Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý, netypický, odvážný dokument. V lehkém tónu a s humornou nadsázkou podávané poznání, že všechna náboženství těží z toho, že se člověk bojí smrti, a tak rád přijme jakoukoliv báchorku, která skýtá naději, že smrt není definitivní, a že všechny církve a náboženská hnutí daleko více než o blaho svých oveček usilují o to, získat nad nimi moc; ze které nemusí mít mnohdy víc, než právě ten pocit ovládání lidí. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Američania sa vyrovnávajú s americkým katolocizmom. Prízemné útoky striedajú tie o málo racionálnejšie, pozornosť som však zbystril až pri narážke na spoločný prameň všetkých náboženských legiend. Rozvinutia tejto myšlienky sa ale nedočkáme... Tragické, že takýto dokument vôbec musel ešte v 21. storočí vzniknúť, ešte tragickejšie, že vzhľadom na cieľové publikum musel voliť formu akú volil. Hlavne ale nerozumiem, prečo bolo potrebné útočiť na vieru ako takú a zameriavať sa na pomýlených jednotlivcov-fanatikov. Sústredený útok proti inštitucionalizovaniu (akejkoľvek) viery by bol ďaleko hodnotnejším príspevkom k téme. No pre autora ďaleko náročnejší... čím som si veľmi pravdepodobne svoju otázku hneď aj zodpovedal. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V otázkách víry a Boha se obvykle nevyjadřuji, ale jsem rád, že se Bill Maher pustil do souboje s všemocným, vševědoucím a kdovíjakým ještě. Jeho zarputile ateistický pohled na náboženství sice nemá ani na dohled hranici seriozního dokumentu, neboť jeho účelem je, za pomoci demagogicky povrchních otázek, zesměšnit víru v cokoli, ale akademická přesnost by stejně pouze ubírala snímku na zábavnosti. Nebudu předstírat fundovanost v dané problematice, protože jsem chyběl při velkém třesku a ani v mém okolí nikdy nevstal z mrtvých žádný tesař - nehledě na to, že je mi to stejně jedno. Mé hodnocení je tedy pouze prostým důsledkem toho, že jsem se velmi dobře pobavil a neodpustím si na závěr nepřidat jednu skvělou hrozbu: "Klystýr Ducha svatého na vás!" ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem ve spoustu nadhledu a dostal jsem demagoga z druhé strany barikády. Je škoda, kolik účelovosti Bill Maher nabídl. Celé to na mě působilo, jako když poměrně inteligentnímu dítěti seberete hračku a ono se vám za to rozhodne šeredně pomstít. Podobného závěru, který dokument nabízí, mohl autor s tupějšími hranami dosáhnout i bez toho, aby na hloupé a nepřipravené lidi sypal promyšlené a účelové otázky. Vytýká nepravdu a dovolí si jako fakt položit jeden úhel pohledu. (Gen homosexuality mě vyloženě nasral.) Tady máte jednu pravdu, tu správnou. Prdíme na to jak je ten závěr kontroverzní, což je u racionalisty dost smutný. Ne že by o tom nevěděl, ale prostě by jeho prodávaný pohled na věc nebyl tak ,,čirý a jednoznačný''. Říká, že mu jde o to pochybovat, zbořit jistotu. Většinu dokumentu se toho absolutně nedržel a jen se posmíval a odsuzoval, účelově. Ten pán ani nechtěl poslouchat, jinak by si nevybíral tak tupé oponenty, kterým věčně skákal akorát do řeči. On šel do tohohle mokumentu aby sám soudil. O to víc mě rozčiluje, že jeho pohled na věc vlastně, umírněněji, zastávám. Ale stydím se za způsob jeho argumentace. Nehodnotí duši náboženství, nezmiňuje vše podstatné ani pozitivní. To bych si v diskuzi prostě nedovolil. Vyděluje pouze nesmyslnosti, faktologické blbosti a chyby. Hodnotí organizaci, instituce. Vytýká lidem lidství a říká tomu náboženství, což je špatně. Jedinej, kdo měl hlavu na svém místě byl ten kněz-samorost ve Vatikánu. K tomu by si měl Bill Maher přihlásit jako padavan a přestat k tématu přistupovat jako uražený dítě co dostalo mokrý vysvědčení a rozšlápl mu ho kněz. Jsem více méně ateista, lidi, které zapojil do snímku můžu šmahem skoro všechny odsoudit. Ale na tu drzost, kterou si dovolil shrnout na konci a to stylem, že to vyplývá z předchozího nabídnutého materiálu, tak na tu se zhnusením plivu. Každej není takovej silák, Bille. A nebezpečnejch hlupáku je všude spousta i bez náboženství. Čim víc nad tím zpětně přemýšlím, tim víc mě jeho manipulace připomíná kosmos, proti kterýmu tak brojil. Navíc etnocentrismus jako prase. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bill Maher naprosto stírá "argumenty" amerických věřících a dělá z nich jen směšné figurky. A co víc: on má pravdu! Vrcholem snímku je pro mě (jako pro mnoho jiných) rozhovor s americkým senátorem (!!!) z Arkansasu, který mimojiné ke konci rozhovoru prohlásí: "Nemusíte být žádný Einstein, aby jste se mohl stát senátorem." . Ten výraz, který nasadí krátce poté, co si uvědomí co že to řekl, stojí za vidění! :-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama