Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

easaque 

všechny recenze uživatele

... aneb jak vizionářský architekt bojuje s větrnými mlýny v podobě byrokracie. Bohužel se dokument málo týká samotných staveb a jejich principu fungování, ale víc je o tom balastu okolo. Zajímavý však byl, ale zároveň jsem se i nudil a hlavně jsem necítil sílu pro rozumné argumenty k přesvědčení diváků i politiků a věřím, že by šel tento dokument natočit poutavěji. A i když Reynoldsova práce je určitě prospěšná a smysluplná, je hloupé ukazovat, že jen on má pravdu a druzí jsou Ti zlí. Aspoň mě přesvědčil o tom, že jeho stavby jsou ekologické a že asi i fungují, ale nenalákal by mě v tom žít - to přenechám hipíkům. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Chcel som dať 3*, ale napokom som sa rozhodol pre 4* kôli atypickej téme a zaumavosti dokumentu. USA a jej obyvatelia si myslia, že su najvyspelejší, najdokonalejší, najslobodnejší, najbohatší, ale v skutočnosti sú to otroci svojho obmedzeného myslenia. Mal som pocit, že okerem byrokracie každý čakal všimné, aby niečo vôbec urobil a podporil niečo. Američania sa držia striktne pravidla "Zadarmo ani kura nehrabe". Z pomedzi tých seniorov ta ženská bola snaď jediná, čo za ten plat aj odvádza svoju robotu a niečo okerem prdenia do stoličky aj robí. Aspoň som mal ten dojem z toho čo som videl a počul v dokumente. Ak by som mal stručne opísať film, tak partia mierne strelených hipi rebeluje). ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dokument o duchem svobodném podivínovi žijícím v Novém Mexiku v USA který staví desítky let domy z odpadu.Expert na stavby z plechovek od piva,znalec staveb zdí z pneumatik a zároveň odborník na život v extrému žijící odděleně od té ubíjející konzumní společnosti.Líbí se mi že lidé žijící tímto stylem života neplýtvají ničím,žádným vzácným zdrojem planety.Pro normálního člověka je hřích když rozbije mobil za 10 tisíc, ale pro tyto lidi by byl hřích splachovat pitnou vodou.Jak říká tento architekt odpadu Michael Reynolds je lepší když si pár lidí koupí společně pozemek,postaví na něm soběstačné nezávislé domy které nejsou zatížené žádnými účty ani hypotékou tedy podle mně jsou to zcela SVOBODNÉ stavby.Když Michaela přitlačili úředníci z územního plánování svou byrokracií ke zdi tak musel překopat celý svůj stavebnický systém aby vyhověl nařízením a zákazům.Díky tomu přišel o tisíce dolarů a přes sedm let mu trvalo než mohl zase naplno dělat to co ho baví a čemu rozumí víc než ostatní.Když nabídne své služby lidem v Indii kterým zničilo zemětřesení jejich obydlí tak jsou obyvatelé nadšení jako děti v cukrárně.Svým uměním stavět z odpadu vlastně dokazuje Michael Reynolds že i u staveb nejde jen o vzhled,ale především o vnitřní krásu a harmonii. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Michael Reynolds je pracovitý hipík, který není ani tak architektem odpadu jako spíš architektem bláta zdobeného pivními plechovkami a sklenicemi od sodovky. Michael Reynolds si myslí, že ho politici šikanují, protože chtějí, aby jeho stavby splňovaly statické a hygienické normy a navíc požadují, aby zákony, které navrhuje, nebyly napsány humpoláckým slohem. Michael Reynolds chce svými stavbami snížit objem emisí v atmosféře, což by omezilo počet zemětřesení, které způsobuje globální oteplování. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Tvorivé nápady ako užitočne naložiť s odpadom sú vždy v mojich očiach vysoko cenené. Problémom však ostáva ich realizácia a uplatnenie. Ako sa dozvedáme v niektorých krajinách to nedovoľujú zákony, v iných zas ni je "dostatok" odpadu a tak sa musí dovážať. Osobne si neviem predstaviť bývanie v dome vyrobenom z plechoviek od piva a ojazdených pneumatík naplnených blatom. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Co se týká osobnosti Michaela Reynoldse, jeho staveb a idey vůbec, tak je to jednoznačně za 5. Vždycky mě potěší někdo, kdo se snaží hledat nové způsoby oproti konvenčním metodám, pokud stavby vypadají takto skvěle, tak je to ještě lepší a když se ještě k tomu snaží druhotně využít odpadový materiál, tak je to úžasné. Líbí se mi ale, že zde nejde pouze o ten stavební materiál, ale o celkové řešení, kde je do důsledku promyšleno využívání přírodní energie a vody, vytvářící udržitelný dům nezatěžující životní prostředí. Dokonce i dokument samotný jak je zmíněno, vznikl za pomocí druhotného využítí různých materiálů. Toto je cesta, která by se podle mého rozhodně neměla opomíjet a v budoucnosti by mohla být alespoň částečně využita. Podobnými systémy se zabýval třeba i Hundertwasser, jen je nestihl do své smrti realizovat, proto oceňuji, když se najde někdo další, kdo myslí trochu jinak a hlavně v kontextu se životním prostředím. Co se týká kvality dokumentu, tak tam už je to trochu horší. Trochu mi vadila stylizace Mika do role oběti v boji jednotlivce proti zkostnatělému politickému aparátu, kde jsou všichni tupohlavci, ale mají tu moc rozhodovat (i když neříkám, že to tak není). Raději místo omílání uvedených sporů o zákony a výčtů všech klacků házených pod nohy bych dala větší prostor pohledu na stavby samotné, zejména všechny systémy, které spoluvytváří jejich zmíněnou udržitelnost. Samotné konstatování "Nemám zavedenou elektřinu ani vodu" nestačí. Také dávání do souvislosti s přírodními katastrofami jako tsunami nebo hurikány, způsobené globálním oteplováním, mi přišlo trochu zbytečné. Jinak Mikovi fandím a doufám, že se najdou další, kteří jsou schopni při projetkování staveb myslet podobně. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

jednou větou vizionářský film o vizionářích s realizovatelnými vizemi... a když si uvědomíme, že na počátku všeho byla je a bude vize, tak tohle vše dohromady je opravdu silotvorné... nejde jen o osobu Michaela, o to, zda z něj někdo dělá něco více nebo méně... podstatné je, že ten člověk léta a léta něco dělá... a dělá to sakra dobře... šlo ale i o sílu filmu samotného... provokuje ...vytváří chuť něco dělat... jinak než káže pitomej systém, který každému z nás leze krkem, protože oficiálně jsme "na svobodě", ale ve skutečnosti žijeme v pěkně tvrdé base, která si v ničem nezadá s peklem téměř absolutní nesvobody... kontrola, kontrola a zase kontrola... vymezené území, diktát co budu jíst, co si budu oblékat, jak myslet... jsme ještě schopni sehnat něco nejedovatého k jídlu? můžeme nějak najít věci na sebe, na kterých není krev nebo svinstvo nebo, ani nevíme co všechno tam může být... a svobodně myslet? ... každý den naše hlavy schytávají informační balast, který nechceme... systému chce nemyslící tvory... utahat nás k smrti, abychom už prostě nechtěli myslet... líbila se mi část o souboji s byrokracií... prorazit průkopnickou cestu na svobodu... i když tentokrát ještě vyhrají systémoví pomatenci... bože... a pak ten střih a práce ve zničené zóně s lidmi nezatíženými starostí, co si kdo pomyslí, ale co dělá... nádšení... a další kontrast a zase a znovu manipulace strachem... a paralýza... a další nekonečná dřina a snaha... a vítězství... zkoušejme to a zachovejme si svobodu selhat, abychom mohli vymyslet něco lepšího... tak... takhle mě to vzalo... super... ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Fantastický chlapík. Obdivuhodný uletený vizionár, ktorému na rozdiel od mnohých iných nie je všetko jedno. Krásnym spôsobom dokazuje, že geniálne riešenia bývajú najjednoduchšie. Film je popritom vystavaný ako zaujímavý príbeh s viacerými rovinami a ponúka nespočetne podnetov k zamysleniu. Pritom ani zďaleka nie je iba ekologickou agitkou, ale zaváňa ako víchrica výbornými riešeniami, širokými súvislosťami, vizionárskymi snami, energickou aktivitou a fascinujúcou angažovanosťou. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Nominace na British Independent Film Award a Douglas Hickox Award, ve Vancouver International Film Festival vyhrál sekci Most Popular Film. ()

MiCM 

všechny recenze uživatele

Tak to je ohromný film. Škoda, že s tou legislativou je to všude takový problém. Potažmo i politikou. Takhle by už mohlo být všechno možná úplně jinde.. Tenhle dokument by to chtělo šířit hlava nehlava.. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument s aktuální a nadččasovou otázkou, nad kterou je lidský jedinec nucen přemýšlet. Nápad ohromný, Michael Reynolds je muž činu a nebojí se poprat ani se státem. Navíc ty domy vypadají vážně ohromně! Na mě celé projekty domů působí strašně moc do detailu propracovaně, což je fajn. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Dokument postavený na zajímavé myšlence zpracování odpadu jako materiálu pro stavbu domů. Mimoto představuje alternativu relativně soběstačných domácností, které si pěstují ve skleníku vlastní suroviny, vytápějí se sluncem, využívají přírodní zdroje energie a mají zdroj pitné vody. Myšlenka jako taková pokroková a nepochybně pro budoucí generace užitečná a logická. Nicméně mi vadilo, že místo aby se víc zabývali domy samotnými, bylo to prokládáno nudnými právnickými spory o prosazení zákona, atd. To je sice možná součástí celého procesu inovace zajetých systému stavění, ale docela nezáživné na sledování. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vícevrstvý dokument není po formální stránce zvlášť dynamický. Rozvleklé tempo udržuje obsah, co dokáže zaujmout. Kapitoly věnované byrokracii a pomoci zničným územím jsou nejvíce inspirativní. Částečně chápu vládu, která nutí dodržovat architekty její rigidní pravidla (územní plán, bezpečnost, infrastruktura). Naneštěstí v USA (a nejen tam) se stát paradoxně stává nepřítelem pokroku a kreativity. V Americe je obrovský lobing. Ten předpokládá z každé činnosti zisk. Najednou příjde hipík s tvrzením, že je schopen postavit levné, nenáročné, soběstačné, ekologické domy a skoro za to nic nechce! Michael Reynolds zaslouží pozornost nejen na plátně. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Chlapec je docela vizionar, bohuzel smula u dokumentu je ta, ze pouze ukazuje. Clovek by to musel vyzkouset na vlastni kuzi aby uveril. Jinak dokument perfektni. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Mike je tady vymalovanej jako krutě zatracovanej bůh, v kterýho Amerika nevěří. On bohem neni, jen měl prostě hodně dobrej nekonvenční nápad a chuť ho realizovat. ()

Karkanoid 

všechny recenze uživatele

Antonio Gaudí enviromentální architektury. Kdo chce žít zeleně, aniž by si musel kupovat na střechu solární panely, měl by se na dokument podívat. Možná mohli v dokumentu kalkulovat i kolik toho je na dům potřeba a za jak dlouho se dá postavit.. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Sympatický postoj i přístup, ale taky trochu melodramatický ohledně toho, že tu zničehonic chcípneme - to hrozí možná tak kdyby všichni žili stylem US, kde jsou všechna negativa lidské rasy nakupena v kompaktním balíčku. Nicméně za celý dokument tam nebyla jediná věc, co by mě nějak štvala, snad lehce ta taškařice "pomáháme obětem Tsunami", ale tentokrát vše do puntíku splnilo účel, takže to beru. ()

Reklama

Reklama