Reklama

Reklama

Adrien Brody a Beyoncé Knowles v biografickém hudebním dramatu o vydavatelství Chess Records, jež dalo světu rhythm'n'blues. Právě díky němu se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly zářivé hvězdy.
Kdyby v roce 1950 nevzniklo v americkém Chicagu hudební vydavatelství Chess Records patřící Leonardu Chessovi, možná by se svět nikdy nedozvěděl, jakou sílu v sobě skrývá hudební styl rhythm and blues, zkráceně R&B. Právě tato společnost se v padesátých a šedesátých letech minulého století stala hlavním centrem populární hudby produkované afroamerickou menšinou a právě díky Chess Records se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly hvězdy nejvyšší zářivosti. Byla to doba jako stvořená pro žhavou a strhující muziku, které právě tito zpěváci měli plné srdce. Po každém vzlétnutí sice následuje pád, ale Chees Records a umělci kolem něj dali světu víc, než mohl kdokoli očekávat. Ve výborném hudebním dramatu režisérky Darnell Martinové ztvárnil hlavní postavu Leonarda Chesse oscarový Adrien Brody a po jeho bok se postavila hudební superstar, uhrančivá kráska se zlatem v hrdle Beyoncé Knowles. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Teprve nedávno jsem po letech husiny z překrásný písně At Last zjistila, kdo ji zpívá. Etta James. Od ní byl krůček k Beyonce a k filmu o bílym nadšenci, co s černýma nahrával blues ("a když hodí kalhotky bílá holka, je to rock´n´roll"). Na začátku je hecovalo nadšení, pohoda tmelená zrodem písní, koncertováním, první lajnou na žebříčku a odměnou v naturáliích - cadilacem ... na konci stagnace, vyhasnutí, příval novejch vln, v nichž lze v lepším případě už jen šlapat vodu. Režisérka a scénáristka v jednom se mi ale zdála víc nadšená než schopná. Jakoby předpokládala, že tyhle věci každej zná a tak neni potřeba jít do detailů a hloubky, postav je moc a jsou často jen hrubě načrtnutý a kde se vzaly tu se vzaly. V dobrym scénáři stačí jedna šikovná replika a víme o člověku všechno, tady nebyla o slova nouze, ale byla to spíš vatička. Stejnej pocit jsem měla i z režie, koukala jsem na film s bohorovnym klidem a to je špatně. Jen jednou se mi zalesklo oko - když Beyonce spustila At Last. Ona je dokonalá, ale možná proto, že se životní příběh obou zpěvaček tak liší, může se mi její podání líbit, ale co je to platný, když Ettino mě rozseká. Stejně rozdílně by možná vypadal i film, kdyby ho býval byl vzal do ruky pořádnej sekerník. 4* za tu vizi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Životopisný hudební film, jehož fígl je, že nevypráví o konkrétním hudebníkovi, ale zaměřuje se na celé vydavatelství Chess Records. A to se mu daří velice dobře. Samotní hudebníci tu pak jsou představeni mnohdy zkratkovitě, ale i to málo stačí, abyste si dokázali udělat představu o tom, jak to v té době vzniku rock n rollu v Americe asi vypadalo. A to je podle mě naprosto dostačující k tomu, abych dostal to, co mi film o vydavatelství může nabídnout. Skvělý zážitek podtrhnutý skvělými herci. Nejsympatičtější ze všech mi přišli Chuck Berry a Muddy Waters. Plus při psaní tohoto komentáře mi musela v pozadí hrát jejich muzika... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Film mi dal vela, pretoze som ani o jednom z danych umelcov okrem Chucka Berryho nepocula a musim povedat, ze som sa vyborne bavila. Asi je to mojou slabostou na zivotopisne dramy :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celovečerní (hudební!) film režisérky Darnell Martinové mluví spíše živelností hudby než magií obrazu, každopádně Cadillac Records je čirou esencí toho, čemu se říká blues...zemitost, pudovost, otevření a podání se tomu animálnímu v nás, hudba nastavená rytmem srdečního tepu a metronomem sexuálního... Vzestup a pád jedné slavné značky, vzestup a pád neméně slavného hudebního stylu... Legendy jako Muddy Waters, Etta James, Chuck Berry, Mick Jagger... I historický exkurz může být zábavný a mít šmrnc... Podobné filmy: Bratříčku, kde jsi?, Ray, V řetězech ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se příliš daleko od rovníku, má záda nikdy nepoznala slast z úderu otrokářova biče a ani má duše nikdy nepoznala takové utrpení, abych dokázal věrohodně interpretovat jakoukoli bluesovou píseň. Patrně proto mne nijak zvlášť nebavil příběh z doby, kdy praskající singl ještě netušil, že se jednou bude mačkat se svými slavnými kolegy na chrochtajícím harddisku, ale reinkarnované songy leccos zachránily. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Cadillac Records vypráví velký příběh černošského blues a počátků rock'n'rollu, líčí dění okolo těch, kteří se jako první opravdu vymanili z údělu černošského etnika a emancipovali se prostřednictvím úspěchu v showbusinessu. Je to úspěch prvních černošských hvězd, které se zapsaly do povědomí nejširších mas posluchačů a zanechaly svůj otisk v hudebních dějinách včetně svých skandálů a rozmařilého životního stylu charakteristického pro ty, kteří se vypracovali z ničeho. Divákovi, kterému je tahle hudební produkce ukradená, bude ukradený i film. Fanouškovi, který ujíždí na soundtrackích 50. a 60. let a jména a životopisy slavných umělců té éry má v malíčku, Cadillac Records vlastně taky nemá co nabídnout, protože znalý divák si nejspíš rychle všimne povrchnosti, nedotaženosti, lehce načrtnutých figurek a veskrze průměrného scénáře. Spíš než vzrušující jízdou do popové minulosti je Cadillac Records v podání Darnell Martin pouhou ilustrací dění kolem jedné nahrávací společnosti, jejíž majitel měl čich a odvahu překročit společenská tabu a oslovit jinou klientelu. Zámořská kritika film brutálním způsobem rozcupovala, ale žádný strach, na jedno pokoukání je Cadillac Records v pohodě. Kritika si, jak známo, nejvíc smlsne na tom, od čeho se hodně očekává a na čem se podílejí známá jména. Pravdou je, že Beyoncé herečkou, natož pak dobrou, není a nebude a Adrien Brody má sice charisma, ale nemá moc co hrát, ale pořád to bez problémů na 3* stačí. Celkový dojem: 55 %. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Darnell Martin | Hudba: Terrence Blanchard, Steve Jordan | Produkcia: Sofia Sondervan, Andrew Lack, Beyoncé Knowles | Distribúcia: TriStar Pictures | Štúdio: LightWave Entertainment | Rozpočet: 12 miliónov $ | Tržby: 16,136,432 $ || Hudobne-biografické filmy jednoducho žeriem. Cadillac Records síce nie je emotívne a štrukturálne tak vybrúsený klenot ako Ray alebo Walk the line, ale je i tak krásnou filmovou poctou najväčším blues-ovým a rock'n'roll-ovým osobnostiam hudobnej histórie. Vyzdvyhol by som dva oscarovo žiariace herecké výkony vo vedlaších rolách, a to: Mos Def alias Chuck Berry a Eamonn Walker alias Wolf. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Občas neuškodí nahlédnout do nedávné historie a zjistit, co se dělo v době, o které nevím nic víc, než co jsem slyšel ve škole, v televizi, či jsem si o ní přečetl v knihách a na internetu. Tenhle hudební film mi takovou exkurzi nabídl, a já jsem se tak mohl dozvědět o amerických hudebních hvězdách blues, rock´n´rollu a r´n´b, o kterých jsem dosud (možná trochu ostudně) vůbec nic nevěděl ani neslyšel. Exkurze to byla určitě zajímavá, to nepopírám, po hudební stránce naprosto vynikající film, příběh je totiž doplňován úžasnou melodickou hudbou, která se rozhodně dá poslouchat delší dobu, aniž by jakkoliv unavovala nebo se jí člověk přesytil. Taktéž herecké výkony jsou naprosto vynikající, tam není téměř co vytknout, a stejně jako jsem o všech těch hudebních hvězdách minulé dekády slyšel poprvé, tak i téměř se všemi herci jsem měl tu čest se seznámit ve filmu vůbec poprvé (s výjimkou Adriena Brodyho), a bylo to seznámení velice kvalitní a příjemné. Takže pak už zbývá jen příběh. A tam je podle mě největší kámen úrazu. První hodinka je docela příjemná a utíká pěkně rychle a svižně, ale čím byl film delší, tím se stále více vlekl, až jsem si pokládal otázku, kdy to skončí. Bohužel skutečně ten příběh stále více nudil, až už mi to připadalo neúnosné. A právě díky tomu filmu uděluji jen tři hvězdy, jinak je zde všechno naprosto perfektní. Uvažoval jsem i o čtyřech hvězdách, ale právě ten táhnoucí se příběh způsobil, že jsem se přiklonil k nižšímu hodnocení. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Když jsem před nedávnem sledoval Jennifer Hudson, kterak fantasticky zpívá Jacksonovu "Will You Be There" na jeho vlastním pohřbu, měl jsem na kahánku. Vzpomněl jsem si na její výstup v Dreamgirls, mrzela mě netaktnost tvůrců dát R&B hudbě ve filmech prostor, aniž by to bylo laciným tahákem na nás, mladý lidi. Přečetl jsem zdejší komentáře. Komentáře o cestě ke Cadillacu přes Ettu James, až po lidi, kteří jsou zainteresovaní v daném žánru. Chtěl jsem zažít něco podobného jako při Dreamgirls. Tedy emoce. A ono nic. Pole s prozpěvujícími si černošskými dělníky, mělo tu atmosféru, ale připadalo mi to všechno strašně odtažitý, chtěný a nudný. Hudba za plnou, ale co do skvělý nálady ze skvělého filmu, bída bídavá. Ještě, že tu mám tu Jennifer, která mě nikdy nezklame. A pokud přijmete mé doporučení, pusťte si jí zazpívanou "And I Am Telling You Im Not Going" (ale jen tu, co zpívá na svém albu :)). Málokdy jsem měl husí kůží, jako tady... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tema skvela, ale to je asi tak vsetko. Mal som pocit, ze miesto filmu pozeram zostrih nejakeho draheho kvalitneho serialu. Takze tam toho bolo velmi vela a aj napriek tomu som sa nudil a vyzeralo to lacno. 5/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdyby už vůbec nic tento snímek neměl, tak skvělý soundtrack určitě. Má ovšem ještě daleko více kladů. Skvělé herce, dobrou atmosféru doby, zajímavé příběhy skutečných hudebních velikánů a ideální délku, během níž se divák nezačne nudit. Filmy jako Walk the Line nebo Ray řadím sice výš, ovšem i Cadillac Records má něco do sebe, zvlášť pokud máte slabost pro hudbu 50. a 60. let. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvelý zvuk a mimoriadne herecké výkony, to je skvelá vizitka tohto hudobného filmu. Osobnosti skvelého electric blues, sprítomnenie v stave zrodu a potom aj ich dramatické životné osudy. Objavili sa aj Hubert Sumlin a James Cotton, často zanedbávaní muzikanti. Výborná hudobná dráma o Leonardovi Cheeseovi, zakladateľovi hudobného vydavateľstva. Výborné stvárnenie hlavnej úlohy Adrienom Brodym. Čo viac si priať, možno snáď aby toto majstrovské dielo trvalo o pár hudobných minút dlhšie. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Civilně natočené drama o prvopočátcích rhythm and blues a o postupující akceptaci černošských hudebníků a splývání jejich hudby s hudbou bělošskou. Příběh do té míry ctí historickou věrnost, že nenabízí převratné zákruty a překvapivé zvraty, ale plyne stejně jako život ve své složitosti. Samozřejmě největší devízou filmu je muzika. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přiznám se. Blues, hlavně to původní, mám hodně rád. Jsem jím fascinován, což je možná jeden z hlavních důvodů proč dávám 4*. Na druhou stranu se ale i tak jedná o řemeslně velmi dobře odvedenou práci, která nabízí velice zajímavý pohled do tajů černošské hudby a vlastně i tehdejší doby. Nicméně naprosto chápu, že těm, kteří nemají blues příliš v lásce, může film připadat nezáživný a na to mají plné právo. U mě ale po zhlédnutí zavládla velká spokojenost. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

"Chess Records byl jeho osud. Nestačil ani zahnout za roh a dostal infarkt." Dobrá hudba, celkově pěkně natočené, ale jinak hodně laciné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

50. roky máme zafixované ako zlaté obdobie blues, lenže veci neboli ani zďaleka tak ružové. Rasová diskriminácia, alkohol, drogy, kriminalita, zatýkanie alebo aj smrť. V súčasnej dobe, kedy sa točia seriály na motívy úplne všetkého, bohužiaľ pri sledovaní cítiť, že by látke asi viac prospela takáto forma. Cadillac records rozpráva o období a ľuďom v ňoch pôsobiacich ako z rýchlika, osobne by som si rašej pozrel o každom hudobníkovi nejakú samostatnú časť. Divák sa ale môže zamestnávať aj otázkou, ktorá postava filmu je tá hlavná, či Leo alebo Muddy. Nakoniec sú ešte zaujímavejšie postavy vedľajšie, sú oným korením príbehu. Chcelo to na režisérskej stoličke predsa len niekoho významnejšieho ako Martina, takto sme dostali iba presne to, čo sa dalo čakať. Bez chýb ale bez väčšej pridanej umeleckej hodnoty. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak takový výkon bych nečekala. Naprosto unikátní a jedinečný film! Celé herecké obsazení je hvězdné začínaje Adrienem Brodym a konče Beyoncé Knowles. Blues, rock´n´roll, hip hop, všechno naprosté klasiky. Kdo by řekl, že Beatles a Rolling Stones jsou vlastně jenom kopírky. Tenhle snímek má v sobě něco osobitého, co mě opravdu vtáhlo přímo do příběhu a donutilo mě prožívat příběhy aktérů s nimi. Doprovodná i nedoprovodná hudba je geniální. Nechala jsem si zaplé i titulky do konce kvůli té super muzice. Je zde opravdu všechno přes lásku, prachy, slávu, lži, podvody, ale také krach a smrt. Možná je to spíše na 4 hvězdy, ale mě to opravdu hodně překvapilo, takže to velmi cením! Dlouho jsem neviděla takové opravdové drama, které má jako třešničku na dortu skvělou hudbu a herecké obsazení. A samozřejmě atmosféru, která by se dala krájet. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Historický Cadillac Records yeaaaah... aj napriek tomu, že spev, ani hra na hudobný nástroj nieje mojou silnou stránkou... i like it! Vznik a začiatky "nových žánrov", výstup na vrchol / následný pád, skvelé herecké a hudobné prevedenie a nemenej známe Chess Records. Nepoznal som nikoho, avšak určite si zapamätám všetkých... 8/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Cadillac Records není určitě špatný film, jen mě nedokázal ani oslovit a ani nějak pořádně vtáhnout do děje. Spousta podobných hudebních filmů, namátkou Rose, Ray, Walk the Line se mně líbila mnohem víc, jak po herecké, tak i po dějové stránce. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama