Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fait divers neboli případ z černé kroniky. Tak bývá ve francouzských novinách nadepsán sloupek se senzačními událostmi dne. Francouzsky píšící Belgičan Georges Simenon jich po svém příchodu do Paříže v roce 1922 napsal denně tucty. Elévská novinářská praxe v redakcích mnoha listů a časopisů mu poskytla dobrou školu pro spisovatelskou budoucnost. Naučil se působivě zachytit atmosféru zločinu, vystihnout několika tahy povahokresbu zúčastněných osob a navíc si mohl motivy jednotlivých zločinů ukládat v paměti, aby se jimi později inspiroval při psaní detektivek. První z nich napsal ještě před svými třicátými narozeninami. Dalších sto šedesát titulů vydával v přibližně dvouměsíčních intervalech až do svých sedmdesátin. Ročně průměrně pět až šest titulů. Televizní adaptace vznikla na motivy novely, která je asi mnoha čtenářům povědomá: příběh záhadné rodiny pařížského továrníka Lachauma, umocněný sugestivní atmosférou starého měšťanského domu zaplněného přepychem a tajemstvím zločinu, po němž komisař usilovně pátrá? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Václav Zahradník se nadmíru nechal inspirovat francouzskou filmovou hudbou především z let šedesátých. Ale ani to nedodalo inscenaci punc opravdovosti. Herecké výkony byly, až na výjimky, značně ochotnické. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ke cti této inscenaci slouží herecké výkony - kromě R. Lukavského a pohledné V. Freimanové herecky exceluje například Věra Tichánková. Atmosféra celkem ujde, ovšem pokus o jakési dekadentní "kapitalistické" prostředí jednoznačně selhává a chvílemi upadá do vyložené trapnosti - příkladem je "lesbický" bar a tamní osazenstvo - interiérem a rádoby "západní" hudbou počínaje a tanečními kreacemi "amazonek" konče. Simenonův román "Maigret a neochotní svědkové" se dočkal již několika televizních ztvárnění, ale tohle bude sotva patřit mezi ta nejzdařilejší. Za tři s hodně odřenýma ušima... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, přišlo mi to takové odtažité. Z toho domu hrůzy jsem pocit stísněnosti neměl, ale měl jsem mít (Simenon všechny své romány staví především na atmosféře místa a psychologické drobnokresbě), Maigret v podání Lukavského je takový rozšafný chlápek, který na rozdíl od předlohy pije především čaj, a ne kalvados nebo kmínku, a žel ani hercům moc nevěřím. Celé mi to přišlo, jakože posmetali herce, kteří zrovna měli náhodou volno, hodili je do jedné hromady, ale chemie mezi nimi moc nefunguje a vlastně ani sami ti herci své role nějak moc neprožívají. Akorát na rok 1983 docela odvážné zobrazit lesbický bar, ale to je tak jediné. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Tradičně výtečný Lukavský v roli vyšetřovatele, solidně obsazené vedlejší role, zkušená režisérka Sadková - a naprosto tupá detektivní zápletka. Jako výplň nicméně slušné. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....slušne spracovaný námet autora komisára Maigreta....Radovan Lukavský ako vyšetrovateľ presvedčivý....reálie tv v rámci možností slušné.....aj keď ten námet značne "kostrbatý" tj málo reálny.... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Logiku inscenace ztraci v samém počátku, kdy komisař odjíždí na dovolenou a najednou případ vyšetřuje... Nicméně Lukavský inscenaci utáhl ... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hrubě televizní adaptace a televizní look, dlouhé, ukecané, bez napětí, překvapení a něčeho zajímavého. Tohle se moc nepovedlo. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Televizní film je opět třeba posuzovat v kontextu doby vzniku. Jistě nebylo snadné do programu ČST zařadit detektivku odehrávající se v Paříži. Proto bylo také třeba náležitě vykreslit zdejší reálie - zahnívající kapitalistický rod, lesbický bar, touha po penězích. A tak máme možnost vidět panoptikum roztodivných figurek - šviháka P. Štěpánka (jehož bratr v té době působil ve Svobodné Evropě), V. Freimanovou v nejlepší formě, roztomilého úchyláka M. Středu, až za hrob věrnou V. Tichánkovou a další. Všechny ovšem převyšuje excelentní Radovan Lukavský. Zajímavě natočená detektivka určitě stojí za shlédnutí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Televizni studiova zalezitost se spolehlivym Lukavskym, ktera od zacatku do konce postupne ubira na tempu a ke konci uplne ztraci dech. Trosku ten styl - vrah se prizna sam, protoze jinak bychom se nedozili konce... Spousta postav zbytecnych. Dobra Vlckova, a Kubankova mi trosicku pripominala Vasovou. Trosku.. :) Na druhou stranu jedna projekce neurazi, minimalne muzete videt Veroniku na praskach... :) 2+ ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní kriminální film podle námětu G. Simenona zabývající se vyšetřováním vraždy člena vážené rodiny Lachaumů. Nesourodé duo vyšetřovatelů v podání R. Lukavského a R. Nováka st. narazí hned na začátku na neochotu pozůstalých spolupracovat s kriminalisty. Pana Nováka jsem nemohl ihned rozpoznat, a přestože byl údajně v době natáčení závislý na alkoholu, jeho herecké vystoupení bylo poměrně příjemné a s panem Lukavský se dobře doplňoval. Zatímco vyšetřovatelé sbírají informace, vychází na povrch velké finanční problémy v jejich lahůdkářské firmě s dlouhou tradicí a podivné vztahy v rodině. Spoustu užitečných stop získali od Lachaumovi dcery V. Vlčkové, která nadobro opustila styky s rodinou, neboť jí nutili do nerovného sňatku kvůli penězům. Snímek mě velmi zaujal zejména díky závěrečnému retrospektivnímu pohledu na okolnosti a způsob vraždy. Dusivá atmosféra v izolované rodině vzpurných svědků byla zachycena též velmi působivě. Členy odtažité rodiny Lachaumovi tvořili otec K. Houska, matka V. Kubánková, zavražděný syn V. Mareš, druhý duševně nevyrovnaný syn M. Středa a Středova manželka V. Freimanová, jež byla do rodiny přijata pouze díky jejímu vysokému věnu. Součástí rodiny byla též neochotná služka V. Tichánková. V menší roli přítele V. Vlčkové a současně milence V. Freimanové se objevil fešák s knírkem v podání P. Štěpánka. Domnívám se, že režisérka E. Sadková natočila jeden ze svých nejlepších filmů, jemuž k nadprůměrnému hodnocení výrazně napomohl povedený dramatický závěr a mírně otevřený konec. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jako všechny Simenonovy věci, které jsem kdysi zkoušel číst. Únavné výslechy bez jakéhokoli náznaku oživení. Mrtvo a zase mrtvo. Ani pan Lukavský tomu nepomohl. Ale tomu dám tu dvacítku. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Mrazivý film, vynikajicí herecký výkon pana Lukavského v roli policisty a Veroniky Freimanové, která v ústřední postavě, která je proti své vůli provdána rodiny zkrachovalých továrníků obývající strašidelný dům a jejíchž věno má jejich skomírající podnik zachránit, zjistí, že její muž není schopen splnění manželských povinností, začne románek s milencem a brzy otěhotní a chce opustit svůj dosavadní život, rodina však vymyslí plán, jak jí to překazit, buď to zemře ona, anebo se stane vrahem..v obou případech však vyhraje rodina. ()

Trucker 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako slušná detektivka, ale čím víc se to blíží ke konci, tím je děj víc a víc nudný a zápletka degraduje až k naprosté blbosti. Ani kvalitní herecké obsazení nemá šanci udělat dobrý film z něčeho, co postrádá smysluplně se vyvíjející děj a závěrečnou pointu. ()

Reklama

Reklama