Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 2
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Recenze (775)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Anabáze mýho vztahu k tomuhle seriálu je taková, že jste mě komentama zblbli a nalákali na originalitu, žhavej sex a co já už vim co dalšího hot a cool, já se do toho vřítila a ... prd. Nevim, u kterýho dílu se to zlomilo, ale už se vezu. Ne proto, co se mi tu naslibovalo, ale že jsem si zkrátka zvykla a jestli něco na Pravý krvi upřednostňuju, tak jsou to dobře vystavěný postavy, zvlášť Černoška je moje holka, její vyrovnanou povahu žeru, stejně tak Barmana, to je kluk k nakousnutí, snad si toho nikdo z upírů ještě pár dílů nevšimne. Jo, upíři! nemaj charisma a pouštěj hrůzu tak, že je mi jich skoro líto. A Blondýna z Londýna? Za Rychlý šípy by mohla kopat první ligu. Její brácha je taky Kašpárek, ale aspoň někdy je s nim zábava. Takže, jak řikám, po stropě nelezu, ale zatim horečka pořád stoupá. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE mě nadchla, byl v ní čitelný rukopis Alana Balla (Americká krása, Odpočívej v pokoji), byla to dostatečně ujetá, zvláštní, satirická seriálová jízda. A přestože upírským tématům zas tak moc neholduji, seriál si mě získal. (100 %) /// 2. SÉRIE mě ale trošku zklamala. Už tu nejde jen o upíry, telepaty a ve zvířata se proměňující lidi. Tvůrci zacházejí stále dál v rovině nadpřirozena a celé už to začíná působit jako hodně přitažené za vlasy. Stále mě sice zajímá, jak se budou ve třetí sérii vyvíjet osudy hlavních hrdinů, ale druhá série je ve srovnání s tou první jen lehký nadprůměr, holt laťka byla nastavena hodně vysoko. Uvidíme, zda se tvůrci budou i nadále snažit diváka především šokovat, a to i na úkor příběhu. Doufám, že ne. (70 %) /// 3. SÉRIE se rozjela ve vysokém tempu a já si nemohu ani v nejmenším stěžovat... vskutku pekelná jízda... až natolik, že jsem se rozhodla zapomenout na rozpačitou druhou sérii, napálit seriálu zpátky těch 5 hvězdiček a zařadit ho do své seriálové topky. (100 %) /// 4. SÉRIE je pro mě jednoznačně zatím nejlepší. A to jsem ze třetí řady byla hodně moc nadšená. Jak to kurňa ten Alan Ball dělá, že dokáže neustále tvořit takovéhle geniální věci? :-) A prosila bych Emmy pro Fionu Shaw (Marnie), ta herečka je prostě neskutečná! (100 %) /// 5. SÉRIE byla trochu jako na houpačce a svojí "přeplněností" mi trochu připomínala druhou řadu. (80 %) /// 6. SÉRIE měla velmi solidní rozjezd, ale s přibývajícími díly to bylo celé takové nahoru-dolu a absence Alana Balla v tvůrčím týmu začala být citelně znát. Naprosto zbytečné scény s vlkodlaky a Samem se postaraly o pořádnou porci nudných momentů a WTF finále to vše jen dorazilo. (70 %) /// Závěrečná řada je hodně velká slabota. Alane Balle, co ti to ti neschopní scenáristé provedli se seriálem? Jeho odchod byl znát už v šesté sérii, ale co zbylí tvůrci předvádějí ve finálové řadě, je parodie sebe sama a takovéhle zakončení si True Blood rozhodně nezasloužilo. Tak tedy sbohem. 7. série - 50% --- Nejoblíbenější postavy: Eric Northman (Alexander Skarsgård), Russell Edgington (Denis O'Hare), Pam De Beaufort (Kristin Bauer van Straten) --- Nejzábavnější postavy: Terry Bellefleur (Todd Lowe), Andy Bellefleur (Chris Bauer) --- A na závěr výrok Alana Balla, který dokonale vystihuje jeho seriál: "To me, vampires are sex. I don't get a vampire story about abstinence. I'm 53. I don't care about high school students. I find them irritating and uninformed." ()

Lima 

všechny recenze uživatele

´TRUE BLOOD´ potkal stejný osud, jako seriál ´HEROES´. Zahlcenost a přeplácanost. 1.sezóna byla ještě vynikající. Svět lidí i svět upírů ctil pravidla logiky, byl jasně vymezen a jejich prolínání bylo zajímavé a divácky atraktivní. Stejně jako jeho hlavní postavy, ať už šlo třeba o důstojného upíra Billa, přitepleného Lafayetta, na sexu závislého Jasona Stackhouse, či chlapáckého šerifa Bellefleura. 2. a 3.sezóna ještě pokračovaly v jakžtakž snesitelném nastoleném trendu, navíc 3.série přinesla nejzábavnější postavu celého seriálu – výřečného upíra Russella Edgingtona. Jenže počínaje 4.sezónou se tým kolem Alana Balla zcela utrhl ze řetězu a zaplavil seriálový svět bizarními, nesmyslnými dějovými liniemi s ještě bizarnějšími postavičkami, jakoby se snažili vyplnit těch 600 minut jedné řady a nevěděli už, kudy kam. To vše podle vzoru pohádky ´Jak pejsek s kočičkou vařili dort´. Takže po těch všech měňavcích, panterech, vílách s plazmovými paprsky, voodoo příšerách, čarodějnicích, ohnivých duchách a upířích kastách jsem už jenom čekal, kdy se objeví třeba ufouni, nebo se odněkud vyloupne krvežíznivá Godzilla. Když v průběhu 5.sezóny , ve scéně, kdy duch v podobě ohnivého golema pronásledoval kuchaře Terryho, jsem si sám sobě položil otázku: „Co tady v tom rozpohybovaném bizáru ještě dělám?“ a sáhl jsem s chutí a neomylně po tlačítku DELETE. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Alan Ball hodně ví, o tom během sledování jeho ukázkově postmoderního galimatyáše netřeba spekulovat, ale jedno neví – jak dát svým myšlenkám konzistentní tvar. Prvních pár epizod slouží jako síto. Proleze jím minimum diváků žíznivých upířiny s jasně vymezenými žánrovými pravidly. Ale kdo by měl dle očekávání tvůrců zůstat? Vážený průměr množin „všichni“ a „nikdo“? Seriál plýtvá erotikou, možná směrodatným motivem jednání většiny postav, možná pouhopouhým provokativním elementem. Rozmanité naplňování perverzních fantazií žádá znalce psychoanalýzy. Sociologa by pro změnu mohly nalákat spletité vztahy mezi různorodými etniky (národnostní menšiny, upíři, černoši – s důrazem na přetrvávající šamanské rituály), vykreslení jejich kulturních specifik taktéž zabírá nemalý prostor. Někteří dozajista přijmou coby sobě určený objekt zevrubnější analýzy Billovu účast v Americké občanské válce. Tématická rozpínavost seriálu na druhé straně znemožňuje věnovat větší péči v širším rámci nejspíše irelevantnímu, pro dramatickou funkčnost ovšem zásadnímu chování postav. Zrovna Sookie, první větší role mimořádně půvabné Anny Paquin, ze všech nejvíce připomíná pouhé plátno, na nějž jsou nanášeny zrovna potřebné barvy. V (beznadějné) honbě za vyššími pravdami Pravé krvi bohužel unikají pravdy naprosto elementární, což její sledování činí poněkud otravným. Odvaha ani originalita absenci věrohodného a jinou nežli čistě intelektuální slast zajišťujícího jádra nevyváží. 70% Zajímavé komentáře: Jeanne, M.a.t.t., k212, Fr, DavidS. ()

T2

všechny recenze uživatele

True Blood: 1.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $63,740,772 //počet predaných kusov 1,911,510║ __True Blood: 2.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $42,224,384 //počet predaných kusov 1,234,611 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si ani nepomyslel, že to napíši o seriálu o upírech, ale tohle je po té dlouhé době první audiovizuální dílo, které se, byť vzdáleně, podobá seriálové legendě s názvem Twin Peaks. Je to sice spíš takové Městečko Twin Peaks v postmoderně odlehčeném duchu pro mladé diváky, přestavěné ve stylu totálního synkretismu, kde se v tavícím kotli mysli Alana Balla smísily všemožné vlivy a inspirace, leč pro obé platí - Pravá krev je nesmírně chytrý televizní počin. Alan Ball navíc zamíchal i s formální stránkou svého díla a dovolil si ve svérázném experimentu natočit málokdy vídaný pletenec žánrový, jemuž vévodí právě nádech mysteriozna. Celkové vyznění je ovšem překvapivě dospělé a i když se mysteriozní rozměr může zdát na první pohled trochu laciný, stačí si jen na místo upírů dosadit jakoukoliv v historii i aktuálně segregovanou minoritu, třeba černochy, židy či homosexuály, a najednou tu máme osobitou alegorii západního světa a jeho xenofobních běsů a temných stránek duše... Navíc to dokonalé postižení atmosféry ,,divného" amerického Jihu, podobně jako třeba v excelentním Parkerově Angel Heart... True Blood je skutečně nesmírně chytrý seriál... Série 1: 90%, série 2: 80% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Bon Temps. To je městečko, kde chlast a všeljaké tělní tekutiny tečou proudem. Je to místo, kde všichni mluví přízvukem, který ubírá aspoň 30 IQ bodů. Je to rodiště spousty ujetých charakterů. Je tu telepatka a hlavní hrdinka Sookie Stackhouse (výtečná Anna Paquin), její BFF, holka od rány Tara, nebo Lafayette, svalnatý zženštilý kuchař Merlotte´s, který hází jednu úžasnou hlášku za druhou. Vedle nich jsou tu taky upíři. Áno, Bon Temps je kdesi v paralelním vesmíru jen pár let po upířím coming outu. Upíři, černoši, gayové, je to jedno, vždycky jde o menšinu proti většině. Diskriminace, rasismus, náboženství, fanatismus, šílenství, tohle všechno v Bon Temps víří pod pokličkou dlouhých zápletek kopírujících systém seriálů jako je Nip/Tuck, Zoufalé manželky či Dexter. Všechno je tak nabité, že by se z toho mohl velice snadno stát odporně překořeněný brakový guláš. Naštěstí ale vařečku v ruce třímá Alan Ball, jeden z nejzkušenějších scénáristů a tvůrce seriálového svatého grálu Six Feet Under. Kdo Six Feet Under zná, toho v True Blood nepřekvapí vybroušené dialogy a černý humor. Ne na takové úrovni jako v SFU, protože True Blood není SFU. Ale ani se jím nesnaží být. Což je dobře. Moc dobře. První čtyři řady bez problémů na 4*, potom to jde dolů, ale který seriál ne, že. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ SÉRIE ***,,Každý by měl mít aspoň jednou sex s upírem“…. Telepatička Sookie (chutná jinak než ostatní lidé), bratr Jason (moudrosti moc nepobral, ale zato rád souloží), kamarádka Tara (je vtipná), ctitel a šéf Sam (je to…. -tajemství) a Bill (tak trochu upír). UPÍR ! Nebojte, je jich tu víc! Tím to má být zajímavé a stejně jako oni lační po krvi, tak já se chci dozvědět něco o nich (jeden nikdy neví). Co vlastně umí? Mohou levitovat? Jsou neviditelní? Umí hypnózu? To vše se dozvíme, což je fajn. Bohužel si myslím, že tato ,,lidsko – upírská“ společnost mohla být ztvárněna lépe. Zajímavěji. Zápletka se neskutečně táhne, některé díly skončí a já se ani netěším na další. Postupně získávám dojem, že bez toho sexu by to snad ani nebylo tak zajímavý a že Sookie je ,,husička“. A Taře postupně docházejí vtipný hlášky. Takže: není to vyloženě špatný, ale jestli je nějaký seriál určený hlavně mladým, TAK JE TO TENTO!! Mě tu chybí nějaká myšlenka. Víc myšlenek! A stále nejsem rozhodnutej, jestli si dám ještě jednu True Blood. Ale koho to zajímá, že? DRUHÁ SÉRIE **** ,,Vítej Sookie, budeš moje družička“…. Nová postava, prastaré stvoření Maryann vnáší do příběhu dramatičnost a díky sexuálním orgiím i zajímavost (to byl vtip). Ani Sookie na konci už není taková husa (je jí někdo jinej). A co bude dál? Budou všichni jen tančit nebo šukat jako veverky? Určitě jo. Ale mě spíš ZAJÍMÁ, kdo vlastně je Sookie Stackhouse a kam zmizel Bill Camton. Opravdu ZAJÍMÁ!!! TŘETÍ SÉRIE **** ,,Kdo vlastně jsi Sookie???…. O tom, že Amerika je plná jeblejch a divnejch lidí. Teda příšer. O normála tu nezavadíš! Ale nejdůležitější jsou zjištění, že Sam má rodinu, že vlkodlaci chtěj bejt taky v televizi a to o Sookie. Na své si přijdou i gayové a milovníci flashbacků. Musím uznat, že se na to dá koukat :-) ČTVRTÁ SÉRIE *** ,,JSEM ANTONIA GAVILAN DE LOGRONO. A JSEM ZPĚT“..... /// Co by jste chtěli? Standardní kvalita,.... všichni chtěj s někým šukat (nejdřív se zdá, že snad Sookie by nemusela...), bejt upír je stejně normální jako bejt víla, vlkodlak, duch, zombík, šaman, čarodějnice, měňavec, lesba, teplouš, nemluvně propojený s ďáblem.... a vobyčejnej člověk se může kapku ztrácet v tom, kdo koho vlastně nesnáší. Je to vobčas stejně blboučký jako jindy, ale když už jsem viděl 4 řady.... no řekněte.... Rozhodně se jedná o seriál s nejmagičtějšíma úvodníma titulkama a možná i s názvy epizod (třeba – ,,Voníš jako večeře“ se mi moc líbí...). Bohužel to ke konci to začne scénáristicky haprovat, a já si uvědomuju, že je to všechno jen chladnej útok na teenegerský srdce. Účastním se rád, ale chci si udržet rozumnej odstup. Snižuju na 3*! A bacha, aby jste se s tý vílí vagíny neposrali! PÁTÁ SÉRIE ****,,STRACHU NEMĚJTE, ŽE MÁ KREV STRACHU POZBÝVÁ STRACHU Z HŘÍCHU, STRACHU Z LIDSTVA, STRACHU Z POMSTY, KTERÉŽTO DÍLO JE PŮVODEM BOŽÍ. A TENTO SVĚT JEST POUZE ZŘÍDLEM, BY UTIŠILO NAŠI POSVÁTNOU ŽÍZEŇ“…. Jsem překvapenej, že mě můžou ještě něčím překvapit, páč sarkasticky vtipná Pam kraluje týhle sérii (zase mně neber tak vážně – ale je to prostě překvapení). Protivník? 3000 let starej a nasranej psychopat. Tentokrát žádný šukání kolem městečka Bon Temps, ale všichni chtěj ovládnout rovnou celej svět. Dokonce si dovolím tvrdit, že se ze mě nesnažej dělat hloupýho teenagera, ani když lehce laboroujou s myšlenkama na Středozemi (upíři, vlkodlaci, víly, krvavá Lilith s bobrem, slepidcodlaci(?)….). Takže: ,,Kdo ti Sookie zachrání prdel tentokrát?“ (a zase to končí kurevsky dobře!) Vy svině – série, který jsem viděl 5 řad, si prostě **** zaslouží. ŠESTÁ SÉRIE **** ,,JESTLI LIDÉ CHTĚJÍ VÁLKU, TAK JIM JI DÁME…“ /// Bill je ,,něco“ a Louisiana upírům vyhlásila válku. Pro Sookie je život guláš plnej hoven a my čekáme, jestli konečně vojede svůj druh. Upíři, víly, vlkodlaci, měňavci a podobný sračky (šak víte) v časech, kdy smrt neznamená konec. Taková klasika - ke konci jako vždycky vařej z vody, aby stejně závěrečným záběrem, dokázali navnadit na další sérii. Ty čtyry **** nechám! SEDMÁ SÉRIE * ,,PROKAŽ MI PRAVOU SMRT A OSVOBOĎ NÁS"... /// Ukecaný a nudný upírský soft porno! To je poslední série tohohle rozporuplnýho seriálu. Všichni bilancujou… hlavně ti nedůležití či nezajímavý. A Eric přefikne starou rašply. (Proto bilancovat nebudu…) Kdyby vodbourali zbytečnosti, vejde se tahle série do 3 dílů. Všichni se většinu času tvářej jak divizny (nebo kaly) a urovnávaj lidsko-upírský sračky stylem z červený knihovny… Takže musí bejt pohřeb, svatba… to bych blil… a tak dávám KONEČNOU ZNÁMKU: 3*! () (méně) (více)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mne to bavilo, ale pak nastal ZLOM a po 8. dílu jsem řekl dost! Pošahaná kozatá servírka, která si hraje na chodící morálku a zároveň s prominutím "šuká" s upírem, chodící penis ala bratr, černoška, která neví, ke komu by vlezla....... náměsíčný vedoucí restaurace, tak hrozně tajemný.............................a další pošahané postavy. No a hlavně "TOTÁLNÍ NUDA! ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Díky maratonu, který pořádalo HBO jsem měla možnost vidět za jednu noc první sérii a jako třešničku na dortu i první dva premiérové díly druhé série… a ač jsem čekala, že mě únava, nepohodlí či snad nuda během noci uspí, nestalo se tak… True Blood je jeden z těch seriálů, který si Vás buďto hned získá anebo zapíše na černou listinu… u mě nečekaně zvítězila první možnost :-) velkou zásluhu na tom mají představitelé černošské populace žijící v Bon Temps, které své hrající sousedy naprosto převálcovali… Sookie, sice vypadá jako obrázek, a ta její mezírka mezi zoubky mě při jakékoliv scéně vyloženě rozesmávala, její přítel upír Bill, měl dokonalý hypnotický pohled a spolu byly dokonalý pár, ale na Taru a jejího bratrance Lafayetta prostě neměli :-) další výtečnou postavou se pro mě stal Sokiin bratr Jason, který tuhle praštěnou partu zdobil a v neposlední řadě i Sam, který si mě získal svou přeměnou během děje :-) a mým největším oblíbencem byl „záporák“ Eric, od kterého bych se nechala sát :-) celá tahle krimi hororová komedie mě donutila dokoukat druhou sérii během pár dní a budu se těšit na další… True Blood se do mě zakousla a nepustí, dokud ze mě nevysaje poslední kapku krve :-) ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Tak ujetou a divnou věc jsem už velmi dlouho neviděl. Člověk má z počátku trochu problém ujasnit si, na co vlastně kouká, protože nedostává koncepci, na kterou je zvyklý. Samozřejmě zde najdeme i klasická klišé, jenomže způsob, jakým je tenhle žánrový mišmaš podáván, to všechno převálcuje. True Blood prostě stojí za vidění, ať už si myslíte cokoli o seriálech nebo o upírech. Něco takového se totiž vidí jen velmi vzácně! UPDATE: Po slabé čtvrté sérii, která toho rozjela příliš mnoho na příliš mnoha frontách a obsahovala tolik logických chyb a scénáristických berliček, že jsem se místy musel smát, snižuji hodnocení seriálu na 4*. 1. série 100%, 2. série 80%, 3. série 100%, 4. série 40%, 5. série 80%, 6. série 80%, 7. série 60%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - 65% Druhá série - 55% Hype největší. Kýč ještě větší. Největší omyl HBO (vzhledem k vysoké laťce stále průměr). První řada ještě něco skýtala, ale pak se plácání pátého přes deváté začalo nevyplácet. Na konci druhé série jsem opustil palubu a plavu ke břehu. Jen nevím - myslejí to tvůrci vážně, nebo to má být parodie? ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklé. Nečekané. Sprosté. Plné krve. Jenomže já mám ráda upíry, já mám ráda noční stvoření a magii a občas i ten zkurvenej život. Takže mně se to líbilo/líbí. Rozhodně originálně pojaté, čemuž fandím, když takové pokusy vycházejí :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Dobrej a zajímavej nápad s těma upírama, ale trošku naivní zpracování a laciný vyvíjení příběhu z toho dělá celkově takovou dost rozporuplnou záležitost, kdy na jednu stranu to baví a daj se tu pozorovat i celkem slušný hororový prvky, což u seriálů moc neni, ale na stranu druhou jsou zvraty a vlastně většina podstatnejch situací tak trošku vycucanejch z prstu a fakt to úplně bije do očí, obzvlášť v druhý polovině série to vaří z vody až nemile hodně a člověk se dočká i pár scén vystřižených, jak ze špatný telenovely, kdy zrovna v ten nejnevhodnější moment pokaždý přijde ta nejnevhodnější postava a pak se všichni diví, co tam najednou dělá, včetně diváka, ale u něho bohužel né z překvapení. Navíc Anna Paquin mě moc nepřesvědčila, ale lepší než Buffy chick. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Najoriginálnejší počin televíznej sezóny po scenáristickom štrajku a pravdepodobne najoriginálnejší seriál za pekne dlhý čas je vlastne len v seriálovom svete mierne podceňovanou upírskou tematikou trochu (rozumej poriadne) inak. Elementy, ktoré Alan Ball servíruje pritom nie sú na prvý a ani na druhý pohľad vôbec kompatibilné, žánre sa behom epizódy striedajú bez najmenšieho upozornenia, na zaužívané schémy sa neberie ohľad, nekorektné a explicitné scény su na dennom aj nočnom poriadku a to všetko krásne zaobalené atypickým južanským prízvukom, ktorý celkom pochopiteľne kadekoho privádza do mierneho zúfalstva. A hoci nejde o bezchybný zážitok, ktorý by svojím tempom rozpumpoval srdce diváka a hľadanie vlastnej tváre na začiatku je viac než očividné, postupom času do seba kúsky puzzle zapadnú a aj menej zujímavé zápletky, či nie príliš vrelé sympatie k istým charakterom ustupujú komplexnému poňatiu. Aj z toho hľadiska mierne prekvapenie a veľmi rád sa k Sookie, Billovi, Tare či Samovi v budúcnosti vrátim a verím, že sme ani zďaleka nevideli to najlepšie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Moderní fantasy seriál, který se na staré legendy o upírech dívá jinýma očima než hororoví klasici typu Brama Stokera. Představuje nám svět, kde upíři jsou všeobecně známou součástí společnosti a jejich komunita je nedílně propojena s lidskou rasou. Usilují o politická práva, milují, nenávidí, intrikují a pracují podobně jako lidé. Seriál je určitě dospělejší a chytřejší než např. Buffy nebo Angel, zároveň ale při nejlepší vůli ani vzdáleně nedosahuje kvalit seriálových špiček v mysteriózním žánru, jako je Městečko Twin Peaks nebo Království. Na to není Pravá krev dostatečně rafinovaná a mnohavrstevná. Jak už to u podobných kvalitnějších amerických seriálů bývá, žánrová nadsázka slouží scénáristovi k zobrazení reálných politických, společenských a rodinných konfliktů. Potýkání se dvou tak odlišných komunit je vlastně podobenstvím na rasovou problematiku. Kladem je obsazení Anny Paquin v hlavní roli, je to dostatečně tvárná a sympatická herečka. Nadějný rozjezd v mém případě ale zbrzdilo poznání, že někdy se seriál bere moc vážně a místo lehkého ironického nadhledu produkuje sentiment nebo patos. Celkový dojem: 60 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Alan Ball rozehrává po Six Feet Under další seriálovou partii, tentokrát ovšem na poli horovém, dáli se tak True Blood nazvat. Vcelku chytrá vazba na diváka vám nedá na výběr, buď hned od začátku přistoupíte na jeho hru nebo přejděte raději o dům dál. True Blood ale v žádném případě není přesně takový jak se tváří. Hned zpočátku se dostáváme do stejné pozice jako hlavní hrdinka. O upírech víme, známe pár faktů, ale v podstatě jsme stejně jako ona na nule. Teprve postupem času se dozvídáme více o tomto světě. Poznáváme nové postavy, pronikáme hlouběji do děje a odhalujeme funkčnost univerza, upíří hierarchii apod. Ač se z počátku může zdát, že True Blood bude vystavěn zejména na konfrontaci reálií a mysteriózních vložek, není tomu tak. Tím hlavním jsou tu - díky bohu - postavy, které nepůsobí strojopisně ale žijí si svým vlastním životem. Musím přiznat, že hodně věcí mě štvalo, ale vzhledem k zajímavému příběhu (a zejména hrdinům) jsem se je naučil postupem času ignorovat. Teď už zbývá jen doufat, že True Blood tu s námi ještě nějakou dobu zůstane, neboť Alan Ball rozehrál tuhle partii opravdu zajímavým způsobem. Oblíbenost jednotlivých sezón: S04, S03, S01, S02 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

POZOR, SPOILEROIDNÍ KOMENTÁŘ: První sezona: Dech beroucí sledování moderní fantasy, kde slovo upír dostává nový glanc. Napínavé jako elfí trenýrky. Druhá sezona: Hutná atmosféra seriálu s prvky erotického hororu se začala poměrně rozmělňovat. S odhalením Bakchantky šlo napětí od deseti rovnou k nule. Nejlepší postava zřejmě Jason Stockhaus. Upíří krev dostala čtvrtý rozměr. Třetí sezona: Do nebe volající slátanina, ale pořád koukatelná. Zakončeno příchodem Bruja (čaroděj), zřejmě příslib dalšího fádního prvku. V roli Bruja Kevin Alexandro. Na přetřes se dostane především smečka poslušných vlkodlaků. Erik rulezz. Čtvrtá sezona: Zatím se to plácá odnikud nikam. Erick je za blbečka, Bill vlastně taky. Dobrým oživením je stovky let mrtvá čarodějnice. Uvidíme, jestli též neskončí v marastu šedých seriálových postav. ()

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama