Vždycky jsem chtěl být gangster

• Francie

J'ai toujours rêvé d'être un gangster

Komedie / Drama / Krimi

Francie, 2007, 108 min

Čtyři příběhy založené na absurditě a neortodoxním humoru. Musím přiznat, že v některých momentech film slušně přitápí pod kotlem a ustnímu výrazyvu "ha ha ha" jsem se opravdu neubránil, například závěrečná několikerá výměna bouchačky, nebo dialog gangsterů v autě, z nichž jeden chce jít vyloupit McDonolada v pyžamu, telefonát únosců a další perlivo. Ovšem zase na nějaký scénaristický zázrak bych to na rozdíl Redfordovy party na Sundance určitě neviděl.(2.12.2011)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,512,021(5.7.2010)

• Frenegonda

Anna je prostě krásná...ehm ano ale nevytrhne to...(8.4.2012)

Gangsterská mozaika z jednoho motorestu u francouzské dálnice. Některé scény jsou humorné (scéna na záchodě, sebevražda), ale jako celek je to celé takové trochu utahané. Úspora na barvách je dobrá, ale chtělo by to lepší propojenost a přece jen trochu to celé dotáhnout. Závěr je jen částečný závěr. Výsledkem jsou ode mě slabší tři hvězdičky.(10.3.2012)

Vydařená komedie, nejpovedenější akcí bych jmenovala "jdeme na McDonald" a nejzdařilejší částí epilog. Musím podotknout, že některé nápady jsou vskutku neotřelé.(3.12.2011)

• MJMilan

Nedodíval jsem, po 15 minutách jsem musel vypnout. Jelikož jsou ale historky údajně čtyři, nechci dávat odpad.(2.2.2012)

Černobílý snímek, doplněný texty stylu grotesky, není špatný. Čtyři příběhy jejíž linie se spojí v kavárně. Suzie servírka kavárny má být přepadena Francem, ten si však celou akci rozmyslí. Sama Suzie ho pak k přepadení přemlouvá, neboť ona sama se k této práci dostala, přes nepovedené vyloupení této kavárny. Druhý příběh je asi nejlepší a únosci Leon a Paul zjistí, že jejich oběť, dcera bohaté průmyslníka má sebevražedné sklony a jejich role se mění. Leon nebyl žádný chytrák, ale Paula bych asi zabil. Pak ještě přichází hudebník, který "krade" díla a partička kriminálníků, kteří nemají ani v důchodu klid. Humor je to ironický, místy až černý. Možná to není scénáristický skvost, ale pobavil jsem se.(27.2.2012)

výborné, zábavné, zaujímavo poprepájané, miestami dokonca aj pre mňa dostatočne dynamické. Čiernobiela voľba ešte zvýraznuje komickosť situácií a napriek tomu, že dej sa odohráva v súčasnosti, pocitovo zasadzuje príbehy do ťažko identifikovateľného časopriestoru, ktorý celý dojem "zlváštne" umocňuje.(23.4.2008)

• markotter

Vypnul po 1 a půl povídce, pro mě nestravitelné.(2.12.2011)

Vydarená francúzska nezávislá komédia s prvkami čierneho humoru a "noirovým" nádychom. Viackrát som sa z chuti zasmial na absurdnosti jednotlivých situácii. Žeby sa Benchetrit inšpiroval Jarmuschovým "Káva a cigarety?"(7.2.2012)

Tento film bych doporučil těm, co mají radi filmy od Jarmusche. Ti co Jarmuschovi filmy rádi nemají, by se na něj raději dívat neměli, podobnost tohoto snímku s nimi je skutečně veliká. Mě se svým celkovým vyzněním film líbil, ale obávám se, že se jeho hodnocení zde bude postupem času s přibývajícími hodnoceními snižovat, na jednu stranu tu nemáte žádnou akci, na druhou stranu se zase nejedná o nějakou vtíravou intelektuálštinu. Vtipné situace tu jsou, ale popadat se za břicho asi většinou nebudete. Spíš bych řek, že nad humorem zde převládá smutek, odevzdanost či nostalgie. Opravdu vtipná je především druhá povídka, která je podle mně i ze všech nejlepší, třetí je příliš krátká, první má opravdu sympatické hrdiny a u čtvrté převládá lehká nostalgie. Druhou povídku pak možná i předčí epilog.(18.3.2012)

• boric_model

Evropsky pomalé, mohlo to být 100x lepší.(11.12.2011)

Dojem z posledních dvou příběhy(poslední + epilog) je skvostný. Vtipy jsou dosti přiostřené, téma přiostřené, ironie dokonalá. Rozhovor staříků se servírkou, no koukal jsem :) ... předávání bouchačky ... celkové vyznění příběhu staříků ... těším se, až film uvidím celý.(11.12.2011)