Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (2 773)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Do prdele! Moje rodina se právě definitivně rozrostla o jednoho člena. K dědovi Láďovi a Františkovi se přidal děda Clint Eastwood! To, co tenhle pacholek předvádí na stará kolena, nemá prostě obdoby. Citlivá a kontrolovaná režie a zároveň skvěle zahraná hlavní role. Výsledkem budiž pozvolný tvrdý a především nehorázně silný film plný ostrých plamenných hlášek, v dabingu snad ještě umocněných hlasem Ladislava Županiče. Závěrečná Gran Torino od Jamie Culluma byl neuvěřitelný dárek. Kurva, mám chuť na plechovku piva... 33 miliónů dolarů(rozpočet)/270 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Není tam nešťastná láska, tak ode mě nemůžete čekat plné hodnocení. Ale kdybych měla mluvit úplně oproštěně od obvyklých pubertálních vtípků, tak stejně nedám pět hvězdiček. Film je to velice kvalitní, pomalý, rozjímavý, na nic si nehraje. Ale asi tak jako závěrečná, tolik vychvalovaná písnička, nemá v sobě to něco, co by mě oslovilo, co by mě po dokoukání zanechalo na krajíčku (se slzami či jinými emocemi), o čem bych ještě přemýšlela. Určité téma je nastoleno, ukázáno, zhodnoceno. Jo, je to tak. A co s tím můžu udělat? Nic. Blbý. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To sú knedličky s kuraťom? Tak potom áno.“ Príjemne pomalé tempo„obyčajného príbehu z amerického predmestia. Ľahko, svižne, v pohode. Hoci sa scenár zvrtne ku koncu tak troška iným smerom, ako som chcel, zostávajú príjemné pocity. Veľmi dobre napísaná rola „rasistu naoko“ Walta Kowalského, svieže dialógy a kvalitné výkony sympaticky neznámych hercov, dávajú zabudnúť na zopár slabších chvíľok, ktoré na zadných sedadlách Gran Torina strávite. Ale žiadna srdcovka to nie je. 70 %. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/drama/472-gran-torino-8o- ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se nebál použít již párkrát provařené téma rasismu a pouličních gangů a neměl ani strach z poměrně lineární dějové linie, on totiž vsadil na způsob uchopení celé věci. Nejprve vykreslit zatvrzelý a svérázný charakter starého válečného veterána a pak pohled na "neznámou" společnost přistěhovalců a začínajících gangsterů jeho očima. Nic velkolepého, okázalého nebo jakkoliv přehnaného, Gran Torino je jemný, uhlazený (kvalitní režie) a velmi citlivý příběh. Walt Kowalski, ač ví o životě a smrti více než o ní kazající kněz, teprve odhaluje, že není bambusák jako bambusák. Utváří si přátelství tam, kde by to nejméně čekal a jedná se srdcem na správném místě až do samého konce... Nádherný lidský film. 9/10 ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her a Geraldine: 1. Gran Torino Credits - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,2. Son Of A Bitch - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,3. Wax A Car - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,4. Broken Gnome - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,5. Confrontation Bro - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,6. Jamie Cullum - Repair Montage ,7. Father Son Phone Call - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,8. Gangster Beatdown - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,9. Drive By - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,10. Sue Is Injured - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,11. The Fall - Kyle Eastwood, Michael Stevens ,12. Jamie Cullum - Arrested ,13. Jamie Cullum, Don Runner - Gran Torino - Clint Eastwood, Jamie Cullum, Kyle Eastwood a Michael Stevens, ()

Galerie (51)

Zajímavosti (37)

  • Ve scéně, kdy Walt Kowalski (Clint Eastwood) leží ve vaně a kouří, říká svému psovi, že v tomto domě nikdy nekouřil. V jedné z dřívějších scén, kdy sedí ve svém domě s knězem a rozmlouvá, však kouří. (Pavlínka9)
  • Auta Clinta Eastwooda vždy přitahovala. A také se v nich vyzná. Když se při natáčení stalo něco s autem, Clint to ve většině případů dokázal opravit. (camper)
  • Na přání Clinta Eastwooda měli ve filmu účinkovat hmongští herci, a tak vedoucí castingu Ellen Chenoweth oslovila hmongské organizace především v Detroitu, Fresnu a Saint Paul, kde žijí velké hmongské komunity. Bee Vang byl objeven v Saint Paul a Ahney Her v Detroitu. (pan Hnědý)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama