Reklama

Reklama

Malý princ

Trailer

Obsahy(1)

Není pohádka jako pohádka, není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden - Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury Exupéryho román je malý literární zázrak, plný hlubokých myšlenek, a přestože film nemůže přenést veškerou hloubku díla, jedná se o zdařilou adaptaci. Převedeno do muzikálové podoby, film snoubí pěvecké výstupy se zdařilými trikovými sekvencemi (princova planetka) a jeden taneční výstup Hada v podání filmové legendy Boba Fosseho, autora Kabaretu a All That Jazz. Film získal dvě nominace na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Lima 

všechny recenze uživatele

Exupéryho román je malý literární zázrak, plný hlubokých myšlenek a přestože film nemůže přenést veškerou hloubku díla, jedná se o zdařilou adaptaci. Převedeno do muzikálové podoby, film snoubí pěvecké výstupy se zdařilými trikovými sekvencemi (princova planetka) a jeden taneční výstup Hada v podání filmové legendy Boba Fosse, autora Kabaretu a mého milovaného All That Jazz. Celkově se nejedná o žádný filmový zázrak, ale o poctivou adaptaci geniálního literárního díla, které bůhvíproč uniká většímu zájmu filmových tvůrců. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Exupéryho kniha pro mě není takovou srdeční záležitostí jako pro mnohé jiné; asi proto, že se ke mně nedostala v tom správném věku. K filmu jsem díky tomu přistupoval bez konkrétních přání nebo obav a s dobrou vůlí brát ho, jaký je. Dlouho mi to nevydrželo. Prvním problémem se ukázala být jeho doslovnost. Lyrickým momentům z knihy ani jejím nedořečeným metaforám nesvědčí ukotvení v konkrétním čase a prostoru. Film bohužel začne muzikálovým číslem, zasazeným do pomyslného sousedství My Fair Lady nebo Mary Poppins, načež velmi nesnadno buduje vlastní fiktivní svět. Asi nejlépe se mu to daří ve scénách s miniaturní planetkou a s letcem v indiferentní poušti, sahající odnikud nikam. Další zádrhel je v obsazení titulní role. Malý princ má být podle mého chápání předlohy spíš teenager a jeho naivita vyplývá z osamělého života na vlastní planetě, nikoli z toho, že je to rozmazlené hloupé děcko v hacafráčku. V té době byl v optimálním věku třeba typově vhodný Mark Lester, ale asi chápu, proč nebyl obsazen. Už vizáž Stevena Warnera á la andílek Raffaela Santiho myslím hodně říká o tom, na jaké publikum film zacílil. Buclatý a šišlající hrdina jistě rozněžnil tutéž skupinu starších žen, které blaženě vzlykají u reklam na plenky a jiných legálních forem dětské prostituce. Scény s dospělými herci, představujícími lišku, hada nebo růži, ale díky tomuto řešení vyzněly značně úchylně. No a nakonec mi nezbývá než se připojit k všeobecnému hateu a zcela odsoudit muzikálová čísla. Jsem přesvědčen o tom, že jejich jediným účelem je rozkošatit děj tak, aby byl film celovečerní. Kdykoli se filmu jakžtakž podaří navodit tichou a meditativní atmosféru, s pompou a za velikého břinkotu ji zahubí exaltované hudební číslo a zbanalizuje Exupéryho sdělení uřvaným opakováním nějaké fráze a křečovitými tanci. Doporučeníhodné pouze jako kuriozita. 40% ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle zprznit tak dokonalou předlohu. Debilní popěvky, narážky na Rusáky, růže nymfomanka, had podivný metrosexuál, pedofilní liška, letec a vypravěč (který ani ve filmu není vypravěčem) scvrklý na dospěláka, jenž už nevěnuje svoje vyprávění Léonu Werthovi, když byl malým chlapcem, a nejpravdivější filozof proměněný ve žvatlajícího troubu. Film je plný přitroublých muzikálních čísel, rádoby efektních prolínajících se záběrů a směšných připsaných dialogů snad pro "lepší pochopitelnost", ale v záplavě toho všeho zapomíná, proč je kniha kouzelná - je to v jednoduchosti vyprávění a prostých faktech říkaných tak samozřejmě, že na to nelze nic namítat a také je to tím, že hlavní postava je i vypravěčem - tím je příběh naléhavý, mrazí nás, oslovuje, ponouká k zamyšlení, k činnosti, ke katarzi. Na plátně z toho nezůstalo nic. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Alan Jay Lerner / Predloha: Antoine de Saint-Exupéry - The Little Prince | Hudba: Frederick Loewe | Distribúcia: Paramount Pictures | Ocenenia: Oscars - 2 nominácie: Hudba, Pieseň || Fantasy peklo najhrubšieho zrna. Tak nadčasovú predlohu je vždy ťažké spracovať s gráciou, a tu sa to evidentne nepodarilo. Film je silne priemerný, nomináciu hudby na Oscara nechápem, za pieseň áno. Bob Foss podáva jednoznačne svôj nanevkusnejší výkon v živote - nechcelo sa mi veriť, že je to oná tanečno-choreografická legenda v úlohe hada. Scény malého Stevena Warnera s Richadom Kileyem (pilot) sú jedinou napriemerne svetlou a funkčnou stránkou inak hororistického pokusu o umenie. 55% | HD, THX, EN DTS | ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jejej jejda , tady máme ale znalců ! A jsou to nejen znalci Exuéryho díla, ale i odborníci na pedofílii, nymfománii a pak ještě odborníka na to, že film měly točit děti... Od Exupéryho jsem četl nejen Malého prince, ale i celou řadu knih, psaných již regulérně pro dospělé. Pro někoho je tato převážně filozofická literatura jistě nestravitelná. Dokonce i ten Malý princ není pro každého a jsem si jist, že řadě lidí se líbí jen proto (nebo to tvrdí), že se to sluší a že se to tak má...(a možná jej ani nečetli, jen ví cosi rámcově o beránkovi a baobabech a letadlu na poušti...). ---- Zkrátka a dobře, já říkám za sebe -Tenhle film je pecka. Palec nahoru již jen za tu frajeřinu se do něj pustit, protože kniha je opravdu skvostem, který je nutno na filmové plátno pojmout krapet jinak. Výsledek se povedl, včetně písniček a to všech. Doporučuji rozhodně si sehnat Loeweho OST (U písniček Little Princ a Why is the Desert mi regulérně běhal mráz po zádech..). Nic mi nevadí na Fosseho ztvárnění hada (naopak) a už vůbec nic na krásném Wilderově lišákovi... Naopak, pro děti je tohle jistě jednodužší na pochopení a hezčí než animovaná žvatlající vycpaná liška... (uvědomte si , že se to točilo v roce 1974..). Zkrátka a dobře, mně se toto zpracování líbilo moc. A věřím že autorovi v poklidu odpočívajícím někde tam na dně moře poblíž Marseille ve vraku svého průzkumného Lightningu také. ---------------------------------------------------------------------- Je škoda, že francouzský rybář vytáhl z vody do sítě zamotaný Exupéryho náramek... Teď již víme, kde zhruba má hrob a snad dokonce známe i jméno německého pilota Fw - 190, který v den kdy Exupéry zmizel, nad mořem sundal osamocený neozbrojený Lightning F5 B. Sám německý pilot prý prohlásil: Vědět, že v letounu, který jsem měl v zaměřovači sedí můj nejoblíbenější spisovatel - nikdy bych nezmáčkl spoušť...... Pro mne osobně, je toto zjištění škoda, doposud mi stačilo jen vědět, že Antoine de Sáin-Exupéry odletěl na poslední průzkum - snad na planetu Malého prince a již se nevrátil.... ---------- Tohle dílo je bez debaty za pět beránků. * * * * * ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kde se ztratilo kouzlo knížky? Myšlenky o světě, lidech, dospělých, životě...? Nádherý a záhadný malý princ? Drzá ale citlivá liška? Křehké růže a hlavně pro prince jedinečná květina? Skvělý pozorovatel a vypravěč Antoinne? Místo toho se tu setkáváme s jakýmsi malým dítětem, které za zvuku vlezlých písniček potkává na cestě po zemi nechutně slizského lišáka a další podivné stvůry. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příběh, dialogy a to všechno bylo moc fajn i s jistým zastoupením dojemnosti, ale proč tam ti gayové cpali muzikál a ta debilní taneční vystoupení? No, dokurvili to slušně. Do dojemnosti vám zatancuje plešatej běloch v negerským obleku(ke všemu zřejmě teplý), nebo pedofil v oranžovým saku, který je přesvědčen o tom, že je liška a je všechno rázem v prdeli. A to jsem ochoten naprosto přehlédnout homovzhled hlavního malého hrdiny a mrduchtivost jeho kamarádky růže. No, kdybych četl knihu, k čemuž se chytám, tak by jistě bylo bývalo moje hodnocení výrazně nižší. Takhle nižší pravděpodobně brzy bude. Zatím kurevsky slabé 3*. Vlastně spíše 2*. Taneční kreace byly opravdu příšerné a o zpěvu raději ani nemluvím. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Je to nadherne dilo, zdarene a dechberouci. Klobouk smekam a na kolena klekam, vazeni. Skvele zvoleni herci a maly princ byl dokonale vybran. Na jeho smich asi jen tak nezapomenu. Bez pisni bych se obesla, ale nic filmu neubraly, takze nevadi. Vrele doporucuji vsem. Myslim, ze zakladni myslenka knihy se rozhodne podarila prenesti na platno. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vcelku věrná adaptace skvělé knížky, která by byla daleko lepší nebýt bizarních pěveckých částí, které mi tak trošku zaváněly pedofilním nádechem. Steven Warner hrající Malého prince je vcelku příjemný, chvilek "na pěst" má absolutní minimum. Ovšem Bob Fosse ztvárňující Hada a Gene Wilder Lišku? Absolutní děs a krapet zvrácenost... S tím si mohli tvůrci trošku víc pohrát, klidně animačně - části odehrávající se ve vesmíru jsou povedené a podobné fantazie mi k MP sedí. Ke genialitě předlohy má sice hodně daleko, ale jako rodinný film ze sedmdesátek obstojný. __CZ titulky zde __3 1/2* ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Saint-Exupéryho knižka je zvláštnym javom, ani nie tak skvelou myšlienkou, ale spôsobom napísaním. Po slovenskej televíznej verzii z roku 1995 som si nemohol nechať újsť ani túto adaptáciu. Prekvapením bolo prezentovanie Malého princa ako muzikál, čomu som nemohol dosť dlho prísť na chuť, hoci mám muzikály rád. Inak sa mi to pozdávalo, malý Steven Warner bol v úlohe princa kúzelný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Letec a spisovatel Antoine de Saint-Exupéry napsal tuto půvabnou knížku nejen pro děti, ale i dospělé v době druhé světové války, kdy často sám jako letec musel nocovat v africké poušti. Příběh malého prince, který je nespokojen se svou malou planetou a vydává se hledat poznání, ve filmové podobě muzikálu režíroval Stanley Donen, hada zpívá a tančí Bob Fosse, lišáka hraje Gene Wilder. DVD: Bohužel ani žádné bonusy. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Skvělý herec představující Malého prince. Krásné prostředí, kostýmy a výprava. Celkově hodně působivé zpracování, které vypadá přesně tak (nebo ještě líp), jak jsem si Malého prince představoval podle Exupéryho knihy. Jenom hudba, písničky a taneční čísla pro mě byla nesnesitelná. A to je u muzikálu celkem závažná chyba. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Svatokrádežný pokus o zfilmování nezfilmovatelného. 1) 43letý Antoine, hrabě de Saint-Exupéry, za druhé světové války, které se účastnil jako letec, napsal a opatřil ilustracemi jednu z nejkrásnějších a nejznámějších knížek světa._____ 2) Porozumění závisí na duchovní zralosti, tedy i na věku. Když jsem Malého prince hltal poprvé, ve svých čtrnácti letech, mnohé mi zůstalo utajeno. Knížka mi své kouzlo plně neodhalila ani poté, co jsem vyrostl a dospěl. Film svou doslovností a explicitností vše maže - zůstává jen lehce trapné dojetí z barvotiskového dojáku a prázdno v duši.On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux. Vše vidíš jenom srdcem. To podstatné je pro oči neviditelné._____ 3) Zaujal mě had 47letého Boba Fosseho a vůbec taneční čísla a songy, které kupodivu nepůsobily zle...kdyby jen ale všechno tak nevysvětlovaly._____ 4) Zajímavý koment: Oskar. Edhel to vyjádřil stručně a jasně: Tenhle film točili dospělí. Škoda._____ 5) Tu deviens responsable pour toujours de ce que tu as apprivoisé. Stáváš se zodpovědným za vše, co jsi si ochočil. C'est le temps que tu as perdu pour ta rose qui fait ta rose si importante. To, co dělá tvou růži tak důležitou, je čas, který jsi jí věnoval. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Pokud se někdy rozhodnete zfilmovat knihu, ve které nikdy nevíte, na čem jste a kterou chápete v každém věku jinak, musíte brát zřetel na jistá fakta. A to taková, že to, co je pravda, nemůže být nikdy nereálné. A to, co může být nereálné, tak prostě bude nereálné! Chápete? Na začátku se film jevil jako vtipný počin. První píseň byla pěkná a hodila k celkovému dojmu, jenže ty ostatní rušily průběh. Když už vše bylo krásně dojemné, někdo začal zpívat a všechno zkazil! Kromě toho, píseň u vodopádu je jak reklama na Rajec - vodu plnou vajec... Další píseň, tentokrát s hadem, mi trochu připomněla nějakého zvláštně hýbajícího se úchyla. Nechápejte mě špatně, taneček Bobyho byl perfektní, ale hodil by se nějak úplně jinam. Malý princ nikdy neměl být muzikál. Na druhou stranu, lišák v podání Gene Wildera byl vtipný, svižný a opravdu, opravdu se hodil na lišáka. Planeta, kde chlapík počítal hvězdy (já nespoileruju, všichni jste přece museli číst knihu!) byla zajímavě vymyšlena, jen ten velký hercův nos trochu vadil v ,,Rybím oku''. Stejné zajímavé záběry byly použity na další planetu, to už ale kameraman přehnal, jelikož tyto objektivy nejsou moc příjemné pro oči, měl se vyvarovat použití číslo dva, pak už to nevypadalo tak originálně... Na druhou stranu, mohlo to dopadnout hůř, nakonec mě dostal malý chlapec hrající Malého prince. A počáteční dialog prince a pilota? Výborný! Stejně to tu za pár let bude vypadat podobně, každý bude mít svoji planetku, děti budou bez fantazie, jediné představy budou v počítačových hrách, takže, kdo mi nakreslí beránka? ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

32. Zlatý Glóbus za rok 1974 - cena (1) - *Nejlepší hudba - Frederick Loewe, Alan Jay Lerner + nominace (3) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší filmová píseň - "I Never Met a Rose" - Hudba Frederick Loewe, text Alan Jay Lerner, Objev roku (herec) - Steven Warner ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Trošku zvláštní a velice neobvyklý film. Nebudu tady řešit písničky, které sice vůbec nejsou špatné (a hlavně ta první je dokonce výborná), ale nejspíš si je moc dlouho pamatovat nebudete. Samotná adaptace nebyl vůbec špatná a zejména v první polovině se poměrně zdařile povedlo přenést kouzlo předlohy i do filmu. Malý princ byl perfektně zahrán, tohle se tvůrcům opravdu povedlo, a pilot taky poměrně sympaťák. Princova planetka i ty další mají také své kouzlo, které z toho dýchá poměrně obstojně, ale příliš mi nesedlo to prapodivné zpracování hada (i když taneční kreace byly fajn), lišky (i když Gene Wilder byl perfektní) a kytky (tam nebylo dobré nic). Tohle mohlo být zpracované lépe, ale originalita se tomu upřít nedá. Tohle zpracování asi nesedne každému (ono zfilmovat Malého prince prostě není sranda), ale já jsem se u toho překvapivě docela bavil a i proto jsem dal nakonec vyšší hodnocení. Knížka sice zabere méně času, ale i tahle filmová verze je pro studijní materiál k maturitě poměrně dost fajn. 75%. ()

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama