Pieta

Krátkometrážní

Velká Británie, 2001, 2 min

Sam Taylor-Wood

Způsoby samotného vnímání a prožívání uměleckých děl se v průběhu dějin lišily. Ještě v osmnáctém století třeba nebylo výjimkou, že nástěnné obrazy vzbuzovaly tak silné emoce, že před nimi lidé plakali. Dnes by podobné prožívání díla vzbudilo spíše posměch. Jsme bohužel už daleko více necitliví a vyžadujeme intenzivnější podněty - třeba právě ve formě filmu. A jak je vidět, tak mnoho lidí zůstává bezradných, když se film poměrně novátorským způsobem snaží aktualizovat historický způsob prožívání děl. V tomto případě i samotný název díla poukazuje na to, že Sam Taylor-Wood vychází z klasických malířských námětů a v podstatě zachytává živý obraz. Nenechte se zmást - živé obrazy mají svou tradici a ještě na začátku minulého století se s nimi šlo velmi ojediněle setkat. Je to úplně jiný způsob vnímání obrazu, ale to neznamená, že by kvůli tomu byl nějakým způsobem horší, než to, co nám současný filmový průmysl nabízí. - - - FateKEEPER: Najdi si definici kýče - pak uvidíš, že tohle opravdu kýč není.(11.4.2011)

• FateKEEPER

Sam Taylor-Wood chtěl pravděpodobně fotit, pak ale zjistil, že má pouze kameru. Navíc dostal strach, že by se na jeho rádobyumělecký kýč nikdo nevydržel dívat déle, než pět sekund, tak videa často protahuje do několikaminutových stopáží. Teď vážně - možná chtěl pan "režisér" vyjádřit nějaké pocity, ale tenhle způsob v žádném ohledu nefunguje.(8.9.2009)

• FilmFan24

Šmírovat se fakt nemá! "Galadriel" nechť mi laskavě promine. Uviděl jsem v jejích hodnocených filmech tohle dílo nedílo a zvědavost mi teda nedala...Vo Co Gou?(4.5.2009)

• honajz

Mno, když jdu po La Rambla, tam ty živé sochy mi přijdou zajímavější a nápaditější.(30.5.2011)

• Sfinkter

Nevím čím to bylo, ale docela mě bavilo se na to dívat.(21.6.2011)

• zdeny99

Dvě minuty se díváte na dva herce, kteří kopírují slavnou sochu a ani se nepohnou. Co si o tom myslíte? Já si o tomto snímku myslím, že je to absolutní odpad.(16.10.2010)

Silný obraz. Silný asi práve pre jeho historickú hodnotu zakotvenú v klasických pietach. Na druhej strane, ako sa naň možem pozerať a prežívať ho nezainteresovane, keď mám za sebou celú historiu umenia a v ňom zobrazených piet. Tento film rozhodne o niečom vypovedá, a nie je to banálna výpoveď, mne osobne však nepríde ani strhujúca. Ale neľutujem, že som si to pozrel.(19.4.2011)

• Ziralka

@FateKEEPER: režisérka je žena(4.4.2012)

Nevim jak na ostatní, ale na mě to působylo stejným dojmem jako pohled na Michelangelovu Pietu...(16.2.2010)

• tomma

První minutu jsem si myslel, že jde o obrázek. Ale hle, něco se tam hýbe, a po chvíli zase, ono to bude asi film.(6.8.2009)