Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhujúci príbeh zo všedného života maghrebskej komunity vo Francúzsku verne vykresľujúci zložité charaktery ľudí z etnicky zmiešanej rodiny. Starnúci lodiarsky robotník, ktorý prišiel o prácu, sa chce ešte raz naposledy „sizyfovsky“ pokúsiť o zázrak a zabezpečiť svoju početnú rodinu – otvorením reštaurácie na opravenej starej lodi. Napriek rôznym životným peripetiám stojí v tomto rozhodujúcom okamihu jeho rodina pri sebe a všemožne ho podporuje. Francúzsko-tuniský režisér Abdellatif Kechiche dokáže diváka sugestívne vtiahnuť do bežných problémov obyčajných ľudí, tak prirodzene pôsobia jeho hrdinovia, ktorých stvárnili prevažne neherci, improvizujúci pri sviatočnom obede, či častujúci sa šťavnatými výčitkami. Dvaapolhodinová snímka, citujúc z klasiky talianskeho neorealizmu Zlodeji bicyklov, graduje do tragicko-oslavného finále, ktoré svojím zrýchľujúcim sa rytmom a napínavou paralelnou montážou evokuje závratný tanec berúci dych... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Abdellatif kechiche viem ze natocil Zivot Adele, no mne sa dotycny film nepacil, a to tak, ze velmi! Kazdopadne ako Snorlkax pise, zacne sa to az po hodine, dovtedy vladnu len vatovo plane plky. Skoda no, rezisersky tiez len rutina, doteraz nejde o kult ani o prelomovy film - skoncilo to v sivom, sedivom priemere : 66 % ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám podaří přežít první třetinu filmu, máte vyhráno a bude vám dopřán celkem zajímavý zážitek. Jenže ten začátek je strašně nudné home video, ve kterém mimo jiné sledujete partu lidí, která s plnými ústy žvaní o ptákovinách. Film mohl být ochuzen o první hodinu a získal by na dynamičnosti, zábavnosti a především sledovatelnosti. Vše začne momentem, kdy si Sliman pořídí loď. Pak i kameraman pochopil, že cukající se ruční kamera není ideál pro natočení celovečerního filmu. Scenárista se rozhodl pitomé dialogy zaměnit dějem, k němuž se váží dialogy. Zkrátka a dobře, počítejte s tím, že film začne zhruba po hodině. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná ukázka sociálního realismu, žalozpěv nad rozkladem velké rodiny a dostaveníčko náušnic(ím). Jedinou slabinou tohoto lidského, dojemného, občas humorného i nečekaně napínavého snímku je jeho přílišná délka. Režisérovi šlo spíš o črtání lidských povah, vztahů a společenských souvislostí než o příběh ; proto kamera přelétá z jedné nepěstěné, věrohodné, zajímavé tváře na druhou, beze spěchu s nimi prožívá rodinný oběd (nekonečné orgie bezprostřednosti musí milovníci akce nutně vnímat jako hozenou rukavici), jednání na úřadech, klábosení staříků na nábřeží.... Břišní tanec okouzlující Rym (herecká začátečnice Hafsia Herzi drží pohromadě celou Kechichovu sborovou skladbu) za doprovodu šesti důchodců ve smyslovosti předčí nejlepší hudební čísla ve filmech Tonyho Gatlifa ; já ale cítil srdce "Kuskusu" tam, kde se dívčiny slzy odrážely v okenní tabulce. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Kuskus je film "k nakousnutí"... nejen že se v něm prolíná doslova vůně moře, mořských ryb, kuskusu s arabskou hudbou a kulturou, ale scénář několikrát "nakousne" ožehavé problémy maghrebské komunity ve francouzském prostředí... vše staví do určitého kontrastu, který člověka donutí zamyslet se na klady i zápory... zkrátka je to takový dobře a chutně namíchaný kuskus, jejž stojí za to ochutnat a nechat se unášet jeho rozmanintou chutí... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hádavá rodina natočená štýlom reality-show s trasľavou kamerou, čo ide občas dosť na nervy. Riešenie nočníka je až príliš dôsledné a naviac cenu za plienky 7200 € ročne vypočítali aj s kalkulačkou zle, malo to byť 720, prípadne to mohla byť aj chyba v preklade titulkov, nechcem obviniť tvorcov. Riadil som sa Snorlaxovou radou a vydržal som dokonca hodinu a pol, ale stále to bolo rovnaké s minimom veľmi lenivého príbehu, ktorý je pre mňa podstatný. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama