Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské letecké esá v podaní dvoch kamarátov Courtneyho (Errol Flynn) a Scotta (David Niven) v prvej svetovej vojne zápasia s krutou realitou vojny. Film vrcholí Courtneyho veľmi nebezpečnou misiou, a to bombardovaním nemeckého obrovského skladu munície ďaleko za nepriateľskou líniou... (westerns)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

worm14 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný válečný film o letcích dohody za 1. světové války. Hlavní postavou je zkušený letec, kapitán Courtney (Errol Flynn), který je nejlepším letcem v peruti. Film sleduje tradiční témata - nováčci versus veteráni, smrt kamarádů atd. Zajímavé je, že němci nejsou zobrazeni jako bestie, ale jen jako obyčejní vojáci na druhé straně, kteří za nic nemůžou. Film je tedy hlavně kritikou absurdní války, ve které nesmyslně umírají mladí lidé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Psi brešú, ale karavána ide ďalej alebo pomyselný kruh vojna-smrť. Aj keď sa nový deň začína s nováčikmi a niektorí sa ďalšieho rána nedožijú, na konci dňa je vždy opilecký bašavel - sveta žiť oproti takej pechote, ktorá asi nemala vlastný bar s neobmedzeným účtom, ani vlastných sluhov-poddôstojníkov. Inak je to celkom solídne natočená vojnová dráma s takými vtedajšími hviezdami ako boli Flynn, Niven či Basil "Sherlock Holmes" Rathbone. Letecké súboje sú točené len za pomoci zadnej projekcie. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Skvělé válečné drama z prostředí britské letecké základny v době první světové války. Perfektně vykreslené postavy majora Brandta (Rathbone) a kapitánů Courtneyho (Flynn) a Scottieho (Niven). Sledujeme nesmyslný válečný kolotoč - večer dorazí nováčci, je jim cca 16 a mají nalétáno 7-9 hodin. Ráno jdou poprvé do akce a večer se nevrátí téměř nikdo z nich a další den přijdou nové posily a situace se opakuje. __ Většina filmu se odehrává na zemi, žádných větších leteckých bitev se nedočkáme, ale když už jo, tak to stojí za to - viz. Courtneyho a Scottieho přepad německý základny. __ Vzhledem k tomu, že ještě nezačala druhá světová válka, tak si můžeme tento snímek užít bez démonizování Němců a taky bez nějakého zbytečného vlastenectví a patosu. Tady nešlo o to podpořit morálku hochů bojujících na frontě, ale šlo o to ukázat, že válka je naprostý nesmysl a je úplně jedno na jaké straně člověk bojuje. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

MAN IS A SAVAGE ANIMAL, WHO PERIODICALLY TO RELIEVE HIS NERVOUS TENSION, TRIES TO DESTROY HIMSELF!!! Errol Flynn jako vždycky švihák a jeho nálety letadlem se štěkajícími kulomety a začmouděnou tváří mu k jeho charakteru připisují další body. Válka je peklo a tak všichni ti mladí kluci umírají jako jepice a velitelství posílá další a další každý den. Jako pás v nějaké továrně. Nechuť války je podtržena v charakterech postav a neveselím koncem. YOU KNOW WHAT THIS PLACE IS? IT'S A SLAUGHTERHOUSE AND I'M THE BUTCHER!!! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hlídka za úsvitu, toť směsice ironického humoru, jako důsledku stálého spolubytí se smrtí, spolu s hořkým pocitem zodpovědnosti a s hrdě obětavým hrdinstvím. Goulding převyprávěl stejnojmenný Hawksův film z roku 1930 podle knižní předlohy Johna Monka Saunderse jako varování před velmi blízkou válečnou vřavou, která ve své podstatě již však nenápadně vypukla. Má to úsečnější způsob britského šarmu s kritickým hlasem ke způsobům doplňování bojeschopnosti leteckých řad a slávu hrdinství jako základu konečného vítězství. Dokáže nastínit stavy, avšak dopředu vše táhne ten jistý aristokratický šarm letecké vznešenosti a břitká úsečnost britské jízlivosti. Prvním hrdinou je zprvu kapitán a zkušený letec a později major a velitel eskadry Courtney (Errol Flynn). Aneb nezištná oběť a úspěšný zdar osamělé mise jako vykoupení z vlastního pocitu viny. Druhým hrdinou je spolehlivý pilot a Courtneyho kumpán Scott (David Niven). Na jedné straně pak stojí osobní zainteresovanost a niterná bolest, na té druhé podmínky s pocity provinění. Z dalších rolí: před dotěrnou tíží přímé zodpovědnosti velitele eskadry s povděkem prchající major Brand (Basil Rathbone), vždy smířlivější pobočník velitele eskadry poručík Phipps (Donald Crisp), přívětivě zajatý německý pilot von Mueller (Carl Esmond), s blízkostí smrti hůře vyrovnávající se podporučík Hollister (Peter Willes), nebo mladší a dosud nevinný Scottyho bratr Donie (Morton Lowry). Hlídka za úsvitu přes svou vzpurnou náturu, nespokojenost a kritickou jízlivost neváhá s vlastní příkladnou obětí k dosažení úspěchu nadosobního rozsahu. Vznešenost rituálního obětování versus nesmyslná krvežíznivost války. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Filmári potrebovali do filmu aj niekoľko záberov štartujúcich a pristávajúcich lietadiel. Preto zostavili letku 17 historických lietadiel z 1. svetovej vojny (väčšinou Nieuportov). Lietanie s nimi sa ukázalo rovnako nebezpečné ako v 1. svetovej vojne. Kým sa natáčanie skončilo, kaskadéri zničili 15 z nich. (westerns)
  • Film je remakom filmu The Dawn Patrol (1930). Z tohto filmu pochádza tiež väčšina leteckých záberov, ktoré môžeme vidieť v tomto filme. (westerns)

Reklama

Reklama