Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestidílná sága o nejslavnějších vůdcích, bojovnících a diplomatech prvních národů vypráví nevšedním způsobem příběh o historii Kanady a Spojených států.   Seriál je směsicí dokumentárního filmu a dramatu, ve které znovu ožívá moc, atmosféra a kouzlo prvních národů a jejich vůdců: Sedícího Býka, Pontiaka, Josepha Branta, Černého Jestřába a Poundmakera, jejichž příběhy tvoří ústřední drama kanadského a severoamerického kontinentu. Pořad se snaží tyto muže prezentovat oproštěné od mýtů, které je obestírají, a vyprávět příběhy o vůdcích, kteří uměli být lstiví i velkorysí, krutí a lehkomyslní i moudří a stateční.

1. Sedící Býk, část 1.  V letech následujících po Americké občanské válce se Siouxové tvrdě postavili proti expanzi Západu. Jejich indiánský náčelník a šaman Sedící býk dokázal zdánlivě nemožné: uzavřít smlouvu, v níž Spojené státy poskytly Siouxům časově neomezenou vládu nad jejich územím. Možnost využívat bohatství západních plání, zvlášť zlata, se však brzy ukázala pro Státy důležitější než dodržení dohody.

2. Sedící Býk, část 2.  S pomocí deníků, dopisů, archivních fotografií a uměleckých děl pořad výmluvně mapuje život a odkaz pozoruhodného indiánského náčelníka, Sedícího Býka.

3. Pontiacova vzpoura.   Vyprávění o slavném domorodém náčelníkovi Pontiakovi, který ukázal světu, že Britové nejsou neporazitelní. V 50. letech 18. století měl Pontiak, náčelník kmene Ottawů, s Francouzi dobré vztahy. To se ale změnilo, když v roce 1759 Britové porazili Francouze na Abrahamových pláních v Quebecu (Sedmiletá válka). Britové si byli svou nadvládou jistí, ale Pontiak jim dokázal, že se mýlí. Jeho pozoruhodně úspěšná vzpoura donutila Brity přestat uplatňovat dosavadní politiku a královským výnosem z roku 1763 přiznali Indiánům rozlehlé svrchované území.

4. Válka Černého Jestřába.   Zatímco obrovská socha Černého Jestřába dnes shlíží na řeku Mississippi poblíž jeho původní domoviny, kterou obývaly kmeny Sauků a Foxů, jeho potomci byli donuceni opustit své domovské území a přesídlit do Indiánského teritoria v Oklahomě. Spolu s potomky Sauků z Oklahomy znovu navštívíme jejich původní domov v severní části států Illinois a Wisconsin a seznáme se s výjimečnou osobností Černého Jestřába, který svou výmluvností pomohl mnoha americkým současníkům pochopit kritickou situaci prvních národů.

5. Proces s Poundmakerem.   V srpnu roku 1885 strávil náčelník kmene Kríů dva dny v soudní síni v Regině poté, co byl obviněn z účasti na vzpouře proti kanadské vládě zastupující britskou královnu. Představitelé úřadu kanadských Indiánů považovali náčelníka Kríů za agitátora a došli k závěru, že Kríové podporují povstání Louise Riela. Poundmakerovi potomci nás provedou jeho životem od počátečních dní na pláních až po proces v Regině v roce 1885 a pořad následně opakovaně prozkoumá, do jaké míry se Kríové podíleli na osudných událostech tehdejšího jara.

6. Světy Josepha Branta.   Joseph Brant se narodil v roce 1742 ve vesnici v údolí řeky Mohawk na území dnešního státu New York. Jeho rodiče mu dali tradiční mohawské jméno „Thayendanegea“ („dvě dřevěné hůlky svázané k sobě“). Toto jméno se mělo stát symbolem jeho dvou cílů: stát se vlivnou osobností při vyjednávání mezi Indiány a Brity a uspokojit svou touhu po moci, uznání a věhlasu. Sledujte příběh o muži, jehož jméno vzbuzuje dodnes debaty, zvlášť mezi jeho potomky, příslušníky Šesti národů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument o indiánech a jejich nejvýznamnějších osobnostech. Problém vidím v totální nevyrovnanosti jednotlivých dílů, zvláště způsobem zpracování jsou všechny naprosto odlišné. V jednom díle nás provází potomci náčelníka, druhý je zase téměř celý hraný, další je téměř celý o mluveném komentáři a obrázcích. Neexistuje téměř žádná norma v jednotlivých dílech, a tak některé dokonale pobaví (Pontiac, Black Hawk), další zcela znudí (Sitting Bull II., J. Brant, Poundmaker). Přesto můj zájem o indiány zažívá renesanci a po roce, kdy jsem se nezajímal téměř o nic jiného než o starověk, mě právě tento dokument vrhl směrem k divokému západu a novému tématu. 70% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kdo má blízko k opravdovosti nebo k tématice moudrosti statečnosti, ale i ponížení ,nemůže tento dokument vynechat. ()

inyan 

všechny recenze uživatele

Velice povedený častečně hraný dokument, který představuje známé náčelníky původních obyvatel Severní Ameriky. Jejich život a heroický boj za svůj lid, je zde vylíčen velice podrobně se všemi souvislostmi a historickými událostmi. Zatím jsem viděl díl se Sedícím býkem, kterým provázel jeho vnuk se svými dvěma dětmi... už se těším na další díly (celkem 6 dílů). ()

VanillaIce 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen díl o Sedícím Býkovi. Docela fajn, ale kvůli pár nepřesnostem a docela špatným hraným částem dávám 3* ()

Reklama

Reklama