Graine et le mulet, La

Couscous

Francie, 2007, 151 min

Abdel Kechiche

• Houdini

Zlatý Lev - výběr(7.6.2009)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $86,356Tržby Celosvetovo $14,693,141(6.6.2009)

Film, ktorý získal na medzinárodnom festivale frankofónneho filmu v Bratislave viacero ocenení. Veľmi zaujímavo a komplexne vykreslené vzťahy i problémy "bežných" ľudí. Príbeh o mužovi, ktorí sa i vo veku 61 rokov a strate dlhoročnej práce rozhodne ešte raz vzdorovať. V prostredí ktoré sa mu stalo domovom presvedčiť nielen najbližších, ale i množstvo ostatných. Druhá polovica filmu sa odohráva v pomyselnom napätí. Ešte nič nie je rozhodnuté, treba urobiť dojem a hostia čakajú.... Vďaka tomuto filmu viem, presne ako sa cítili. Čakali sme všetci s nimi. Čakali sme veľmi, veľmi dlho. V kine sa dalo pozorovať, ako stúpa v divákoch nedočkavosť. Tým na plátne mal aspoň kto nalievať, nám nie. Ak zámerom režiséra bolo preniesť dej do reálneho času a nastaviť ho jedna k jednej, aby simuloval pocity deja v divákoch, klobúk dolu. To sa určite podarilo. No pozerať tento film od 5 do 8 rána a po predchádzajúcich 4 filmoch, ktorých spoločnou charakteristikou bola rozvláčnosť deja nikomu neodporúčam! Nechávam si rezervu na vzhliadnutie s čistou hlavou a keďže tento film vo mne stopy určite zanechal dávam 70%.(23.4.2008)

uplne suhlasim s predchadzajucim komentarom..velmi vystizny. napriek tomu 4*, pretoze sa mi spolu s par inymi filmami na fiffba pacil najviac. aj ked bol nekonecny:)(24.4.2008)