Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Smejky87 

všechny recenze uživatele

Nepřijde mi to moc jako dokument, kde by se srovnávaly pro a proti. Spíše jeden pohled na věc. Od pana architekta je to hezké řešení problému s odpadem, ale zase dělat si ze starých pneumatik dům, jen proto, abych byl pokrokový a recykloval odpad a ne protože je to dobrý a nezávadný materiál, je blbost. Ať už si někteří fanatici říkají cokoli. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Michael Reynolds je pracovitý hipík, který není ani tak architektem odpadu jako spíš architektem bláta zdobeného pivními plechovkami a sklenicemi od sodovky. Michael Reynolds si myslí, že ho politici šikanují, protože chtějí, aby jeho stavby splňovaly statické a hygienické normy a navíc požadují, aby zákony, které navrhuje, nebyly napsány humpoláckým slohem. Michael Reynolds chce svými stavbami snížit objem emisí v atmosféře, což by omezilo počet zemětřesení, které způsobuje globální oteplování. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vícevrstvý dokument není po formální stránce zvlášť dynamický. Rozvleklé tempo udržuje obsah, co dokáže zaujmout. Kapitoly věnované byrokracii a pomoci zničným územím jsou nejvíce inspirativní. Částečně chápu vládu, která nutí dodržovat architekty její rigidní pravidla (územní plán, bezpečnost, infrastruktura). Naneštěstí v USA (a nejen tam) se stát paradoxně stává nepřítelem pokroku a kreativity. V Americe je obrovský lobing. Ten předpokládá z každé činnosti zisk. Najednou příjde hipík s tvrzením, že je schopen postavit levné, nenáročné, soběstačné, ekologické domy a skoro za to nic nechce! Michael Reynolds zaslouží pozornost nejen na plátně. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tenhle Michael Reynolds může být teda docela zajímavý týpek. Stavět z odpadu, no vlastně proč ne? Až na některé úlety to navíc nevypadalo nějak špatně, dokonce některé stavby byly i docela zdařilé. Dovedu si přestavit lokality či situace, kdy to může být i velice prospěšné. Jen je třeba asi trochu upravit zákony, ale to pro Michaela zase takový problém není. Každopádně dokument za čtyři. Rozhodně stojí za vidění. A nejen v případě, že máte doma pár PETek navíc. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Snažím se zachránit si zadek a to je mocná síla." V době, kdy se svět potýká s nedostatkem energie a doufá, že se neutopí v haldě odpadků, přichází Michael Reynolds s návrhem energeticky soběstačného levného bydlení vytvořeného z lehce dostupného odpadu. Místo toho, aby mu byl okamžitě udělen grant, medaile za zásluhy a poplácání po ramenou, přichází na řadu spolehlivě zkostnatělý úřední šiml s razítkem, který si užívá své důležitosti. Mně se líbilo zejména to, že Reynolds není žádným postávačem u rýsovacího prkna, nýbrž člověkem, který rychle vymyslí řešení problému, oblékne si pracovní rukavice a jde se patlat v betonu. Jsem zaujat myšlenkou na stavbu domu, ve kterém je v zimě teplo, v létě chládek a krb v místnosti stojí jenom pro ozdobu. Obávám se však, že můj nepříliš tvůrčí mozek nepochopil použitý princip technického řešení. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama