Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Ponocnej 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimava alternativa i osobnost Michaela, tento film mj usvedcuje i americkou byrokracii z kostnatelosti a americke Republikany z demence. No hned bych si jeden z Earthshipu sel na mesic vyzkouset skoda ze jsou spise pro poustni podminky ()

caniferus 

všechny recenze uživatele

Na svete je len par ľudí, s ktorými, aj keď strávite len pár minút, tak si to pamätáte do konca svojho života. Myslím, že to 100% platí v prípade Michaela Reynoldsa, skrátka vizionár s veľkým V a v prvom rade užasný človek s veľkým srdcom, ktorý sa rozhodol svoj boj s absurdným kafkovským birokratickým systémom nevzdať a dotiahnuť ho do víťazného konca (teda aspoň v štáte Nové Mexiko). Už som sa tak dobre dlho nepobavil, úžasný pohľad na svet. Ďakujem ! ()

de-andre 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument o sympatickém típkovi a komunitě, co si žije po svém a přitom se nám snaží všem pomoct, přitom ale musí bojovat s neúprosnou byrokracií. Tvůrci citlivě vybrali pasáže, tak aby se co nejméně opakovali myšlenky, protože témata se často opakují, ale stále se je na co koukat a je radost poslouchat komentáře. Líbí se mi obzvlášť dobové fotky, opravdu to vypadá, že "byl to magický čas." Pan architekt, který nad svými výtvory přemýšlí a dává jim hlubší smysl, proměňuje své sny ve skutečnost. Jo, a ta ženská, co mu pomáhá s administrativou, je úžasná. Škoda jí na takové nízké pozici. Ale kdo ví, možná po uveřejnění snímku povýšila. ()

boulala 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, že mě tento dokument značně zklamal. Čekal jsem, že to bude o stavění, o architektuře, kde bude detailně popsáno jak stavět, jak domy fungují a dokumentovány různé koncepce a nápady pro možnost inspirace k reálnému využití. Místo toho se tato část přejede zcela povrchně a člověk se o tom nedoví skoro nic. Film je tak postaven na nějakém popisu problematické byrokracie "západní" civilizace, která z (ne)určitých důvodů brání tento druh domů stavět, o snaze tuto byrokracii porazit a obhajobě ideologie svobodného stylu života, který je v souladu s přírodou a bez závislosti na energetických společnostech. I to je ovšem podáno zcela tendenčním způsobem a některé možné problémy, které správně byrokracie hlídá, jako např. bezpečnost budov, jsou přehlíženy. Koukal jsem na to včera a po 20ti minutách padal nudou. Za film dávám tři hvězdy s hodně odřenýma ušima. ()

delif 

všechny recenze uživatele

Hodnotím formu, ne obsah....Čekal jsem více o domech a technikách staveb, místo toho mě nudila byrokracie ohledně samotného stavění příbytků. ()

Spacesan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy spatřil. Vtáhnul do děje a s napětím jsem očekával jak to dopadne. Americký systém mě vytáčel, ale stejně jakou autor jsem věděl, že bez klidu nemůže zvítězit. Ty domy jsou perfektní a v dnešní době už budou zas na vyšší úrovni. Poziřovací cena, proti klasickému domu? Zanedbatelná. Vážně uvažuji, že si takový dům pořídím za nějaký čas. Je to o svobodě. Žádné poplatky, žádná závislost. Jen vložení vlastní energii do díla, které nám dá za oplátku, krásný domov a radost. Jen by mě zajímalo jestli tady v ČR s tím nebudou prblémy, jako v USA. A Michaelu Reynoldsovi skládám poklonu za jeho dílo, kterým změnil mnohé a dal lidem úžasnou možnost alternativního stylu bydlení. A tam kde se stala nějaká katastrofa a lidé přišli o vše, tu nejlepší možnou. ()

MAKITA 

všechny recenze uživatele

škoda, že tehle trend nedorazil i sem.. Geniální nískoenergetické budovy které nepotřebují žádnou další energii k luxusnímu žití.Takhle by se mělo přemýšlet co a jak stavět. ()

misiacik 

všechny recenze uživatele

Mať dom úplne nezávislí od energie zo štátu? Toto je sloboda, toto je život aký by sme mali žiť aby sme boli naozaj šťastný, spokojný a vyrovnaný. Lebo systém nie je pre každého, mať svoj Earthship. . . a byť slobodný, bo keď vidím ako ľudia čakajú, prešľapujú, nudia sa v práci a čakajú kým padne, my vlastne život iba prežívame a nerobíme nič, iba dusíme túto planétu splodinami vlastných výkalov v ktorých sme už aj tak po kolená. A tieto splašky budú stúpať až sa v nich utopíme. Ropa, plyn. Sú aj iné zdroje energie, neznamená, že keď sa touto cestou ľudstvo uberá je to správne. Pomôžme Zemi, veď preto si nás stvorila... ()

Reklama

Reklama