Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napad nie zly, niektore sceny vynikajuce, ale inak vo mne film skor budil dojem bubliny nafuknutej formou, ktora sa miestami az prehnane inspiruje Kusturicom a Fellinim, avsak vyrazne absentuje ich originalita a predovsetkym zmysel pre detail. Absurdistan sa vsak pozera dobre a vzhladom na kratku stopaz nudit nestihne. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená karikatura vztahů tvorů z Marsu a z Venuše neboli mužů a žen. Ať chcete, nebo ne, lépe řečeno ať jste feministka, nebo macho - jedno je jisté - má to svoji poetiku. Jakýmsi nenápadným a laskavým způsobem si tu s námi tvůrci pohrávají přesně v duchu toho, jak to na světě chodí - byť jsou platné vzorce našeho chování (snad dokonce klišé) dovedeny do extrému. I když možná právě v tom je to kouzlo. PS: Kdyby nebyl závěr tak "ujetý" (a opravdu už se nedá říct absurdní) a celé to bylo o 20 minut kratší, dala bych snad čtyři hvězdičky. Jenže když se vám i vašemu partnerovi při sledování tohoto snímku vybaví Troškův Kameňák, už je cosi špatně. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jakýpak odpad, senzační crazy komedie, u níž jsem se výborně pobavil. Jistě by se na ní daly hledat mouchy jak co do hereckého umění tak do některých nelogičností, ale ty nejsou pro tento druh filmu zásadní. Příběh zapadlé vesnice, která přijde leností mužů o vodu, kterou jim musí přinést jeden zamilovaný mládenec za cenu nasazení vlastního života. A dívčí válka, to není vůbec nové téma, vzpomeňme na výbornou českou veselohru Vzbouření na vsi. Ta babka byla velice podobná naší Kaplanové, ale fakt to být nemohla, protože tou dobou, kdy se tenhle film točil, už byla po smrti. Pochopitelně, divák, který pokládá za vrchol dnešního filmového umění Hollywood, nemůže tomuto filmu rozumět. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Německá, rusky mluvená komedie s Češkou v hlavní ženské roli! To byla pro mne neodolatelná kombinace, navíc režisér už má na kontě podobně podivný (a hodně povedený) film Tuvalu. Je tu bizarně ulítlý humor, komentář vtipně glosující situaci, herecká sestava posbíraná po celé Evropě a kusu Asie, neokoukané ázerbajdžánské exteriéry, příběh inspirovaný skutečnou událostí z Turecka a krásně naivní love story. Na karlovarském festivalu mi to přišlo příjemně odlehčené, ale v normálním kině už to taková zábava není (70%). ()

alenka 

všechny recenze uživatele

už nějakej ten čas nepíšu recenze, takže mě hloupější filmy už tolik neuráží. absurdistán posloužil jako kulisa u malování a dojem je celkem ok. kdyby se jednalo o němý film, a aja tak nemusela kvokat své repliky spisovnou češtinou, bylo by to výrazně lepší. každopádně pro náročnější bude vždycky lepší volba Aristofanés: Lysistraté. jedinej rozdíl je v motivaci. ženy přestanou s muži souložit kvůli válce, ne kvůli hygieně :-) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Vodovod ve vesnici opravdu je a to nefunkční. (exitak)
  • Veit Helmer procestoval 28 zemí, než našel místo, se kterým by byl spokojen pro natáčení. (exitak)
  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)

Reklama

Reklama