Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 1

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (776)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Zack je zpomalenej fetišista. V jeho filmech mi pomalu příjde divný, když jede nějakej záběr normální rychlostí. Zack je i vizuální fetišista. Sovičky jsou tááák hebounké. Scenérie jsou epické. Hra světet červánky tvořícího slunce je epická. Měsíc je epický. __ Kdyby se Snyder rozhodl i ten sebemenší červík dostane epické brnění a jde do krutopřísné války. Nejspíš v epickém dešti. Všude budou šlehat neskutečně krásné blesky odrážející se od jeho mithrilového helmy, skrývající ten nejsveřepější výraz, kterého je jen červ schopen. A až vytáhne svůj legendární obouruční meč velikosti megalomanského párátka - bez pochyby zpomaleně - pak teprve na vás dopadne tíživá velikost toho okamžiku a šlechetnost jeho bitvy s mloky. A ani se tomu nebudete smát. __ Všechno je to jednoduše krása. Ale ve své podstatě jde o průměrný animák s lepším lakem. Já miluju gyros. Zvlášť ten na Strossmayerově náměstí. Ale cpát se tim od rána do večera .. Sovičky měly trošku ubrat a vybrat si čím chtějí valstně být. Do 3D Marku dobrý. Zatím ale to nejslabší, co pan režisér natočil. 2,7* ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Pekné animácie, prepracované slow-motion scnény a mýtický príbeh hrdinstva, boja dobra a zla a ochraňovania slabých by mohli byť v celkovom dôsledku výbornými ingredienciami na rozprávku ako pre dospelých tak aj pre deti, ale tá nevyváženosť situácii a momentov narúša celkovú idylu príbehu. Dej sa rozbieha pomaly a neprináša nič extra - kombinácia humoru, posolstiev a skutočne serióznych momentov nie je v správnom pomere a tak si tento film ťažšie hľadá svoju polohu, ... avšak s pribudajúcim časom všetko dostáva lepšiu formu a tvar a rozprávka získava ten správny očakávaný charakter. Boj dobra a zla naberá tú správnu intenzitu a príbeh graduje tak ako sa patrí. Celkový dojem je tak vďaka vybilancovanej druhej polovici a záveru podstatne vylepšený..., škoda toho (dlhšie) nesúrodého začiatku. [3 a pol *] ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude pecka, ale až takovýhle nářez? Jasný animák roku. Zack Snyder opět překvapil a natočil nekonvenční animák s archetypálním příběhem, ve kterém udivuje svou režisérskou zručností a neskutečnou hororovou atmosférou, za kterou by se nestyděl ani Juraj Herz v dobách své největší slávy._________UPDATE: Po letech s odstupem je to samozřejmě už slabší, ti dva kecalové by měli být vystřiženi, nicméně pořád jde o výborný animák s nezaměnitelným Snyderovým rukopisem. Z nacistických vůdců Helen Mirrenové a Huga Weavinga mrazí.__________________UPDATE 29.3.2024: Jeden z nejlepších animáků minulého desetiletí, který je dnes prakticky v zapomnění, což je velká škoda. Audiovizální nádhera, která i dnes může ohromit nejen dětské publikum. Krásná atmosféra, skvěle prokreslení nacističtí záporáci a celkově mě to bavilo, jakkoli je příběh archetypálně předvídatelný. Velká škoda, že Soví strážci tehdy po kasovní stránce tak brutálně propadli, protože by se kariéra Zacka Snydera nejspíš ubírala lepším směrem. Nic to však nemění na tom, že jde o jeden z nejlepších Snyderových filmů vůbec, což se dnes po snímcích typu Rebel Moon zdá málo pravděpodobné. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Své tři hvězdičky dávám za animaci, grafiku, 3D provedení - to se mi moc líbilo. Co se mi nelíbilo je děj ... nevím co se to dnes s filmaři celovečerních animovaných filmů pro děti děje. Je tu násilí, jakási propagace nacismu ... lituji, že jsem na to vzala svou dceru, není to ještě film pro šestileté dítě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $55,675,313Tržby Celosvetovo $139,918,466Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,403,076 //počet predaných kusov 297,160Tržby za predaj DVD v USA $15,250,482 //počet predaných kusov 949,259 ║ Klasický komerčne nelákavý produkt od Warner Bros., ktorý si ide svojou cestou vizuálneho obžerstva. Dejovo trošku moc priamočiaré dobrodružstvo s minimom zábavných scén, za to soví tam je neúrekom, až skoro prichádza na neprehľadnosť. Animačne to je opäť vrchol, tak ako pri Happy Feet, nuž pokiaľ tancujúci tučniaci boli skôr muzikálnejšie ladení, soví strážcovia sú zas akční, čo nebýva u rozprávok až tak zvykom a ešte keď sa jedná o zvieracú ríšu, súboje sú tak pol na pol v tom či tam je niečo vidieť alebo pre takzvanú zákernosť súbojov nevidieť. Vizuálne úchvatné dobrodružstvo! Plus tradične skvelý Slovenský dabing a na úvod filmu priletí aj nápis filmu po Slovensky, plusom sú aj fantasticky spracované záverečné titulky s úžasným animovaným podmazom. /videl v kine 3D verziu 3x: 100%/ Tak videl som to aj 3x a musím uznať že to je kvalitatívne veľmi dobre spracované a každým pozretím ma to viac a viac celé berie! A aj keď komerčne to nie je bomba koľko toľko si to na seba zarobí. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • Název filmu se v průběhu jeho výroby měnil. Nejprve byl v originále nazván Guardians of Ga'Hoole, později byl přejmenován na Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole. (Zbyisek)
  • "Čisté sovy či Neposkvrnění" (v originále Pure ones), kteří ve filmu vystupují coby hlavní nepřátelé, jsou očividnou alegorií na nacisty, lépe řečeno na nacistickou ideologii o nadřazené čisté árijské rase. Ta by měla vládnout ostatním rasám, které jsou slabé a hodny pouze sloužit. Pro árijskou rasu je typická postava vysokého vzrůstu, se světlou kůží, světlými vlasy a modrýma očima. Přitom ve filmu tyto předpoklady splňují naopak sovy, které vedou druhou stranu barikády, tedy "Soví strážci". (Bohnice05)
  • Mladá sovička Eglantine je jediná, která v originále nemá australský přízvuk. (Arbiter)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama