Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • John Rabe zemřel v chudobě roku 1950, roku 1996 byl jeho náhrobní kámen přemístěn z Berlínu do Nankingu. (morgos)
  • John Rabe byl po návratu do Německa vyslýchán gestapem, propuštění se dočkal díky firmě Siemens. (morgos)
  • Do bezpečné zóny, kterou spoluvytvořil John Rabe, se po obsazení Nankingu stáhlo asi 300 000 civilistů. Většina z nich díky tomu přežila. (Petulka88)
  • Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou. (Petulka88)
  • Po konci 2. světové války Spojenci popravili osoby zodpovědné za Nankingský masakr. Byli to generál Iwane Macui a generálporučík Hisao Tani. Ostatní trestu unikli. (Petulka88)
  • Japonsko se dodnes nedokázalo k Nankingskému masakru postavit čelem a převzít za něj odpovědnost, jako to udělalo Německo po 2. světové válce. Někteří japonští autoři tvrdí, že obětí bylo "jen" 3 000, jiní dokonce tvrdí, že je to výmysl. (Petulka88)
  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)

Reklama

Reklama