Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (496)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Namasti mi chrbát i stehná. Teraz niečo zažiješ..." Tom Hardy touto úlohou nadobro prerazil medzi hereckú elitu. Rola nenapraviteľného bitkára mu sadla dokonale, problém je, že režisér jeho obetavosť a drinu využil len z časti. Film je zaujímavý v malých celkoch, scénach, ale ako taký postráda celistvosť a detailnejší rozbor jeho postavy. Sme svedkami niekoľkých bitiek, ale jeho dospievaniu režisér venoval sotva 2-3 minúty. Ja som Ch. Bronson! , tu ma máte, ale ako sa sem dostal, ako sa formoval, kde nastal zlom, kde "udelali soudruzi z NDR chybu" to sa nedozvieme. Režisér sa rozhodol hrať na umelca a to bola veľká chyba. Tom Hardy a Tom Hardy. Viac nahý ako oblečený. Film len o ňom a bez cenzúry. 60%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tenhle portrét dokonale vymydleného mozku se stěží dá brát skrz tradiční filmová měřítka. Na jedné straně geniální Tom Hardy, který plně definuje pojem ‚one-man show‘, na straně druhé otravný režisérův styl pseudo-intelektuálního vyprávění. Abych to hodnotil, musel bych to vidět znovu, ale to nechci. Sic se mi to líbilo a bavilo mě to, někde v koutku mě to strašně sralo. Musím si to nechat rozležet v hlavě. Každopádně nic rozporuplnějšího jsem neviděl od Kellyho Southland Tales (i když se ten příměr bude mnohým zdát notně mimo). Edit: Tak nakonec průměr. Vzhledem k výše vypsanému solidní kompromis. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Narodil se s pěstmi zaťatými silněji, než ostatní a zvrácenou touhou po slávě - izolací posílen, blázincem nezlomen, a přesto, že neměl problém zabít psa holýma rukama a rány stejně rád přijímal, jako rozdával, dokázal být v krátkých chvílích vratké svobody velkým romantikem i ustát zhrzenost milence bez ztráty důstojnosti, tím jsou lepší stránky největšího výstředníka britského vězeňství ovšem vyčerpány... Zkrátka chlápek, svým naturelem předurčený aspirovat na post starosty Gothamu, nebo primátora Prahy (doufám, že jsem ho právě nějak neurazila:-)) s caligulovsky vytříbeným smyslem pro umění, jakož i stejně nesmlouvavě vynucenou pozorností ke své umělecké produkci... Počet udělených hvězd nadhodnocuje neskutečný výkon Toma Hardyho, který zážitkovým herectvím překonává můj vnitřní nesouhlas s glorifikací člověka, jakým Michael Peterson je. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Michaela Petersona alias Bronsona bylo těžké zpacifikovat v několika zařízeních, včetně klece. Tudíž zfilmovat takovou osobu, muselo být taky náročné. Nicolas Refn to pojal po svém, žel mě ten styl neoslovil, ale asi by bylo náročné pojmout ho na filmové plátno v jakékoliv formě. Hudební podkres v té první části jsem nepochopila a vnitřně nepřijala, protože nekrásnější árie z Nabucca od Verdiho, kdy obrovský zástup židů zpívá a děkuje Bohu za záchranu od otroctví Egypťanů versus Bronson se mně zdál zcela mimo. ¨Přečetla jsem si o této osobě víc na netu, ale myslím, že bych se bez vědomosti o takové osobě celkem v pohodě obešla. Filmová výzva 2016 ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Na bitkaře Bronsona jsem se původně chystal až na 44. filmovém festivalu ve Varech. Měl však tu nevýhodu, že vyšel pár dnů před odjezdem a jelikož byl trailer více než zajímavý, vyřadil jsem jej z programu a vyšlé DVD, které vypráví o člověku jako o "most violent prisoner in Britain" jsem si stačil pustil ještě doma. Jak je tento životopisný portrét natočen? Je to taková úchylná artovka na drogách. Bohužel trailer svou kvalitou opět překonal výsledný snímek a i když se jedná o celkem zajímavou sondu do mysli jednoho "blázna", jeho zpracování je místy dost nemastné i neslané zároveň a celý film je vlastně skvělý jen díky hlavnímu představiteli Bronsona a tím je samozřejmě v této roli dokonalý Tom Hardy. Díky němu, dobré hudbě a několika zajímavým scénám, je na co koukat. Zbytek je však jen povrchní koláží a sondou do mysli jeho samotného a nakonec vyjde v podstatě naprázdno a to i přesto, že se nám to tvůrci snaží podat abstraktně uměleckými záběry. (6/10) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Pravý Charles Bronson řekl: "Jsem na tento film pyšný, protože i kdybych dnes zemřel, díky němu budu žít dál". (Elisebah)
  • Pravému Charlesu Bronsonovi nebylo dovoleno se na film podívat, ale říkal, že se líbil jeho matce, což mu prý stačí. Jeho matka byla filmem přímo nadšena. (akisha)
  • Před premiérou filmu byl promítnut i krátký proslov Charlese Bronsona, což vyvolalo protest britských úřadů. Jediné místo, kde tento rozhovor mohl proběhnout, je vězení. V Británii se ve vězení bez povolení natáčet nesmí. (Elisebah)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama