Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

verbal 

všechny recenze uživatele

Co udělá každá správná matka autistického retarda (dále jen "AR")? Vybaví ho nabušeným komplem a nechá ho do zchytření smažit nějaké pěkně brutální onlajn erpégéčko! Co udělá každý správný ředitel belgického lycea? Bez váhání přijme diagnostikovaného AR do třídy plné agresivních výrostků, kteří si potřebují na někom zchladit žáhu. Co udělá každý správný AR, který je pravidelně opečováván starostlivými spolužáky a který si při tom všem moulinexu v hlavě navíc myslí, že je Danžn s Dragonem? Rebootuje kompl! No a potom se všichni sejdou před kamerou, aby mohli hodinu a půl hřímat, kde se vlastně stala chyba. Originálně zpracovaná, nudná cesta do hlubin AR duše, ale podle skutečné události???!!! Asi, jakože AR skutečně existují, jinak ať tam běžím! Tak a teď tu o perníkové chaloupce... ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v Klass i zde hraje hlavní roli šikana a její následky. Nechci spoilovat konec filmu, jen řeknu, že mě závěr náležitě potěšil. Ben trpí Aspergerovým syndromem a tak má problémy v komunikaci s ostatními jedinci. Kromě svého reálného života, ve kterém zažívá leda tak šikanu, prožívá ještě další - virtuální, ve kterém hraje nepříliš známou free MMORPG jménem ArchLord vydanou na přelomu roku 2005/2006. Právě v tomto světě je Ben nesmělý, mocný, dokáže adekvátně komunikovat s ostatním a to především se svou virtuální kamarádkou Scarlite. Tyto dva světy se v jeho realitě navzájem prolínají a Benova utrápená mysl dává tušit, jakým směrem se bude ubírat. Greg Timmermans, ač vypadá na svou roli studenta Bena trochu starší, je dost přesvědčivý a role mu jinak sedne jako ulitá. Ben X je dílo, které je zručně natočené, výborně zahrané, emocionálně napjaté a ještě nás upozorňuje na důležitý fakt šikany. Jediná věc, která se mi na snímku nelíbila, byly dokumentárně laděné rozhovory zasahující do děje filmu. (7/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Šikana je v poslední době hodně věrný námět na film a je to také jeden z důvodů, proč jsem tenhle film vidět chtěl, protože jsem očekával silný zážitek, který mi dost možná zkazí náladu, ale rozhodně nebudu litovat, že jsem u něj ztrávil hodinu a půl, viz třeba Estonský Klass nebo švédské Zlo. Ono to nakonec ale bylo trošičku jinak, než jsem vlastně sám čekal. O šikaně to sice bylo, ale tak první půlku filmu a nakonec mě to tak překvapilo, že jsem tomu musel dát plný počet. Zas tak agresivní to totiž nebylo a ten námět rozhodně stojí za to vidět. Není to takové to, že by si člověk měl uvědomit jak se ke druhému chovat, a s otevřenou hubou zírat na závěr jednoho uzavřeného příběhu spíše šokovaně než překvapeně. Tady překvapení bylo na prvním místě a šok až na druhém, což je co se týče šikany trošičku zvláštní, ale když to člověk uvidí, po těch pár filmech právě o tomto tématu, tak to rozhodně příjme a hodně ho to potěší. Ben X je totiž film, který mladý člověk ocenit musí, obsahuje herní vsuvky, obsahuje život mladých lidí, obsahuje realitu, se kterou se setkává každý den, ale tohle je přecijen příběh člověka, kterého možná někdo nepotká za celý život. Rozhodně to stojí za to to vidět, a věřte, že šokováni budete, ale až na druhém místě, to první bude hlavně ohromné překvapení. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně, tentokrát však pro mě mnohem atraktivnější a současně také reálnější pohled na současnou mládež. Ben, který doma u počítače hraje svou oblíbenou MMORPG ArchLord a prožívá v ní "svůj skutečný" život, lásku i vzrušení, je nucen tento krásný svět opouštět a vracet se do škaredé reality, kde musí být tím, kým ho nutí jeho geny a příroda sama. Smutný příběh, který má v sobě mnoho pravdy a dnešních problémů herním světem pohlcených jedinců (i já znám určitě stránky tohoto života:)). Právě díky propojení imaginární a skutečného života, které je neskutečně efektivní a neztrácí do konce filmu své kouzlo, divák rychle pochopí, kdo je ve skutečném světě ten divný a kdo je ten "normální". Nic Balthazar ani nemusel použít maximálně přehnané scény ala Klass, stačilo mu vystihnout obrazově i pocitově Bena ve vší jeho nevinnosti a lásce k jinému světu, kde je sám sebou. Samozřejmě tomu hodně pomohl úžasný výkon Grega Timmermanse, který si "jako třicátník hraje na ani ne dvacetiletého", ale prodává tu vše, co umí. Lehce nadsazených 5*, ale tohle by měl každý vidět, protože je v tom dost pravdy a ani by nemusela být hlavní postava jakkoliv nemocná... Ben X ukazuje dnešní mládež lépe, než mnoho jiných přehnaných dramat, končící vystřílenou školou. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Uz samotny pribeh by bol sam o sebe zaujimavy , ale korunu tomu nasadilo to neuveritelne uzasne spracovanie...WOW...Teda pardon, Archlord :D ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně. Po Švédsku, Estonsku a Německu opět ze země odkud by to čekal asi málokdo. A ač nejstylizovanější (a chtělo by se říci, že i nejfilmovější), tak současně i nejuvěřitelnější (tedy aspoň do scény s pilulkou). Ben X neburcuje zobrazovaným násilím, ani netlačí na pilu jako třeba Klass. Naopak vše odvážně sází na jednu jedinou kartu. Emoce. A tahle sázka Balthazarovi vyšla. Osobně kvituji i to, že nijak citově nevydírá. Což je takový malý zázrak, protože námět kde dvě hlavní slova jsou "autista/šikana" si o to říkal snad ještě vehementněji než hlásící se Plha. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív musí vždycky někdo umřít. A pak se ostatní probudí. Ale to už je pozdě..... VŠECHNO TO ZAŠLO PŘÍLIŠ DALEKO! Lidé nemají rádi nic co je ,,jiné“, odlišné. A když je to ,,jiné“ ještě ke všemu slabé – NIČÍ TO! Film o šikaně – TEČKA. Jaká můžou být očekávání? Snad, že všechno dopadne dobře jako v pohádce, nebo jako ve Švédsku. Takže malá. A jak se dají ,,malá“ očekávání překonat? Příběhem, ve kterém se zatajeným dechem sledujete Benův životní příběh. A překvapivě máte radost, když nastane ten jeho vytoužený Game Over. Někdo vždy musí zemřít. Jinak by jste nepřišli…. Za nevšední konec si u mě zasluhuje tento film maximum! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ **** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má opravdu téměř vše!! Dotýká se diváků takovou cestou, že nikdy není průhledný, ale vždy chytrý a rafinovaný ! Překrásný Příběh, který vám vyrazí dech ! Film dodává čistý obraz o tom, jak lidé reágují na někoho kdo není úplně "normální". Tohle je povinnost pro každého Diváka,převážně pro ty, kteří byli vyloučeni ze společnosti ve škole z jakéhokoli důvodu,zejména Gamerové! Úplně jsem se vžil do role hlavního hrdiny a soucitil jsem s ním, byli mi jej fakt líto a cítil jsem obrovskou Lítost!! Tohle je zřejmě Špica Belgické Kinematografie!! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ben je namakanej rytir, kterej zachranuje sexy bojovnici, nema problem rozsekat jakyhokoliv nepritele a vsichni ho respektujou. Bohuzel jen ve hre, ve skutecnosti to je autistickej retard, kteryho zakonite ve skole sikanujou a je za loosera. Jeho to sice rozciluje, ma z toho zachvaty, ale nikdy se nezmuze ani na slovo a tak si radsi predstavuje, ze je celej jeho zivot hra. A to doslova, hrany zabery se tu michaj ze zabery z hry, ktery ale pritom tem z reality odpovidaj. A to cely prekvapive pusobi jako hodne sugestivni, syrovy a drsny drama o sikane a jejich nasledcich. Film si celou dobu udrzuje paradni tempo, je napinavej, diky tomu prolnuti s hrou ma skvelou atmosferu, Timmermans hraje naprosto skvele, jeho vecne mlcici pohublej autista je naprosto skvelej a vzhledove vypada jak bracha Maguirea. No a pak se tvurci vytasi s paradne promyslenym, sice ne uplne stoprocentne prekvapivym, ale hodne silnym zaverem. Pro me prijemny prekvapeni a perfektni drama za jasnejch 5*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nesnáším filmy o šikaně a Bena mi bylo strašně líto a s hrůzou jsem celou dobu čekala, jestli zabije sebe nebo svoje trýznitele a konec byl tedy jedno velké vysvobození. Moc dobře zahrané a Benovy útěky do světa počítačových her byly milým osvěžením. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Oproti mnohokrát zmíněným tématických snímkům Klass a Zlo ve mně Ben X vyvolal nejméně emocí. Ne snad, že bych s hlavním hrdinou nějak nesympatizoval, to určitě ně (navíc jeho představitel, s výjimkou trochu podivného chováním po pilulce, byl naprosto precizní a uvěřitelný), ale to, co se mu dělo, se mnou nějak nedokázalo citově více pohnout. Což mě trochu mrzí, protože nad formou filmu jsem předl a potenciál Bena X byl obrovský. Jenže tvůrci asi chtěli za každou cenu diváka ohromit a zapůsobit na něj, a tak pomohli si ne zrovna originální (a na tomto místě docela nevhodnou) scénáristickou berličkou. A že jim pěkně drhne kvůli špatně natočené scéně u kolejí. Pak dění v kostele z toho taky nevychází moc reálně a samotný konec (možná dobře míněný) tak nějak přijmu, ale nechá mě celkem lhostejným. V jistých ohledech originální film, který si zaslouží slabší 4*, ale jestli stavíte obsah nad formu, zvolte raději výše napsané 2 filmy. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu jednou vetou : Autista, ktorého v škole šikanujú, nachádza útechu v MMORPG. Spracovanie filmu mi príde trochu slabé, ale určite sa to oplatí pozerať :) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět o útěku hlavního hrdiny do světa MMORPG hry před vůči němu krutou realitou. Nehorázně originální myšlenka, kterou autoři nebyli schopni dovést do konce a místo toho se z filmu v posledních minutách stává romantický kýč s hloupým happy endem. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Miestami som mal problémy s druhou polovicou, ale nakoniec to skončilo azda najlepšie ako mohlo. Takto so mnou už dávno žiaden film necvičil. A bola aj slza:) Bez jediného prvého plánu a asi 10x lepšie ako estónsky Klass. 95% ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Tak film bol spracovaný fakt úžasne. Ben nebol normálny, žil v počítačovom svete a jeho spolužiaci mu to dávali najavo. Filmy s témou o šíkane ma vedia vždy zaujať a na druhej strane ma vedia pekne vynervačíť. Film mal počas celej doby slušné tempo a nemal slabé chvíľky. Záver už bola len taká čerešnička na torte. Za 5!! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žije ve svém světě. Autismus je problém hlavně těch ostatních. Těch okolo. Idiotů, kteří mu nacpou do pusy extázi, idiotů, kteří si na mobil nahrávají jeho ponížení v podobě stažených kalhot. Pro jakkoliv se odlišující je tenhle svět krutý. Utrápená mysl hlavního hrdiny přímo volá z plátna/televizní obrazovky, téma je věrné, natočené je zručně, i když někomu nemusí sedět dokumentárně laděné úseky zasahující do vyprávění. Vrcholná scéna v parku (výtečně zahraná), ideální pomocný výukový materiál do škol. Je mládež skutečně tak zkažená? Bohužel je. A v lecčems jí pomáhají rodiče, třeba když vyběhne v médiích zpráva typu, že se nějaký nezletilý hošan pochlubil, že má super úrodu, když se vrátil ze školního výletu, protože mu rostlinky marihuany mezitím zalévala matka. ()

Reklama

Reklama