Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Nuala 

všechny recenze uživatele

Absurdistán přesně dostojil svému názvu, příbeh je NAPROSTO absurdní. Místy je to opravdu vtipné, jindy spíše hloupé a trapné. Upřímně, mám z tohoto filmu velice rozpačité pocity. Je možné, že na tom má podíl nálada, ve které jsem se na film dívala, možná však ani při příštím shlédnutí nepřijdu této válce žen s muži na chuť. Musím ale pochválit hudbu, velmi zajímavá a příjemně poslouchatelná. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždyť to bylo milé. Takový příběh ze života. Pupkatým frajerům se nechce nic dělat a přitom by se tak hodil vodovod. Ženský jim tedy odepřou jedinou věc, pro kterou s nimi muži žijí. Absurdistán je lehce vtipný film, kde je veškerý humor postaven na absurditě, jak už ostatně název napovídá. Hlavně se jedná o velmi netradiční snímek a takové mám rád. 3* ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jakýpak odpad, senzační crazy komedie, u níž jsem se výborně pobavil. Jistě by se na ní daly hledat mouchy jak co do hereckého umění tak do některých nelogičností, ale ty nejsou pro tento druh filmu zásadní. Příběh zapadlé vesnice, která přijde leností mužů o vodu, kterou jim musí přinést jeden zamilovaný mládenec za cenu nasazení vlastního života. A dívčí válka, to není vůbec nové téma, vzpomeňme na výbornou českou veselohru Vzbouření na vsi. Ta babka byla velice podobná naší Kaplanové, ale fakt to být nemohla, protože tou dobou, kdy se tenhle film točil, už byla po smrti. Pochopitelně, divák, který pokládá za vrchol dnešního filmového umění Hollywood, nemůže tomuto filmu rozumět. ()

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem shlédl vlastně naprostým omylem, neboť jsme s přítelkyní zasedli k obrazovce v domnění, že shlédneme film zcela identického názvu, ovšem z roku 2006. Po počátečním zmatení jsme se však do filmu dobře zakoukali a velmi dobře se až do konce bavili. Určitě to není film pro každého a nepřekvapí mě proto, pokud někdo udělí odpad, nicméně pro ostatní, pokud je ještě navíc film zastihne v tom správném rozpoložení, půjde zcela jistě o vyjímečný snímek. Je to vtipné, je to netradiční, je to správně divné, je to absurdní. Příběh jedné zapomenuté vesnice a války pohlaví. Maně mne napadá vystihující přípitek: "Na krásu našich koní a rychlost našich žen!" ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Videno na LFS s nulovymi ocekavanimi, v podstate jen kvuli anoncovane ceske ucasti a z nedostatku jineho "filmovkoveho" povyrazeni. A byl jsem vazne uneseny: bohatou Helmerovou imaginaci, napady tryskajicimi (doslova) odevsud - uz uvodni prochazka vesnici je dechberouci ukazkou neodolatelne antiesteticke...absurdity. proste me to moc bavilo. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Max Mauff alias Temelko po prvním kole castingu nezaujal režiséra tak, že nebyl na druhé kolo castingu původně pozván. Ale castingová ředitelka mu dala potají šanci a Veit Helmer si ani neuvědomil, že ho nezval a obsadil ho do hlavní role. (exitak)
  • Film byl natáčen v Afghanistánu, krom scény v jeskyni, ta byla natáčena v Gruzii. (exitak)
  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)

Reklama

Reklama