Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

verbal 

všechny recenze uživatele

Co udělá každá správná matka autistického retarda (dále jen "AR")? Vybaví ho nabušeným komplem a nechá ho do zchytření smažit nějaké pěkně brutální onlajn erpégéčko! Co udělá každý správný ředitel belgického lycea? Bez váhání přijme diagnostikovaného AR do třídy plné agresivních výrostků, kteří si potřebují na někom zchladit žáhu. Co udělá každý správný AR, který je pravidelně opečováván starostlivými spolužáky a který si při tom všem moulinexu v hlavě navíc myslí, že je Danžn s Dragonem? Rebootuje kompl! No a potom se všichni sejdou před kamerou, aby mohli hodinu a půl hřímat, kde se vlastně stala chyba. Originálně zpracovaná, nudná cesta do hlubin AR duše, ale podle skutečné události???!!! Asi, jakože AR skutečně existují, jinak ať tam běžím! Tak a teď tu o perníkové chaloupce... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ak je k niekomu realita krutá, vtedy sa často snaží pred ňou utiecť do svojho sveta fantázie, alebo ako v tomto prípade, do sveta MMORPG počítačových hier. A šikana vie byť riadne krutá. Ale najhoršie na celej Benovej situácii bola skutočnosť, že mu nikto kompetentný nebol schopný pomôcť. Všetci pred jeho problémami zavierali oči. "To musí najskôr niekto zomrieť, aby sa veci začali riešiť?" Tento výrok nešťastnej Benovej matky je teda na mieste a v tomto kontexte mi záver prišiel ako dokonalé riešenie nepríjemnej a naoko neriešiteľnej situácie, za čo veľké plus. Zvyšok snímku mi však prišiel slabšie spracovaný, pričom k Benovej postave som si za celý čas nemohol nájsť cestu. Z toho dôvodu aj jedna z najdôležitejších scén (scéna v parku) na mňa nezapôsobila spôsobom tak ako bolo asi myslené, pocitovo to celé išlo mimo mňa. 70/100 ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ben X v podání výborného Grega Timmemanse by svůj život mohl rozdělit asi na dvě poloviny. V té první, virtuální části je nebojacným a neohroženým rytířem, který se při hraní počítačové hry vždy ponoří do svého vysněného světa a zvládá hravě jeden level za druhým. V té druhé, opravdové je bohužel autismem trpící chlapec postaven do role outsidera, který musí čelit nelehkému osudu a hlavně šikaně ve škole ze strany místních spolužáků. Šikana ale nabírá čím dál tím více na obrátkách a pomalu, ale jistě se schyluje k možné tragédii......... Film mě poměrně dlouho nechával chladným, ale druhá polovina mě naprosto pohltila a to už vůbce nemluvím o velmi originálním konci, ale to už byla jen pomyslná třešnička na skvělém filmovém dortu. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení poslední doby. Z filmu, o kterém jsem nikdy předtím a ni v náznaku neslyšel, se vyklubal skutečně velmi překvapivý snímek. Samozřejmě reflexí šikany, týrání či kontrastu virtuální a té skutečné reality se objevuje mnoho. "Nás mnógo!" jak by zvolal barbarský válečník. Můžete si je kosit i ignorovat, jak jen budete chtít, ale docílíte jen toho, že jejich přítomnost, stejně jako přítomnost toho, co představují, bude ještě palčivější. Ben X má v sobě myslím mnohem víc, než se na první pohled zdá. Barbarský válečník na první pohled taky smrdí tak, že to až vidíte, ale to není to, čím je - stojí za ním zástupy, které už nevidíte a které dokáží překvapit. Pozor na schématičnost a odsouzení. Ben X je stejný. Je velmi štiplavý, ale přesto překvapí závěrečným úderem a stane se vítězem celé bitvy - ať už virtuální nebo skutečné, pro něj svět splynul v jedno. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama