Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* snad svým hodnocením pozdvihnu zdejší velmi nízké skóre tohoto příjemného filmu, který už 2x potěšil mou poetickou duši a romantické srdce ;-) Příběh je jednoduchý, ale jeho provedení je stejně dobré jako u režisérova dřívějšího Tuvalu. Doporučuji, ale rozhodně ne těm, co hledají ve všem logiku a potřebují efekty a akční scény. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Docela zábavný snímek s prvky grotesky o válce mužů a žen. Několikrát jsem se dost zasmál, ale celkově by to chtělo kratší stopáž, protože základní dějová linie je prostě příliš jednoduchá, než aby utáhla celý film a ačkoliv přichází režisér s mnoha vynalézavými situacemi, je i těch 88 minut příliš, hlavně konec byl už příliš natahovaný, vzhledem k tomu, že rozuzlení bylo dost předvídatelné. Dlouho jsem se rozhodoval, jestli dát Absutrdistánu 3 nebo 4*, ale vyšší hodnocení si snímek bohužel nezaslouží. Nicméně : kdyby tohle byl někdo schopný natočit v Česku, uvažoval bych snad i o pěti *****! ;) ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Německá, rusky mluvená komedie s Češkou v hlavní ženské roli! To byla pro mne neodolatelná kombinace, navíc režisér už má na kontě podobně podivný (a hodně povedený) film Tuvalu. Je tu bizarně ulítlý humor, komentář vtipně glosující situaci, herecká sestava posbíraná po celé Evropě a kusu Asie, neokoukané ázerbajdžánské exteriéry, příběh inspirovaný skutečnou událostí z Turecka a krásně naivní love story. Na karlovarském festivalu mi to přišlo příjemně odlehčené, ale v normálním kině už to taková zábava není (70%). ()

alenka 

všechny recenze uživatele

už nějakej ten čas nepíšu recenze, takže mě hloupější filmy už tolik neuráží. absurdistán posloužil jako kulisa u malování a dojem je celkem ok. kdyby se jednalo o němý film, a aja tak nemusela kvokat své repliky spisovnou češtinou, bylo by to výrazně lepší. každopádně pro náročnější bude vždycky lepší volba Aristofanés: Lysistraté. jedinej rozdíl je v motivaci. ženy přestanou s muži souložit kvůli válce, ne kvůli hygieně :-) ()

rudeboy odpad!

všechny recenze uživatele

Tvári sa to ako komédia, ale vtipné to nie je. Tempo filmu neuveriteľne nedynamické a bez poriadneho prekvapenia, či sebamenšieho zvratu. Príbeh je jedno veľké klíše (pravdepodobne zámerne, no ale aj tak...) vyplnené prázdnou vatou. Fajn je to o láske, plné ľahko odčítateľnej symboliky, ale pre mňa umelé a naviac studené ako psí "čumák". A naviac som sa príšerne nudil. Nehnevajte sa, ale toto mi vážne nesadlo. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Max Mauff alias Temelko po prvním kole castingu nezaujal režiséra tak, že nebyl na druhé kolo castingu původně pozván. Ale castingová ředitelka mu dala potají šanci a Veit Helmer si ani neuvědomil, že ho nezval a obsadil ho do hlavní role. (exitak)
  • Scéna plující loďky nad městem se natáčela v 16-ti metrové výšce bez jištění. (exitak)
  • Námět vychází z novinového článku, který četl Veit Helmer - v turecké vesnici vyhlásily ženy mužům sexuální stávku, dokud jim nespraví vodovod. (Noviik)

Reklama

Reklama