Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdybych zůstal jen u úvodních titulků a na zbylých 95 minut jsem se nedíval, nepřišel bych vůbec o nic zásadního. Proboha! je počin dost podobný Super size me, zkrátka až nehezky jednostranný film, co kromě věřících zesměšňuje (to už ale nechtěně) i samotné tvůrce. Ovšem pokud se Larry Charles s Billem Maherem chtěli především zviditelnit tím, jak jsou odvážní, že jdou rýpat do náboženství, tak to se jim nejspíše povedlo. Stejně jako se to ve zmíněném hamburgerářském dokumentu podařilo Morganu Spurlockovi, který při natáčení málem zemřel. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zábavná úvaha nad smyslem náboženství, který není. Víra není věc církví, ale duše a mysli každého z nás. Já třeba věřím, že můj soused, alžírský fundamentální mohamrdán, který tluče palicí o zem a věří v ráj a nebe jen pro sebe, nemá ve svém krámu pro hnusné bezvěrce nějakou tajnou dílnu na výrobu bomb. Jako doplňkový studijní materiál pro zanícené hloubavce doporučuji Seidlův šprýmovný kousek: Jesus, du weisst. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Manipulativní prasárna, která mě ovšem strašně bavila. Nehodnotím obsah. Bill Maher se snaží zpochybnit všechno a sám je neuvěřitelně radikální. Zvláště posledních 5 minut dokumentu hodně uškodilo. Ono totiž více než dokument o náboženství se jedná o vtipné pošťouchnutí do několika velmi ožehavých témat, což je naprosto bez diskuze kladem. Navíc to i zde mnoho diskuzí vyvolalo - další klad. Se spoustou nnázorů Billa Mahera nesouhlasím (vlastně možná s drtivou většinou) a jeho "dokument" je značně značně manipulativní. Ale je neuvěřitelně vychcaný, zábavný a dojem udělal. To nepochybně. Víra má klady, ale útápí jí zápory a ty nám Maher ukazuje a šikovně. Škoda jen, že Maherovi nedocházejí základní věci. Natočené je to božsky a já i jako kritik všech jeho argumentů jsem se pobavil. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bill Maher naprosto stírá "argumenty" amerických věřících a dělá z nich jen směšné figurky. A co víc: on má pravdu! Vrcholem snímku je pro mě (jako pro mnoho jiných) rozhovor s americkým senátorem (!!!) z Arkansasu, který mimojiné ke konci rozhovoru prohlásí: "Nemusíte být žádný Einstein, aby jste se mohl stát senátorem." . Ten výraz, který nasadí krátce poté, co si uvědomí co že to řekl, stojí za vidění! :-) ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Učinit z tohoto povinnou součást školských osnov, prosím pěkně. Děkuji, Pán Bůh vám to oplatí na dětech. Maher se vyblbnul, sem tam se i na něco přeptal a výsledek byl prakticky vzato předem dán. Svobodný duch s kritickým přístupem k ,,faktům", jedinec schopný dedukce i indukce, si vyrazil na pokec se spirituálními zoufalci. Jak to asi tak mohlo dopadnout. Zjevná imbecilita veškerého opia lidstva vyplyne na povrch nejlépe při srovnání myšlenek člověka, který se dobrovolně zbavil oné berličky věčné naděje s někým, kdo trvá za každou cenu na sebevětších hovadinách, protože jinak by nemohl vydržet onu zodpovědnost absolutní svobody a absenci záchranné čety před nicotou. Jedinou výčitkou bych si dovolil metnout směrem k hlavnímu protagonistovi. Kreacionismus popírá snad až příliš směle, já mám totiž pocit, že souseda nevycizelovala evoluce, alebrž byl stvořen Mufem z produktu hovniválova, mentál přičinlivej, otravnej. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama