Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Smejky87 

všechny recenze uživatele

Nepřijde mi to moc jako dokument, kde by se srovnávaly pro a proti. Spíše jeden pohled na věc. Od pana architekta je to hezké řešení problému s odpadem, ale zase dělat si ze starých pneumatik dům, jen proto, abych byl pokrokový a recykloval odpad a ne protože je to dobrý a nezávadný materiál, je blbost. Ať už si někteří fanatici říkají cokoli. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Trochu méně americký než většina jiných amerických dokumentárních filmů. Hudební doprovod až tolik diváky citově nevydíral, slovní doprovod také nebyl moc uměle sugestivní, takže po shlédnutí člověk neměl pocit gumovaného mozku. Celkový dojem je OK, i když nejspíš hned nepoběžím a nepostavím si dům z odpadu. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokument sa nedrží štandardov, tak ako sa nedrží štandardov práca osoby, o ktorej práci tento film je. Je to iné, ale to neznamená, že zlé. To, čo ukazuje je dôležité a potrebné. Ukazuje nezmyselnosť skostnatených a po zisku hladných chamtivcov v kontraste s experimentátormi a geniálnymi vizionármi, zachraňujúcimi planétu, ktorí si na uznanie musia počkať a veľa toho vytrpieť a až katastrofy ukazujú, akú záslužnú vec robia. Toto nie je inštruktážny návod o tom ako postaviť ekologický a samostatný dom, toto je príbeh o dôvodoch, ceste, problémoch, úspechoch a cieli. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zneklidňující. Aneb přesně jak to pravila senátorka: "Proč bychom měli chtít, aby si lidé dokázali obstarat veškeré suroviny sami. Proč bychom měli chtít, aby se stali nezávislými na systému?" Btw: super je srovnání s českým "dokumentem" Oko nad Prahou, který se celý odehrává na výstavách, v apartmánech či kavárnách. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vícevrstvý dokument není po formální stránce zvlášť dynamický. Rozvleklé tempo udržuje obsah, co dokáže zaujmout. Kapitoly věnované byrokracii a pomoci zničným územím jsou nejvíce inspirativní. Částečně chápu vládu, která nutí dodržovat architekty její rigidní pravidla (územní plán, bezpečnost, infrastruktura). Naneštěstí v USA (a nejen tam) se stát paradoxně stává nepřítelem pokroku a kreativity. V Americe je obrovský lobing. Ten předpokládá z každé činnosti zisk. Najednou příjde hipík s tvrzením, že je schopen postavit levné, nenáročné, soběstačné, ekologické domy a skoro za to nic nechce! Michael Reynolds zaslouží pozornost nejen na plátně. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama