Si Da Ming Bu Chong Chu Jianghu (TV seriál)
Four Constables Return, The
Akční / Fantasy
Hong Kong, 1985, 30x min
Hrají:
Pai Wei- komentáře
MaedhRos
Kvalitu příběhu a scénáře jsem schopna posoudit jen do jisté omezené míry, vzhledem k tomu, že titulky nebyly k dispozici, a moje znalosti kantonštiny zatím končí někde u "jak starý je tenhle salát, číšníku". Ledacos se ale dalo odhadnout a domyslet, takže i přes značně neprostupnou jazykovou bariéru mě "Four Constables" naprosto uchvátili, a čtveřici Mou Ching, Tit Sau, Zhui Ming a Lang Huet jsem usilovně držela palce od začátku do konce (a nejen jim, tenhle seroš je poměrně bohatý na fajn vedlejší postavy). Intriky, vztahy, šarvátky i boje na život a na smrt jsou napoměrovány tak akorát... Co se těch šarvátek a bojů týče - některé souboje jsou tak "zundercrankované", že připomínají spíš němou grotesku než kung fu, nicméně ve většině případů to neplatí, choreografie je příjemně old-school a lidi jako Law Lok Lam, Wei Pai nebo Lo Chun Sun celkem uměli - takže i v tomhle ohledu takřka maximální spokojenost. Tenhle seriál mě pro Wen Ruianovy "Si da ming bu" rozhodně nadchnul. Létající invalida Mou Ching a jeho invalidní vozík (případně nosítka) plný skrytých zbraní, udělátek a jaksejmenujátek, diplomaticky zdatné dobračisko Tit Sau, který holýma rukama odrazí ostří meče, emotivní "rychlonožka" Zhui Ming, a dokonale cool, zarputile vážný a rozcuchaně drsný šermíř Lang Huet - prostě je nelze nezbožňovat...:-) Tenhle seriál ale rozhodně *JE* acquired taste a v žádném případě se nejedná o ultimátní ATV klasiku. Si da ming bu chong chu jiang hu bych se velmi zdráhala doporučit komukoli mimo relativně úzký okruh zapálených fandů - a přestože moje subjektivní hodnocení je z mnoha důvodů velmi blízko pěti hvězdičkám, s ohledem na aspoň jakous takous objektivitu musím dát 4/5.(5.4.2008)