Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

KatRi 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená karikatura vztahů tvorů z Marsu a z Venuše neboli mužů a žen. Ať chcete, nebo ne, lépe řečeno ať jste feministka, nebo macho - jedno je jisté - má to svoji poetiku. Jakýmsi nenápadným a laskavým způsobem si tu s námi tvůrci pohrávají přesně v duchu toho, jak to na světě chodí - byť jsou platné vzorce našeho chování (snad dokonce klišé) dovedeny do extrému. I když možná právě v tom je to kouzlo. PS: Kdyby nebyl závěr tak "ujetý" (a opravdu už se nedá říct absurdní) a celé to bylo o 20 minut kratší, dala bych snad čtyři hvězdičky. Jenže když se vám i vašemu partnerovi při sledování tohoto snímku vybaví Troškův Kameňák, už je cosi špatně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. Za jedněmi horami a povícero lesy se německý režisér Veit Helmer namísto svých autorských pohádek pro dospělé rozhodl zabývat něčím prapůvodnějším a tak vstoupil do dávno zapomenutých teritorií a natočil báji. Krásně malebnou báji o vzniku řeky. Voda byla totiž vždy stěžejním elementem a jako taková hrála v mýtech důležitou roli. Ta báje sice možná byla o něčem docela jiném - třeba o krizi patriarchálního zřízení a reflexi možné emancipace pohlaví, možná to byl mýtus o zázracích lásky či důležitosti revolty mládí, či o docela jiných věcech, každopádně onen mýtický rozměr je určující - čistě mimočasové vyprávění, které je nelehko a nejednoznačně interpretovatelné, plné nejrůznějších symbolů a zakódovaných ozvěn vypravěčské zkušenosti. V mýtech se totiž transgeneračně předávala nějaká lidská zkušenost a je rozhodně vrcholně zajímavé sledovat, jak fungují mýty moderní (či spíše postmoderní). Veit Helmer přistoupil k filmu v duchu magického realismu, který se světem mýtů úzce souvisí, a vytvořil cosi na způsob balkánské komedie řízlé poetikou ještě více východnějších kinematografií. Schází mu sice Kusturicův humor, oplývá však za to na Západoevropana nezvykle originálním romantickým viděním světa (analogie s Jeunetovou Amélií z Montmartru ale není příliš přesná). Příběh o tom, jak jakýsi mladý muž vrátil lidem vodu, je krystalickým příkladem toho, že se vyplatí experimentovat a pokoušet se vyprávět věci jinak, než jak jsme na to normálně zvyklí. Byla by to jistě krásná love story či dobrodružný film, takhle je to ale mnohem magičtější a záhadnější... Podobné filmy: Krajinka, Underground, Černá kočka, bílý kocour ()

Reklama

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Jééé, takovej milej filmek na pobavení..nelze v tom hledat nějakou hlubší myšlenku, ale jde o to si umět vychutnat obyčejně neobyčejný výkony herců v absurdním, ale komciky ztvárněmým příběhu :-) Výborně jsme se bavila, je to originální a netypciký, ne převratný, ale každopádně oslovující a humorný. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008 –- ruská verze] Multikulturní groteska bez dialogů, inspirovaná článkem v novinách. Veit Helmer hledal vesnici dva roky po celém světě. Nakonec ji našel na bohem zapomenutém místě, kam kdysi vedla jediná a dávno uzavřená cesta. Vzhledem k tomu, že se ve filmu prakticky nemluví, tak bylo velmi složité film nazvučit. Byly vytvořeny tři verze: německá, anglická a ruská. Ruská je stoprocentně nejabsurdnější :-) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždyť to bylo milé. Takový příběh ze života. Pupkatým frajerům se nechce nic dělat a přitom by se tak hodil vodovod. Ženský jim tedy odepřou jedinou věc, pro kterou s nimi muži žijí. Absurdistán je lehce vtipný film, kde je veškerý humor postaven na absurditě, jak už ostatně název napovídá. Hlavně se jedná o velmi netradiční snímek a takové mám rád. 3* ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Záběry z plující loďky nad městem točil sám Veit Helmer, protože kameraman byl moc tlustý a hrozilo by přetížení lanové konstrukce. (exitak)
  • O hlavní ženskou roli se ucházelo více než 600 uchazeček z třiceti zemí světa. (Noviik)
  • Max Mauff alias Temelko po prvním kole castingu nezaujal režiséra tak, že nebyl na druhé kolo castingu původně pozván. Ale castingová ředitelka mu dala potají šanci a Veit Helmer si ani neuvědomil, že ho nezval a obsadil ho do hlavní role. (exitak)

Reklama

Reklama