Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 2

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (775)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $55,675,313Tržby Celosvetovo $139,918,466Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,403,076 //počet predaných kusov 297,160Tržby za predaj DVD v USA $15,250,482 //počet predaných kusov 949,259 ║ Klasický komerčne nelákavý produkt od Warner Bros., ktorý si ide svojou cestou vizuálneho obžerstva. Dejovo trošku moc priamočiaré dobrodružstvo s minimom zábavných scén, za to soví tam je neúrekom, až skoro prichádza na neprehľadnosť. Animačne to je opäť vrchol, tak ako pri Happy Feet, nuž pokiaľ tancujúci tučniaci boli skôr muzikálnejšie ladení, soví strážcovia sú zas akční, čo nebýva u rozprávok až tak zvykom a ešte keď sa jedná o zvieracú ríšu, súboje sú tak pol na pol v tom či tam je niečo vidieť alebo pre takzvanú zákernosť súbojov nevidieť. Vizuálne úchvatné dobrodružstvo! Plus tradične skvelý Slovenský dabing a na úvod filmu priletí aj nápis filmu po Slovensky, plusom sú aj fantasticky spracované záverečné titulky s úžasným animovaným podmazom. /videl v kine 3D verziu 3x: 100%/ Tak videl som to aj 3x a musím uznať že to je kvalitatívne veľmi dobre spracované a každým pozretím ma to viac a viac celé berie! A aj keď komerčne to nie je bomba koľko toľko si to na seba zarobí. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Odhadovať každú nanovo narafičenú kulehu od Snydera je už od zhliadnutia jeho "Úsvitu" k_r_v_k_ obtiažne, ale nech - povedal by kamoš - mne tieto chameleónske návyky až tak neprekážajú pretože v prípadoch kedy sa príbehové línie začnú nadbytočne pretínať, resp. uberať do slepých koridorov ("300") sa skoro vždy čiastočne ukojím pompézne vycizelovanou formou. História pokračuje. Po príchode "Strážcov" z mäsa a kostí, u ktorých môžme zcela bez pochýb konštatovať, že sa jedná o jednu z najradikálnejších a zároveň najopojnejších komiksových adaptácií za posledné roky, prilietavajú strážcovia soví, ktorí sa nás síce snažia uchlácholiť vizuálne vypiplanou animáciou, ale kvôli fabulačnej roztrieštenosti sa pre svoju predlohu stávajú skôr zahanbujúci. Skáče sa "od buka do buka", najskôr biblické báchorky, potom rasová neznášanlivosť, až po namáhavé vzkriesenie niktoša; do toho mišung detinskosti, dospeláckosti a rodinkárstva. Takmer nič z toho nie je dotiahnuté do prijateľnej polohy, pozornosť udržuje iba akosi zvláštne do deja vťahujúca atmosféra epického rozprávania a právom - už vyššie spomínaný - vychvalovaný vizuál. V hokejovej terminológii by som to označil za potupnú prehru po predĺžení, bod je doma, ale v kabíne koluje sklamanie, keďže väčšina počítala s trojbodovým viťazstvom. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Akce z Třístovky, epika z Pána prstenů, dětinský humor ze všech animáků široko daleko. Za devadesát minut prostě nejde stihnout všechno, takže z původně plánované animované události roku zůstala technologická laskomina (bude Oscar?), která funguje v režimu HD pro oko, ale SD pro mozek. Děcka bych na to nevzal a dospělé odradil. Snyder šlápnul hodně mimo. Slabší 3*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuálna bomba, kde je premakaný každučký detail. Tvorcovi sa naozaj vyhrali a výsledok je pastvou pre oči. Problém nastáva, keď úvodné nadšenie trochu opadne a začne vás zaujímať príbeh. Ten je pre mladších divákov a hlavne deti, dosť ťažko stráviteľný. Tých sov a vtákov je v príbehu veľa a sú si podobné, to je výčitka od tých mladších a ja som postrehol totálnu absenciu humoru, čo je pre animák dosť neobvyklé. Ťažko povedať pre akú vekovú kategóriu film doporučiť, ale som si istý , že deti až tak neohúri. Výsledok je pre mňa taký kostrbatý a musím , hoci nerád, priznať sklamanie. Jeden z mnohých filmov, ktoré sa utopili vo vlastnej vizuálnej dokonalosti. Ale pekné to je, to sa musí nechať...60%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Své tři hvězdičky dávám za animaci, grafiku, 3D provedení - to se mi moc líbilo. Co se mi nelíbilo je děj ... nevím co se to dnes s filmaři celovečerních animovaných filmů pro děti děje. Je tu násilí, jakási propagace nacismu ... lituji, že jsem na to vzala svou dceru, není to ještě film pro šestileté dítě. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • Název filmu se v průběhu jeho výroby měnil. Nejprve byl v originále nazván Guardians of Ga'Hoole, později byl přejmenován na Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole. (Zbyisek)
  • "Čisté sovy či Neposkvrnění" (v originále Pure ones), kteří ve filmu vystupují coby hlavní nepřátelé, jsou očividnou alegorií na nacisty, lépe řečeno na nacistickou ideologii o nadřazené čisté árijské rase. Ta by měla vládnout ostatním rasám, které jsou slabé a hodny pouze sloužit. Pro árijskou rasu je typická postava vysokého vzrůstu, se světlou kůží, světlými vlasy a modrýma očima. Přitom ve filmu tyto předpoklady splňují naopak sovy, které vedou druhou stranu barikády, tedy "Soví strážci". (Bohnice05)
  • Jde o první film Zacka Snydera bez ratingu R. (Arbiter)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama