Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

MarleyCZ 

všechny recenze uživatele

Absurdistán opět obstál svému jménu. Děj je inspirován článkem v novinách, který režisér filmu Veit Helmer zpracoval na jedničku. Film je dost vtipný, ale místy až zbytečně trapný. Manželky odpírající úplně vše na co jsou muži v domácnostech zvyklí, proto že jsou manželé líní. Ovšem mladá generace nezaspí a i přez určité nástrahy dá všechno do pořádku. 83% ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Mňa táto absurdná alegória celkom pobavila:-) Neviem čo všetci od tohto filmu očakávajú alebo mu stále vyčítajú. Je to parodicky ladená etnografická freska. Rozhodne nejde o depresívnu kravinu či efektne natočenú frašku! Už to si myslím, že stačí k spokojnosti diváka nad dobre stráveným časom pri pozitívne naladenom filme:-) Divákom originálného snímku TUVALU http://www.csfd.cz/film/70390-tuvalu/ snáď ani nemusím vysvetľovať, kto je autor, a v čom je sila jeho tvorby:-))) ()

Reklama

Marty_cz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi jeví jako naprostá blbost. Nebo ho absolutně nechápu. Některé trapné scény, které asi byly marným pokusem o vtip a dopadly víc než katastrofálně. Ten to film si to hodnocení ani nezaslouží, ale jedna hvězda za to, že to je naprosto nesmyslný film nám dává najevo už název. Druhý film s tímhle názvem a hned druhá blbost. Akorát tahle je o pořádný kus za tím druhým stejno-jmeným filmem. Na konci filmu jsem zase jednou litoval promarněných a zbytečných osmaosmdesáti minut. Naštěstí alespoň měli autoři dost rozumu a natočili to krátký, ale nuda, kterou film způsobil. Způsobila, že se 88 minut zdálo jako 2 hodiny. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

víceméně k jasnýmu obsahu není moc co přidat..možná jenom to, že Absurdistán je vážně po všech stránkách absurdní, Ale nese v sobě pár zajímavejch momentů, který nakonec rozhodly o tom, že tento snímek nedopadl v hodnocení ještě hůř..řekl bych skoro až novodobá podoba iniciace, v níž mladej kluk prokáže, že je připraven zařadit se po bok "dospělých"( který maj snad v celym filmu jenom jediný poslání a to je vylejt si mozek a nebo vymejšlet způsoby, jak se vyhnout nutný opravě ropovodu- což jsou mimochodem fakt vtipný scény, který jsou universální na jakoukoliv dobu nebo místo- řečeno slovy klasika:"chlapy":-), ač jeho cíl podlehl inovaci a naplno odpovídá slovu absurdní(a o absurditě se už myslim zmiňovat nemusim, protože člověk tenhle film ani nemusí vidět na to, aby pochopil, že v něm není normální vůbec nic)..no zatim je to jen jeden moment, ale časem snad něco přidám..každopádně lze tento snímek vnímat na několika rovinách a myslim si, že vychodní prostředí tomu dodalo potřebnou surovost.. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Temelko se nemůže dočkat, až se svojí vyvolenou Ajou stráví první noc. Jenže její babička pro tuto noc určila ten správný den, kdy budou hvězdy v tom ideálním postavení. Problém je, že když se onen památný den začíná blížit, pokazí se vodovod dovádějící vodu do vesnice, a ženy vyhlásí sexuální revoluci - žádný sex dokud muži vodovod neopraví. Temelkovi nezbývá moc času, aby muže přinutil k činu - nebo bude muset vodovod opravit sám ... Dle toho, co jsem o filmu slyšel (a že reklamou česká rádia nešetřila) jsem se docela těšil, až se mi dostane do ruky. A - možná díky tomuto natěšení - jsem byl docela zklamanej. Příběh je sice docela zajímavej, ale filmové zpracování mi vůbec nesedlo (fakt mne dostalo, že muži ve vesnici věnovali několikrát víc energie k boji s ženami místo opravy vodovodu, ale tak to asi muselo být (jinak by byl film asi jen 20ti minutový). Každopádně bych měl ještě zmínit, že hlavní roli v tomto německém filmu o turecké vesnici získala česká herečka .. Kristýna Maléřová ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)
  • Film byl natáčen v Afghanistánu, krom scény v jeskyni, ta byla natáčena v Gruzii. (exitak)

Reklama

Reklama