Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Předně si ujasněme abych tak řekl řemeslné kvality tohoto díla: Jako dokument je Garbage Warrior velmi průměrný a možná i hůře - samotného obsahu je velmi málo, jednostranná agitka se zdaleka nepovedla jako u děl páně Mooreova. Ten má samozřejmě za léta činnosti mnohem vycizelovanější svébytně-neobjektviní projev, který vás přesvědčí tak že druhou stranu fouňů ani slyšet nepotřebujete. Tady v první polovině vidíte jakési donquijotství, ale je vám to srdečně jedno, protože nevíte proč ani jak, co jsou vlastně motivace stavitelů, co chtějí změnit? A ještě jsou všichni zůčastnění divní hipíci. Slow-motion záběry na právnici pohazjící si hustými kadeřemi a vtělující se do role zachránkyně jsou abych tak řekl odborné faux-pas. Navíc kdykoliv se děje něco zásadního, dozvíte se to pouze z černé obrazovky s titulky. Čili dokumentární 2*____________________Pak také samozřejmě musím tento snímek ohodnotit z hlediska studenta architektury. Politický aparát klade zdánlivě nesmyslný odpor, jenže nám pan Reynolds za celou to dobu neprozradí, co přesně z jeho principů je nevyhovující - mluví se pořád o odpadu v obýváku, ale vidíme maximálně rub fotografie. Nevím taky, jak globálně chtěl architekt své řešení nabízet: z hlediska abych tak řekl bohatého severu je jeho snaha natolik naivní, že nemá šanci na sebemenší úspěch, tam udržitelný rozvoj může vypadat zcela nespartánsky a protože při dnešním nastavení i luxusní forma uskromění je hromadně nepřijatá, tahle odpadní varianta je z tohoto pohledu mrtvá. Smysl autorova počínání se tak vyheví až v poslední půlhodince snímku, kdy své know-how začne poskytovat méně rozvinutým oblastem postiženým přírodními katastrofami. Tam najednou začne projekt fungovat a svou předpokládanou jednoduchostí (konstrukčně a funkčně se totiž nedozvíme ani babuša) alespoň od obrazovky zdá být perfektním řešením. Čili architektonické 3,5*____________________No, a teď to zprůměrovat (^_^) ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbilo, že tento velmi zváštní, ale oddaný architekt dokázal pomoci lidem, kteří ztratili svoje domovy po silném zemětřesení. Jeho idea je silně pokroková, snad se "earthships" budou vyskytovat na naší planetě v čím dál větším množství! ()

Smejky87 

všechny recenze uživatele

Nepřijde mi to moc jako dokument, kde by se srovnávaly pro a proti. Spíše jeden pohled na věc. Od pana architekta je to hezké řešení problému s odpadem, ale zase dělat si ze starých pneumatik dům, jen proto, abych byl pokrokový a recykloval odpad a ne protože je to dobrý a nezávadný materiál, je blbost. Ať už si někteří fanatici říkají cokoli. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

"...Věří, že pokrok přichází s chybami, které člověk udělá. Ne každý to však vidí stejně jako on." Tak zhruba začínají slova tohoto odzbrojujícího dokumentu o architektovi-experimentátorovi Michalu Reynoldsovi, kterému stačí pár následujících minut, aby vás pro svůj pohled získal. Mě tedy rozhodně získal. Tento film dokáže přinést očividné důkazy o tom, že jeho vize a zdánlivé fantazie fungují, že to prostě JDE! Poté, co ukáže, na jakém principu jeho převratné, trvale udržitelné bydlení funguje, je jeho práce postavena před největší výzvu - přírodní katastrofy a byrokracii... Strašně moc bych si přál, aby právě takhle nějak ta naše budoucnost vypadala a aby bylo víc takových lidí, jako Michael Reynolds. Tady můžeme vidět, že i přes možné počáteční těžkosti a omyly to není nemožné, jde jen o to chtít! ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Poměrně dramatický dokument o velice zajímavém člověku - jakýmsi novodobým Noem, ke kterému se navíc sám přirovnává. A tak jako asi Noe ve své době potýká se s nepochopením a s nevolí firem i státních úřadů a úředníků, kterým vadí, pokud někdo chce vyjet ze zajetých kolejí, které už jsou přece tak dlouho vyježděné a všem to vyhovuje... Nezávislost jeho domů je obdivuhodná a jeho vytrvalost, s kterou jde za realizací svých snů (tentokrát ne typicky amerických, protože si při tom nevydělá miliony dolarů a ještě se umaže od hlíny) také. Dokument obsahuje různé zvraty - je libo základní seznámení s M. Reynoldsem, drama jeho boje se senátory při snaze o prosazení vhodného zákona nebo M. Reynolds jako milosrdný Samaritán, který naučí postavit vhodné domy své bližní stižené přírodní katastrofou? Se všemi těmito polohami se tu můžete setkat. Pokud vás víc zajímá, jak ty jeho domy fungují, doporučuji český dokument "Zeměloď pluje" o prvním českém domu M. Reynoldse. Čeští tvůrci vyšli myslím více vstříc české kutilské duši :-) Zajímavé komentáře: genetique, JANARYBA, FlyBoy, petaspur, Flipper ()

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance na osvětu, která se místy až pateticky soustředí na hlavní postavu a to, jak jí neustále autority hážou klacky pod nohy. A mě by přitom dost zajímalo, jak teda ty baráky přesně fungují, kolik prostoru je potřeba na pěstování potravy, kde na to vše berou peníze a kolik jich je potřeba. Pozadí politických procesů má něco do sebe, ale těžko mě bude bavit, když film předtím nastíní tak zajímavé téma, jako jsou komplet soběstačné domy. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Strašne som sa nudil pri tomto dokumente. Príbeh o architektonickom fanatikovi, ktorý mal sen. Nezaujalo ma takmer nič, či už z formy, alebo z obsahu. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Dokument o velkém egoistovi. Možná má dobré nápady, ale o těch tam nebylo vůbec nic. Čekala jsem, že aspoň trochu nastíní fungování jeho domů. "V zimě nám svítí slunce do oken a proto nemusíme vytápět." Aha. Je to jen nudně natočená nekritická obhajoba "génia". ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky trochu komplikovaný dokument, ale pro svůj nevšední obsah za zhlédnutí určitě stojí. +++ Ve zkratce: Byrokracie vs. plechovky. ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Vize? Tyto principy úspory energie jsou známy už po celá staletí. Identita? Žádná. Jedná se o zajímavý materiál, ale bez špetky sebereflexe. To, že vytvoříme "něco" z odpadu má i důsledky kontaminace půdy, dýchání uživatelů a odolnost proti UV-záření... | 40% ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv dokumentárním filmům zrovna neholduji, tenhle mě vzal za srdce. Tolik úžasných myšlenek a názorů vyplývajících ze skutečné lidskosti, nikoli té intelektuálské pseudohumanity, které je všude plno! Dokument představuje osobnost Michaeala Reynoldse nejen jako experimentujícího architekta, ale především jako humanistu, jehož hlavním cílem je pomoci, a to nejen lidem k lepšímu bydlení, ale i k celkovému zlepšení životního prostředí. Kéž by bylo víc lidí jako je on. A více dokumentů o nich. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Talentovaní ľudia to majú v našej spoločnosti vždy ťažké. Vidia totiž krok dopredu na rozdiel od ostatných. A to sa neodpúšťa..Reynolds navyše neprináša zisk rôznym skupinám /plynári, odpadári, elektrikári ap./ Preto táto planéta smeruje do... ()

Isomut 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument o tom, ako aj z tých najnepotrebnejších vecí sa dá postaviť úžasná stavba v krásnych destináciách nášho z časti skazeného sveta. Dosť na mňa zapôsobil názor Micheala na náš svet a jeho vnímanie a starosť ekologických problémov, ktoré sú v poslednej dobe veľmi dôležité. Ďalej jeho odhodlanie postaviť nejakú Archu pre ľudí, ktorých postihlo nejaké nešťastie alebo len z toho dôvodu, že niekto chce žiť odpútaný od komerčných zdrojov energie a žije z toho, čo mu ponúkne vlastný dom. Jeho dom je jeho živiteľ a jeho hrad. // Trošku ma znudili tie súdne spory a naťahovačky preto 4 silné hviezdičky. ()

-soch- 

všechny recenze uživatele

Nakoľko vonkajší výzor filmu - tzv. promo materiály, fotky vyzerajú oveľa jemnejšie a luxusnejšie, tak ma tento drsný dokument dosť prekvapil. Je o cieľavedomom, múdrom človeku, ktorý ani v najťažších časoch nestráca zmysel pre humor a preto si zaslúži päť hviezdičiek, hoci som najprv uväžoval o štyroch. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a donutilo mě to přemýšlet zda si podobný dům nepostavit. 3.5.2011 = na csfd.cz je 574 hodnocení, na IMDb jen 296 ()

Zoidlord 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o velmi zajímavém tématu. Musím ale podotknout, že jsem byl na přednášce Michaela Reynoldse a normálně sevypadá jako takovej hipík a blázen jako ve filmu. Naopak je vidět, že má vše dokonale vymyšleno a je si vědom toho, že to co dělá je v podstatě experimentální architektura než konvenční záležitost. Film ho líčí trochu jako podivína, aby byl zajímavější, ale ono to tak docela neni ;) ()

Reklama

Reklama