Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Skromný, s geniálními nápady, neotřelý, zvláštní. Vypadá jako bezdomovec, člen hippies nebo kombinace obojího, ale ví, co říká a bojuje za správnou věc. Ač škoda, že přesný popis stavby zůstává skryt, i když je pravdou, že který podnik by dal své ,,how know" jen tak volně k dispozici. Jen tak dál, v současném světě potřebujeme právě takové bydlení! ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Ekologická architektura v tom nejlepším pojetí, s jakým jsem se zatím setkal. Skloubení perfektní znalosti materiálů, skvělá práce s tepelnou výměnou, esteticky vytříbené. Ten pán je vizionář, rebel, má sociální cítění a má můj obdiv... Český název dokumentu mi připadá hezčí - více se týká architektury. Ale ten anglický - Odpadový bojovník - je možná výstižnější, neboť se dotýká, jeho "boje s větrnými mlýny", když se pokoušel v USA prosadit důležité legislativní změny... Je signifikantní, že musela přijít ničivá přírodní katastrofa, aby si panstvo Reynoldsova konceptu všimlo. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

kurva.... tak to se musí udělat i tady u nás. velice poučné jednoduché a hlavně udržitelné a praktické. klobouk dolu nad jeho prací v Indii a bojem proti těm trotlům ve vládě. ()

wito 

všechny recenze uživatele

pre mňa prelomový dokument s myšlienkou, ktorá by mohla byť v budúcnosti jednou z ciest trvalo udržateľného rozvoja. obávam sa však, že z byrokratických dôvodov, vôbec nie jednoduchou... ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Skoda ze napad a dila tohoto chytreho chlapa nejsou doceneni ve svete bilych a tak ukazuje na genia sveho napadu tak ze pomaha ve svete stavet tyto superdomy lidem po prirodnich katastrofach (tsunami, haity), doufam ze zapadni svet tohoto architekta nakonec doceni - i kdyz v usa je mozne vse, kazdopadne bydlet takle by bylo fajn a CEZ by se mohl treba stavet na hlavu ()

4.cenova 

všechny recenze uživatele

Génius Michael Reynolds uštedril šialenstvu, v ktorom momentálne žijeme tvrdý kopanec do rozkroku. Patrí mu za to (nielen) moja vďaka! ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o někom kdo má svůj sen a svoji vizi, a pro tento svůj nápad je schopen a ochoten udělat maximum. Ovšem očekával jsem něco o tom, proč jsou tyhle domy dobrý, jak to celé funguje, kde bere světlo, teplo, vodu atd. a to jsem se bohužel nedočkal. Místo toho trocha politické agitky ze života parlamentu někde v Novém Mexiku, kvůli čemuž není nutný jít do kina, stačí náš parlament. ()

AnnaMae 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem Michaela Reynoldse považovala za samouka a spíš exhibicionistu. Až z tohohle filmu jsem zjistila, že architekturu fakt vystudoval a že je to spíš filosof a prostě osobnost. Inspirativní film - až na tu míň zajímavou polovinu, která dokumentuje Reynoldsův několikaletý boj za zákon, který by povoloval stavbu experimentálních domů. „Architecture ... had nothing to do with the planet, barely had anything to do with people and what they needed. ... The profession of architecture is nowhere near addressing the issues that we're faced with. They have the opportunity to really guide us and take us to where we need to go and they're not, they're taking us where we don't need to go.“ ()

capka 

všechny recenze uživatele

Na dokument málo objektivní, ale myšlenka se cení. Uvítám druhý díl! O tom, zda a jak ty domky nadále fungují, co přináší život v nich za výhody a nevýhody, jak se myšlenku daří dál šířit a realizovat, jaké nové nápady se uchytily v rámci toho prosazeného testování atd. Fakt mě to zajímá! A to o dost víc než několikaminutový sestřih pospávajících politiků a podobné tendenční prkotinky... ()

Marquis 

všechny recenze uživatele

Postavit si toto zazemi je muj sen. Diky tomuto jsem se o podobne koncepty zacal zajimat. Vse ale neni uplne ruzove. Earthshipneni totiz zadarmo. Pokud ma byt sobestacnej musi byt tedy byt schopen si vyrobit energii, davat pitnou vodu atp. A tyto technologie nejsou zadarmo. V podstate ten dum prijde na stejny penize oproti standartni novostavbe. Plus potrebujete vhodnej pozemek. A je jasny, ze takovej dum se nebude hodit vsude. Kazdopadne to stoji za to. Doufam, ze se z toho nestane nejaka ekomoda a neobrati se to spatnym smerem. Libi se mi prave ta vyjimecnost a originalita. Myslim si ale, ze sila projektu muze byt v tom, kdyz se spoji hodne lidi a postavi v podstate takovou vesnici. Jeden pomuze druhemu cimz by se celkove meli snizit naklady- nakupy materialu a systemu ve velkem atp. Plus uspora mista. Muze vzniknout situace, ze ti co na to maji tak skoupi pozemky siroko daleko a proste tady je Krakonosovo. Ten projekt k tomu totiz muze vybizet. Raynolds vlastne s takovou vesnickou pocita. Jde i o to, ze by se setkali lidi podobneho zamereni a kolektiv by prosel zkouskou i tim, ze by se lidi spolu naucili komunikovat prave skrzre stavbu samotnou. To vsechno tento projekt nabizi a myslim, ze toto je jeho dalsi nemene dulezity smysl. Neplést si se sektou. nebo se sdruzenim ekomagoru. V podstate to muze dopadnout jakkoli. Ale prave to nekolikalete staveni muze vztahy prosit. Toto je ale asi fakt hudba budoucnosti. Nicmene ja osobne bych asi touto cestou sel. Zkusil najit lidi, kteri chteji to same 3- XX posadek a byli by schopni si pomoci a taky spolu souzit. Jako spravni sousedi. Bydlet sam neni ono, ale zase nekde v zavistive vesnici, tak to radsi na samote. V podstate se navzajem vybrat. Jak jsem psal. Potom by stacila jedna cisticka, jeden pozemek atd. Jiste ma Raynolds toto vymysleno a pocita s tim, ale da se zapojit pripadne hlava. Je to proste vyhoda. Navic kazdej ma treba taky znami, kteri maji znami a to jsou zase naklady dole- technika ruce atp. Jit do taho ciste sam s tim, ze mi ze zacatku pomuzou kamosi, ktery uz vidim jak zdarma makaj vikendy na stavbe- firma to nepostavi- se mi zda jako slozitejsi cesta. Cas, material, financovani. Jinak ma vzniknout nekde za Prahou duchovni centrum, ale je tajne kde. Bude ho navrhovat prave Reynolds. Prsty v tom ma nase esotericka celebrita Jarda Dusek. Plus se tusim ma stavet na objednavku radnice za statni penize. Slouzilo by to jako takova propagace osveta. Je rok 2011, kdy to pisu. Takze toto se splnit nemusi. No posledni vec, kterou reknu je to, ze kdyz dokoukal tenhle dokument, tak jsem mel radost, ze neco takoveho je mozne, protoze jsem premyslel, jak byt na systemu co nejmin zavisly. Toto je castecne reseni. Jeste se zbavit dane z nemovitosti a je to :) Dale se mi nezda, ze by lod mohla vyprodukovat potraviny pro celkovou sobestacnost. To jsem neskoumal, ale zatim si to nedokazu predstavit bez normalniho pole, pokud to dotahnu jeste dal tak vlastne farmy. www.zemelod.cz ()

Fugito 

všechny recenze uživatele

Ohromujúci nápad, veľký človek, ktorý by chcel zmeniť svet, a posraná americká byrokracia, ktorá mu to nechce dovoliť zachrániť tento svet, a to všetko kvôli peniazom. No v rozvojových zemiach je tento architekt Bohom- aký rozdielny pohľad na vec. Perfektné domy s perfektnou myšlienkou. " I am free i am absolutly free. " Mike Reynolds ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o umanutém architektovi, který nekonvenčním způsobem realizuje domy a dráždí tím stavební úřady, komory architektů i politiky. Staví domy z plechovek od piva, pet lahví, skleněných nádob, starých pneumatik...domy soběstačné a nezávislé na jiných energetických zdrojích...a stavby jsou to rozhodně zajímavé, nápadité a přelomové. Architektonické nápady, vlastní projekty, pomoc po tsumani na Andamanských ostrovech i obavy z globálních změn podnebí jsou jednou linií dokumentu, druhou je pak dlouholetý a nakonec i úspěšný boj o změnu zákona, jehož výsledkem je možnost experimentálně projektovat a stavět, což do té doby nebylo možné. Dokument je natočen věrně realisticky, občas roztřesenou kamerou a se zajímavou hudební složkou. Tím hlavním vyzněním snímku je ale poznání, že úřady stále více svazují naše životy zákony, nařízeními, zákazy a nedovolují již praktický svobodný lidský rozlet. Všemocná je byrokracie, když o jedno povolení se musí žádat formulářem ve čtrnácti kopiích. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

abych pravdu řekl, dokumunetu samotného (z filmařského hlediska) se mé hodnocení netýká. Rozhodně ale musím dát za 5. soběstačné domy a takovíto lidé vizionářského charakteru...? to je budoucnost architektury (už teď můžete pozorovat, kam architektura směřuje). reynolds dokázal, že takhle stavět jde.... a podoteky o "hořlavosti", který jsem tady někde čet? uf. než někdo začne soudit, měl by o tom něco vědět.... a právě že ty poznámky politiků byly úplně, ale úplně mimo! no byrokracie asi má svá "pravidla" nejen u nás. ()

EddiePJ 

všechny recenze uživatele

Výborný film o bandě vizionářských hipíků. Kdyby místo keců v Kodani všichni bydleli takhle, hned by se lépe naší modré(nikoli zelené) planetě lépe dýchalo. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma zpracované trošku nudným způsobem, navíc mírně propagandisticky, což mi místy vadilo. Čekal jsem víc. Každopádně si podobný styl bydlení dokážu představit v podobných regionech jako Indonésie (kde by podobné řešení asi bylo účinné), ne ve vyspělých západních zemích. ()

HakuSaku 

všechny recenze uživatele

Skvele natoceny dokument o sice trochu strelenom, ale vizionarovy ktory sa vydal na tvrdy boj proti globalnemu znecistovaniu zivotneho prostredia. A tie jeho domy, ktore navrhol su proste uzasne. ()

kessi 

všechny recenze uživatele

Sama studuji architekturu a velice se mi zamlouvá myšlenka stavění domů z odpadu, které jsou energeticky nezávislé. Je to fakt super nápad a osobně si myslím, že mě to ovlivní v mém budoucím jednání a rozhodování nad tím, jaké domy vlastně budu stavět. Jedno se mi však nelíbilo, že ty domy stavěl jen tak s partou hipíků. Myslím si, že by se to dalo dělat jinak a líp. Co se týče filmu, moc se mi nelíbilo, že druhá část je v podstatě jen o boji s úřady, na který byl Michael Reynolds absolutně nepřipraven. ()

Reklama

Reklama