Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Recenze (482)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Liar, Liar naruby. Ako že je Muž na nebi nado mnou... zvláštny film. Fakt, že sa netlačí na komediálnu pílu, mi vyhovoval, Gervais je príjemne pohodový, hviezdne cameá milé, niekoľko scén zaváňa genialitou (keď hrdina kvôli zomierajúcej matke vymyslí náboženstvo, je to dojímavé a zároveň nesmierne vtipné), ale celý ten koncept vlastne ktovieako presvedčivo nefunguje, film v druhej polovici výrazne stráca dych a celé finále je zúfalo mdlé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais umí točit dobré anglické komedie. Škoda jenom, že s humorem, který mě nebaví, protože nápad této komedie není vůbec špatný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Uvidíte příběh ze světa, kde lidé neumějí lhát. Mají auta, domy …, ale všichni mluví naprostou pravdu..... Vtipné reklamy, úsměvné situace, když lidi mluví pravdu, ale hlavně, když říkají co si myslí. No a taky Mark. Nepřitažlivý, trošku tlustý, nevydělávající moc peněz, užívající si svého promarněného života. Ale hlavně je to chlápek, který vysloví první lež!... Mám rád výlety do absurdních světů. A nemám nic proti tomu, když jsou vtipné. Tady mě optimismus přechází po 30ti minutách. Připadá mi to spíš stupidní – což je možná silné slovo, řekněme tedy – nevtipné! A závěrečná romantická čtvrthodinka trvá snad věčnost. Tohle mohlo bejt tak zajímavý (vtipný)! Místo toho sleduju historku o chlapovi, který (hodně často) nevtipně využívá lži. A ještě chtějí, abych R.Gervaise považoval za romantický symbol. To by kurva museli lhát jinak! Ale možná jsem jen příliš kritickej. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci se konečně dozvědět, proč existuje Pepsi Cola. 2.) Zajímalo by mě, jaký to je jít na rande s protějškem, který se nepřetvařuje. 3.) Potřebuji se utvrdit v tom, že lež změnila lidstvo. 4.) Toužím po malých tlustých dětech. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Myslenka na svet, kde nikdo neumi lhat a vyuziva to jeden tlustoch, kterej umi, je dokonala a skvele nosna a i kdyz z ni slo vytezit vic, i tak vznikla perfektni komedie. Problem totiz je, ze v momente, kdy vynalezne lhani, tak toho kurevsky zneuziva, ale postupne to spadne do typicky romanticky komedie, akorat s trochu uchylnejma dialogama. Co se tyce hercu, krome spousty slusnejch vedlejsich postav to stoji na Gervaisovi, kterej se na takovouhle roli skvele hodi a paradne si to uziva. Proste i kdyz to mohlo bejt i vtipnejsi a nektery dramatictejsi momenty bych spis oznacil za hluchy mista, prvni rezijni pocin na poli celovecerniho filmu Gervaisovi vysel a ja se tech 100 minut dobre bavil. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tvrdý oříšek. Film má skvělý scénář a strašnou režii a v jádru je mnohem víc dramatem než komedií. Jak ho tedy hodnotit? Vezmu to trochu zeširoka. Ricky Gervais je na první pohled bachratý nehezký knedlík s krhavým zrakem a úsměvem lasičky. Zdánlivě slepá ulička evoluce a člověk, kterého byste například nenechali o samotě se svým dítětem nebo životními úsporami. Dobře ale ví, jak nepříznivý první dojem vyvolává a umí si z toho dělat srandu, která chvílemi až fyzicky bolí. V seriálech Kancl a Komparz používá sice staleté komediální principy o pýše, která předchází pád, ale modifikuje je tak, že se pocit bezvýchodně trapných situací přenese i na diváky. V Umění lhát steče po jeho zádech tolik studeného potu, že často rozleptá i vděčnou situační komiku, která se sama nabízí a očekávatelně se podobá filmům jako Lhář, lhář nebo Božský Bruce. Idea světa, v němž nikdo neví, co je lež, outsider Gervais ji v zoufalé situaci "vynalezne" jako východisko z potíží a získá tak převahu nad bezelstným okolím, je skvělá. Do jisté míry sice souhlasím s výhradami Flippera nebo Hellboye - dílčích nedůsledností se ve filmu opravdu najde celá řada. Kupodivu mě ale nerušily. Dívám se na ten film spíš jako na podobenství, bajku. Je spíš karikaturou, která několika tahy vystihne a zveličí nedostatky terče výsměchu, než pokusem o realistickou kresbu. Předmětem satiry jsou všechna Rickyho oblíbená témata. Nerovnost šancí, pokrytectví politické korektnosti a vlastní neschopnost s ní správně zacházet, ale hlavně trnitá cesta naplnění prosté lidské touhy být akceptován. Ještě víc než ve zmíněných britcomech se tady ukazuje, že zejména to poslední je Gervaisovo vlastní osobní trauma a že filmem, který má bavit, něco naléhavě vzkazuje. Jenže - sneseme to od komika? Při troše ochoty nahlížet na věci z nového úhlu stojí Umění lhát za pozornost. 70% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, ale scenáristicky je to trochu zabité, určitě by to mohlo být tak stokrát lepší. Škoda. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli mi ihned nedáte, tak bude konec světa. - Stihneme to do motelu nebo to musíme udělat tady?" Stát se vynálezcem lži ve světě pravdomluvnejch je sice rozhodně nečestný a značně nesportovní, ale rozhodně se to dá skvěle využít. Z počátku také přicházely brilantně netaktní rozhovory obsahující krutou pravdu, ale po úvodní smršti začalo tempo rychle upadat. Vážně se tvářící špekáček navíc ode mne žádný převratný hodnocení za sympatii nedostane a jeho mamonářskou vyvolenou jsem měl ohromnou chuť úhledně rozpůlit a následně seznámit se zemitou vůní kořenů mý zahradní flóry. Nicméně, kdyby snímek udržel počáteční kadenci vtipnejch situací, tak by mne patrně učinil ještě šťastnějším než jsem. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že jde o docela dobrý nápad tu moc pozitiv bohužel nevidím. Ricky Gervais rozhodně nepatří mezi moje oblíbené herce a často mi je dost nesympatický. Do hlavní role se mi nehodí už vůbec. A jelikož tenhle film stojí hlavně na něm, nebylo tu nic, co by na mě udělalo dobrý dojem. A to nemluvím o nedomyšlených situacích, které by tvůrci určitě zvládat měli. 1,5 * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Koncept skvělý, námět výživný, modelová situace překvapivě funkční. Bohužel celovečerní provedení místy vázne a Gervaisovo hollywoodské vyměknutí rozhodně netěší. Některé emoce sice fungují překvapivě dobře, ale celkově je to pořád nemastné, neslané. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Původně jsem vůbec neměl v plánu dívat se na film s označenim "romantická komedie", ale nějak zrovna nic lepšího v televizi nešlo, tak jsem to zkusil. A ten film se mi začal od prvních minut dost zamlouvat. Nápad je to opravdu výbornej a originální. Sice jak film ubíhá, tak pokud by se v tom člověk chtěl nějak vrtat, našly by se tam nejrůznější věci, který jsou dost nelogický, případně si vyloženě odporujou, ale tentokrát to filmu odpouštim. Bral jsem to prostě jako naprosto smyšlenej svět, ve kterym nemá smysl řešit nějakou logiku, ale jenom si vychutnávat nejrůznější trefný a vtipný narážky na ten náš svět. Dost dlouho jsem uvažoval zase po dlouhý době o maximálnim hodnocení, ale nějak mi prostě neseděl ten romantickej obal. Zejména druhá polovina je plná nejrůznějších romantickejch klišé, takže hvězda dolů... 80% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ten nápad, že umí lhát jen jeden člověk na světě a je to zrovna tradiční lůzr Ricky Gervais, se mi rozhodně líbil, ale to zpracování, to zpracování, dialogy jsou takový divný, kdy se postavy snaží mluvit upřimě a vždycky to co si myslí, ale jaksi vyvstává otázka, kdo je nutní každýmu na potkání všechno vykecat, i to co neni podstatný, vždyť to už neni o tom umět lhát, ale o tom nebýt úplně retardovanej, navíc vtipný scény se daj spočítat na prstech jedný ruky a to je na komedii docela tragédie. Ale v rámci možností tohohle filmu jsem se zabavil. Jen tak tak 3* ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

První polovina šlape skvěle. Gervais trefně využívá potenciál světa, kde všichni mluví pravdu. Druhá polovina už taková hlína není, protože se zvrhne v jeho oblíbené tepání do nesmyslnosti náboženství. Sice nejde nesouhlasit, ale člověku se to rychle přejí. Nepotěší ani obsazení Garner, která rozhodně není věhlasná komička a hlavně si stále nikdo nevšiml, že ani půvabu moc nepobrala. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Většina komentářů tvrdí, že film je výrazně lepší ve své první polovině a potom upadá do bezradnosti. Vidím to přesně naopak, první řeknemě třetina snímku se snaží o komedii a ždímá vlastně jediný pořádný nápad (pochopitelně nikoliv originální) o světě, který nezná lež a přetvářku. Jenže ten vtip je často jalový a patří spíš do podprůměru. Až jsem si říkal, že pro baviče světového formátu, za jakého je Gervais obecně považován, je tahle prácička nedůstojná. Ještě ke všemu ten svět je nedotažený, vzpomněl jsem si, kolik týdnů, ba měsíců, času potřebovali Monty Pythoni k napsání svého Života Briana, tady se scénárista moc nenadřel. Ve druhé třetině, kdy se náš hrdina naučí lhát, se film vyšvihne do vyšších obrátek, protože po první lži se záhy zrodí co jiného než náboženství. Na druhou stranu i tady je potenciál nepoměrně větší, než na co se tvůrci zmohli. Je to jakobyste získali milionové dědictví a bavili se tím, jak bankovky hážete do kanálu. Zatímco komediální rovina nefunguje, přinejmenším ne tak, jak by člověk očekával, film je mnohem pevnější v kramflecích v žánru romance. Ta v poslední třetině graduje a i když ani tady nejde o nalézání zbrusu nových konceptů, tak můžu říct, že romantická linie u mě plně obstála, přestože si umím představit lepší herečku než veskrze průměrnou Jennifer Garner. Obecně platí, že čím vážnější polohu tenhle kousek během své stopáže zvolí, tím líp funguje. Celkový dojem: 55 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zápletka by vydala na třeskutou komedii, ale nesnaží se o to a zůstává zajímavý film s dobrými nápady a spoustou cameo roliček. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Umenie pobaviť. Nie každý dobrý nápad sa podarí zrealizovať do finálnej podoby práve tak dobre ako je to už dlhšiu dobu pravidlom pre Rickyho Gervaisa. Najmä ak ide o ničo tak komplikované ako tento námet, kde stačila malinká odchýlka na to, aby sa z filmu stal len obyčajný nedomyslený produkt dnešnej filmovej pásovej výroby. Herecky veľmi dobre zvládnuté, učinné je aj brnkanie na city, no najmä humorná zložka vo filme vynikla ako niela na čiernom. Popri tom všetkom si však na svoje prídu aj skutoční filmoví gurmáni, ktorý dokážu oceniť aj niečo viac ako len vtipné scény a rýchle odsýpanie príbehu. Gervais totiž zašiel viac do hĺbky ako som očakával a ako sa spočiatku filmu zdalo. Jemná, ale účinná a týmpádom tvrdá kritika, ktorá nastavuje zrkadlo terajšej povrchnej generácii totiž vyšla na jednotku. 75%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais může mít nálepku nejúpřímnějšího, nejkontroverznějšího, nejdrzejšího komika, který to kdy dotáhl do hlavního vysílacího času na nejsledovanějších televizních kanálech, když ale sleduji něco jiného než jen jeho stand-upy a moderování Golden Globes, nemůžu se ubránit myšlence, že to musí být docela sympatický, milý chlap. Umění lhát, ve kterém vidím velkou porci oné méně známé části Rickyho osobnosti, je z mého pohledu kouzelné kvůli tomu, že to není čistokrevná komedie o hrdinovi, který pouze sobecky těží ze své "superschopnosti". Že má v sobě velkou dávku vřelosti, laskavosti, lidskosti a (navzdory názvu) i upřímnosti. Škoda jen té děsivé režie, která mě v tomto případě dost vytrhávala ze sledování děje. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Neberte ten film ako romantickú komédiu, kde základ väčšinou tvoria sexi herečky a lacný humor. Invention of Lying má v sebe dokonalú myšlienku a núti zamyslieť sa. Fajn podanie, Jennifer Garner, výborná hudba a podobné veci sú len detaily, ktoré tomu filmu pridávajú na kráse. Samozrejme, že to má pár nedostatkov a určite sa to dalo spraviť lepšie, ale napriek tomu je môj celkový dojem z filmu niekde medzi 4 - 5 *. Určite sa oplatí pozrieť si to :) ()

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama