Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (2 773)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na Gran Torino se dívám z dvou úhlů pohledu. Na jedné straně jde o jednoduchý neoriginální příběh bez jediného neočekávaného zvratu, s koncem jasným už po pěti minutách. Je to prostě film plný klišé, právě proto svoje hodnocení nedávám tak vysoko. Na druhé straně je to ale skvěle zahraný a zrežírovaný film, který člověka opravdu dostane. Utekl docela rychle a obsahoval mnohem méně stupidního poselství, než moje neoblíbené Million Dollar Baby. Forma zase jednou zvítězila nad nuzným obsahem a Eastwood se s hereckou kariérou rozloučil snad nejlépe, jak mohl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $148,095,302Tržby Celosvetovo $274,543,085Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $4,718,329 //počet predaných kusov 331,946 Tržby za predaj DVD v USA $60,262,324 //počet predaných kusov 4,015,243Clint Eastwood na staré kolená fakt valí!, on z prevareného príbehu, kde poväčšinou lámu z pomsty ruky niekdajší borci ako Steven Seagal či Jean Claude Van Damme spraví majsterštuck z ktoré človek ide do kolien, on dokáže v takto vypätej dráme sekať jednu hlášku za druhou a tak úderne že to nemá obdoby. Eastwood natočil žánrový klenot!!! /100%/ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To sú knedličky s kuraťom? Tak potom áno.“ Príjemne pomalé tempo„obyčajného príbehu z amerického predmestia. Ľahko, svižne, v pohode. Hoci sa scenár zvrtne ku koncu tak troška iným smerom, ako som chcel, zostávajú príjemné pocity. Veľmi dobre napísaná rola „rasistu naoko“ Walta Kowalského, svieže dialógy a kvalitné výkony sympaticky neznámych hercov, dávajú zabudnúť na zopár slabších chvíľok, ktoré na zadných sedadlách Gran Torina strávite. Ale žiadna srdcovka to nie je. 70 %. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/drama/472-gran-torino-8o- ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je zpátky a zase v neskutečný formě a to jak režisérský, tak i herecký, sice i samotnej příběh je kvalitní, ale rozhodně to neni nic, co by obstálo i bez dokonalý postavy válečnýho veterána Waltera Kowalskiho. Podle mě to je pro Clinta jedna z nejlepších rolí vůbec, co kdy měl a jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů, co kdy předved a to i přesto, že už je skoro až přestárlej, ale vůbec to nevadí a ve filmu je, i přes takovej dědkovskej postoj, neuvěřitelně drsnej a sugestivní, že bych se taky bál, že mě prostě odstřelí a půjde zase spát jak mimino. Čim je Clint starší, tim je prostě lepší. Parádní film ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

GRAN TORINO je mistrovské dílo, které v Eastwoodově tvorbě zastává stejné postavení jako NESMIŘITELNÍ: v obou filmech vyzrálý a bilancující Clint tematizuje své postavení jako žánrové ikony (NESMIŘITELNÍ - Bezejmenný v leoneovské trilogii, GRAND TORINO - Drsný Harry v callahanovské pentalogii). Jenže zatímco v (anti)westernu se pomalu stával postavou, která si teprve musela osvojit zvyky a spočinout před námi jako nadživotní legenda, v thrillerovém akčním dramatu ukazuje, že je teď už někde úplně jinde (jak ideově, tak dobově jako prototyp určité postavy) a ukazuje se nám jako člověk. Jsem rád, že zrovna tenhle chlapácký a rozvážný film má být poslední herecký Eastwoodův počin, protože lepší odchod ze scény si zvolit nemohl (budete mít s filmem problém jen v tom případě, pokud vyžadujete návrat "osmdesátek" ala RAMBO či "krasosmutnění a překonání vlastních omezení" ala ROCKY). A ona přímočarost, schématičnost a klišovitost, která je správně oldschool, je výrazně narušena v závěru (žádné potěšení ze zasloužené odplaty se nekoná). Ale J.C.V.D., který z ikony také dělá člověka, je lepší. 10/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (37)

  • Původní scénář se inspiroval předměstími Minneapolis v Minnesotě, ale tvůrci se rozhodli film natočit v Michiganu. Snímek se tak stal jedním z prvních, který využil výhodu nového michiganského zákona, jenž poskytl filmařům podněcující balíčky. (pan Hnědý)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama