro bych řekl nudný. 2) Druhý je o klukovi, který rád sbíral brouky a podobnou hmyzí havěť. Hodnocení 3/5 : jeden z mála dotažených příběhů, ale ani zde se moc nepracuje s možnostmi strachu, spíše lehkého odporu. 3) Další je o malé japonské holčičce, kterou trápí noční můry. Hodnocení 2/5 : opět nenápaditý příběh s nestrašidelným zpracováním, velmi nedotažené. 4) Čtvrtý je příběh o tajemné bestii, která měla na svědomí několik lidských životů. Hodnocení : 2/5 : nuda nuda, nic překvapivého. 5) Pátá část je odlišná - ženský hlas vypráví o svém strachu z nejrůznějších každodenních situací, o obavě o své čisté svědomí atd. Hodnocení 1/5 : docela zajímavé, ale nijak zvlášť. Monolog je podbarven měnícími se geometrickými obrazci. 6) Šestá a poslední část je jednoznačně nejzajímavější a divák se konečně dočká nějakého napětí !!! Povídka také dokonale (a hlavně jako jediná!!) pracuje se samotným názvem filmu, protože se jedná o příběh muže v temném domě, kde hrdina (a divák) vidí pouze malinký výřez světa ve světle baterky. Škoda jen, že příběh není moc ukončený, ale jednoznačně nejlepší a ostatní části vysoce převyšující povídka. Hodnocení : 4,5/5. Závěr: zklamání, především v podobě nenápaditých scénářů. Celkové průměrné hodnocení je 2,25. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V jednotlivostiach skvelé, viem si to predstaviť ako sadu výborných krátkometrážnych animovaných filmov, každý s osobitou poetikou a ilustráciou. Takto poprepájané dohromady to vyvoláva dojem listovania Čtyřlístkem, kde niektoré príbehy popri hlavných ťahákoch neveľmi obstáli, hoci sami osebe by boli nadpriemerné. Hlavná nevýhoda je v kumulácii rôznych druhov strašenia, ktorý prestáva byť naozaj strašidelným, pretože každý si nájde ten svoj druh strachu a pri ostatných môže spokojne (alebo nespokojne: podľa toho, či mu vyhovuje práve zvolená ilustrátorská forma) oddychovať. Predelenie príbehov prerušovanou epizódou o zúrivých útočných psoch vedených sadistickým vypulírovancom v parochni bolo dostatočne nápadité (i keď s prvoplánovo odhadnuteľnou pointou), druhé prerušenie abstraktnými obrazcami, sprevádzané slovnými fóbiami a strachmi z dnešného sveta mi prišlo ako pridanie banánov a ananásu k povestnej čerešničke na torte. Tak vzniká maglajz, ktorý síce zasýti, ale neoslní. 70%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Rádoby intelektuální monolog v jehož pozadí se hýbou rádoby zajímavé černobílé obrazce provádí pěticí rádoby mysteriózních příběhů. Nudné, nenápadité a úplně pitomě vypointované příběhy, které nejsou schopny v člověku pořádně vyvolat ani nudu, natož cokoliv jiného. Za průměrný poslední příběh hvězdička navíc, ale jinak je to slabé až na půdu. Zkrátka a dobře - "Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film.". Jsem ráda, že jsem o žádném z nich nikdy neslyšela. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zabijákem filmů jako je tenhle je jedna věc - očekávání, ono totiž nikdy nedostanete to co byste předpokládali. Já sem film viděl na doporučení a byl sem sakra překvapenej, sice by sem klidně oželel meziscény s hlasem ženštiny a grafickejma prostocvikama (ač mi byli svým obsahem dosti blízko), některé příběhy jsou výborné (ať už příběhem, nebo výtvarnem), jiné jsou trochu horší, ale jako celek (i se skvělou hudbou) funguje všechno perfektně, jen bych to považoval za cokoli jiného, než filmový horor. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fajnové příběhy připomínají staré pulpové a mystery magazíny, comicsy. Úvodní povídka je natolik metaforická, že ji lze vykládat na nesčíslně způsobů - kafkovský motiv, sci-fi, neschopnost navazování kontaktů, ztráta svobody.... Nejméně mne zaujala japonská vyprávěnka, i když pronásledování stíny a chapadly mělo pěknou atmosféru. Čtyři zuřiví psi, čtyři povídky. Rozrhání psovoda bylo čvachtavé...Jako zbytečné mi přišly pseudointelktuální bláboly mezi jednotlivými příběhy. Semlely se v nich všechny bolesti dnešního světa, jenže tak školometsky, až obtěžovaly. Škoda. Jinak jsem spokojený. Atmosférická hudba a černá s bílou, jen místy se mihla šedá a RUDÁ.................... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Několik více, či méně zajímavých a zábavných povídek na téma strach - stísněné pocity moc navodit nedokáže, ale zajímavý a vtipný místy je, a tak i vzhledem k pěkné (byť viditelně ne "áčkové") animaci oscilující někde mezi Persepolis a Renaissance jeho sledování není ztrátou času. Z jednotlivých povídek mě vyloženě nadchl snový příběh japoské holčičky, povídka vyprávěná tlustým chlapcem mě docela pobavila... a zbytek spíše nudil, vzhledem k tomu že šlechtic se smečkou pejsků je spíše humorná vložka než samostatný příběh. 7/10 (poznámka k organizátorům Letní filmové školy 2008 - čistě bílé titulky na čistě bílém pozadí se na plátně čtou vážně dost blbě) ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Animace je zajímavá ve všech povídkách, ale celkově se jedná o dost nevyrovnanou kolekci. Lze říci, že první polovina se mi místy až nelíbila (3 kusy), zato druhá polovina (2 kusy) mě vysloveně nadchla jak animací, tak příběhem. Poslední kousek opravdu srší nápady a pro mě se stal jedním z nejzajímavějších animovaných filmů vůbec. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

v prvom rade výborná hudba a dramaturgicky skvelý nápad - hororové animované poviedky od popredných francúzskych comixových autorov na tému "strach" (z tmy... a vecí z nej sa vynárajúcich): najlepšia mi prišla posledná poviedka (vizuálne i atmosfericky), potom predposledná (tiež z týchto dvoch stránok), no prvé dve boli zasa veľmi fajn príbehovo/scenáristicky... predeľovacie a rámcovacie 2 línie mi prišli ok, viac ma zaujala tá so psami, aj keď ten monológ/spoveď mal pár pekných "myšlienok". celkovo hodnotím veľmi kladne. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hlavně ohromný audio-vizuální zážitek Strach(y) jsou. Pod precizní vzhled se schovalo pár nápaditých, ale scénáristicky nedotažených nočních můr, jejichž dopad je jistě značně individuální. Na mě těch 80 minut úzkosti a deprese zapůsobilo velmi silně. Být vše jako poslední povídka, mohlo vzniknout něco vyjímečného. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Absolutně geniální shluk povídek a pocitového vyjádření / filmových esejů na téma strach(y ze tmy). Byl jsem uchvácen černobílou poezií audiovizuálního díla. Artová dokonalost. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nic pro ty, kteří musejí mít vždycky všechno vysvětleno od A do Z a pointu naservírovanou na stříbrném tácu až pod nos. Kdo si dokáže vychutnat atmosféru a rozdílná, ovšem bez rozdílu osobitá výtvarná pojetí jednotlivých příběhů, ten je zde na správné adrese. Monolog doprovázený proměnlivými obrazci mezi jednotlivými povídkami mne sice příliš nenadchl, ale ani ten nepovažuji za ztrátu času, zbytek filmu mne do sebe dokonale vtáhl a poskytl mi i pár námětů k přemýšlení. Ještě k tomu "výtvarnu" - Alfred Kubin, Giorgio de Chirico nebo Odilon Redon patří ke jménům, která mne při sledování "Strach(ů) ze tmy" napadla - všichni tihle pánové měli k titulnímu tématu také vždycky co říci a hlavně se k němu stejně jako autoři snímku uměli vyjádřit kresbou, která jak je vidět dodnes inspiruje :-) . ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela slušná animace, i když od Francouzů jsem i v žánru sci-fi viděl lepší (třeba Renaissance), ale jinak nic moc. Žádná z těch povídek nemá smysluplnou pointu, natahovaná je každá až neuvěřitelně, a v těch předělech ty levičácké a neoliberální kecy mi taky lezly na nervy. Případné spoilery: Průběžná povídka o chlápkovi se třemi zlými psy je o tom, že psi cestou každého roztrhají, a když poslední pes uvidí svůj odraz v zrcadle, zlý páníček se raduje, a to dokonce i z toho, že pes roztrhá jeho. - Povídka o nemocném pánovi je o tom, že našel zajímavý hmyz, jako dospívající si našel holku, a ta nějak symbiozovala s tím hmyzem ale zůstala jí lidská podoba a pán je jen inkubátorem. - Japonská holčička je šikanovaná ve škole, straší tam duch nějakého samuraje a ona je nucena podobně jako ten samuraj spáchat seppuku (neboli česky neodborně harakiri). - Mladík má kamaráda, v okolí něco žere zvířata i lidi, ukáže se, že šlo o krokodýla/draka, ale i když je zabit, mladík si myslí, že sežraný kamarád ho navštěvuje. - Pán, který asi nemá na elektřinu, v zimě ve svém domě, kde si svítí svíčkami a ohněm v krbu, vzpomíná na nějakou paní, uvízne v šatníku a nemá se jak dostat ven. ... Divné, což? Mně to přišlo až pitomé. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Skupina tvůrců komiksů a grafiků se rozhodla zrežírovat své umění do pěti minipovídek na téma STRACH. Jejich pojetí je různorodé, stejně jako samotné příběhy, ale přesto je všechny spojuje tento emoční prožitek, nebo lépe řečeno jeho postupné stupňování. Obava, hrůza, děs, úzkost, panika, to všechno je nám tu presentováno formou, která ovšem není pro každého. Asi největším problémem tohoto filmu je hodně nevyrovnaná atmosféra a kvalita (poutavost) jednotlivých příběhů. Hudební doprovod se tomu snaží sice pomoci, co mu síly stačí, stejně jako mluvené vsuvky mezi povídkami a pozoruhodné obrazce, ale bohužel se tu narazit i na zbytečně zdlouhavé či přímo nudné pasáže. Peur(s) du noir si však v konečném zúčtování nevedlo zas až tak špatně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Všechny formy strachu, které nám tu byly nabídnuty, byly slušně provedené, atmosféra místy byla skutečně mrazivá, animace dobrá a hlavně se mi líbil mysteriózní nádech všech příběhů. Z některého vyzařoval více, z jiného méně. Každopádně průměrné hodnocení si to zaslouží.50% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Pouštět si to v noci někde na opuštěné chajdě v temném lese, tak by mohlo být hodnocení lepší. Jak psala hirnlego, poslední můra je nejlepší a opravdu děsivá. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Koncentrace nočních můr na ploše jedné hodiny. Jednoduchá a působivá animace, velice atmosférická hudba. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Počin stejně zvláštní jako zajímavý. Několik různých tématických povídek v různých animacích. Mrazivé, mysteriózní, napínavé, filosofující, až strašidelné. Každá z nich má něco do sebe, buď obsahově, nebo animací. Nejvíce se mi líbila, hlavně provedením, poslední povídka o muži uzavřeném v šatně. Pokud se vám podaří na ten film a jeho atmosféru naladit, bude to lahůdka. 3,5* ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Originální počin Strach(y) ze tmy je především nevšedním zážitkem. Není třeba být příznivcem animovaného filmu, aby vás dostalo černobílé provedení hororových povídek o lidském strachu - například u povídky o Sumako jsem pocítil opravdu fyzické znepokojení - a i když to zprvu nebylo příjemné, jako zážitek je to opravdu zajímavé (tohle jsem v kině ještě nezažil). Povídky mají mírně kolísavou úroveň, nejhorší je podle mě ta o krokodýlovi - další 4 jsou ale výborné, nejsou prvoplánově zaměřené, mají svou poetiku (nejen vizuální). Krvelačný baron s trhači na vodítku, chlapec s dírami po očích, sbírání hmyzu, těžké mraky, bubák za oknem, posedlá ďáblem, posmrtné fotky - světlo a stín. Tolik asi ve zkratce :) PS: ohromným plusem je pro tento snímek bezpočet prolínaček s černobílou animací, ve kterých jsou ženským hlasem popisovány všemožné obavy a fobie - tato část je zpracovaná možná úplně nejlépe a obsah promluv je překvapivě blízký a inteligentní... 8/10 PPS: jak koukám na některé komentáře tady tak bych rád připomenul, že je o typicky artový film, kdo by na Strach ze tmy zamířil jen kvůli příběhu, nebo nějaké jasné linii, bude asi velice zklamaný... tady jde opravdu o koláž výtvarná stránka/atmosféra/asociace/zvuk + příběh, mám pocit že ve většině povídek jde o experiment, všechno to funguje, ale chce se to tomu nechat poddat (opravdu to pak stojí za to) ()

Reklama

Reklama