Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že kniha je velmi dobrá a zajímavá. Ale filmová adaptace se moc nepodařila. Nic moc herecké výkony a na zajímavosti dodala filmu až poslední čtvrtina, zhruba od chvíle, kdy vzpomíná na den, který jí změnil život. Jinak to byla obyčejnost o peripetiích imigrantky a ještě k tomu spousta kýče, např. když nastoupí do letadla a v dalším záběru vidíme letadlo vysoko na nebi, kamera sjede níž a tam se vzhůru dívá malý bratříček (brrr!!!) Je to škoda, protože námět tu byl velmi silný. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Obrovský a děsivý příběh a bohužel i skutečnost. Tomuto filmu jen a jen fandím a to hlavně proto, že odhaluje další kousek skutečnosti. Nekonečně obdivuji Waris Dirie a nedovedu si představit bolest jakou musela projít. Z filmu šla spousta emocí, bolesti i strachu. Stejně si ale myslím, že takový příběh si zasloužil ještě lepší zpracování. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama