Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 2

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (776)

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale udělat ze sov vojáčky a nechat tahle něžná a důstojná zvířata mlátit se hlava nehlava, to mi přišlo hodně přitažené za vlasy. A přitom animace je skutečně nádherná, výprava a hlavně hudba mě úplně pohltila a i přes mírnou absenci humoru jsem se cítil v sovím světě od začátku jako doma. Ale posledních dvacet minut mě dost zklamalo, a byť byly natočeny stejně působivě a efektně jako zbytek filmu, celkový obraz příběhu založeného především na skvěle vymyšlených sovích tradicích a bájích se mi nenávratně narušil. I tak ale palec nahoru, protože od Snydera bych takhle příjemnou a přístupnou podívanou asi nikdy nečekal.. 70% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Akce z Třístovky, epika z Pána prstenů, dětinský humor ze všech animáků široko daleko. Za devadesát minut prostě nejde stihnout všechno, takže z původně plánované animované události roku zůstala technologická laskomina (bude Oscar?), která funguje v režimu HD pro oko, ale SD pro mozek. Děcka bych na to nevzal a dospělé odradil. Snyder šlápnul hodně mimo. Slabší 3*. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"UŽ JSI TO NĚKDY ZKOUŠEL?" - "NE, ALE VŽDYCKY JSEM TO CHTĚL ZKUSIT." Mít děti, s radostí je na to vezmu, celou dobu jsem si říkal, jak intenzívně bych to musel jako dítě prožívat. Fantastická animace i akce s další palbou nádherných zpomalovaček jsou jedna věc, ale ty nečekaně temné tóny (perverzně namixované s infantilním humorem z úplně jiného typu animáků, který bych oželel), ty jsem ocenil mnohem víc než technické finesy. Další nedotažený Snyder, který se v pouze 90minutové (!) snaze o epičnost spolehl na vizuál, jehož je mistrem a utekl mu propracovanější svět a příběh. Ale i tak je nejen na co koukat, ale i co prožívat. Hlavně nářezové finále. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bojím se bojím, že kdybych si hodnocení nechal trochu proležet v hlavě, vytratila by se (maximálně) jedna hvězdička. Zážitek z kina to rozhodně byl, to Snyderovi nikdo nevezme, protože na ty zpomalené záběry, na ty on je prostě machr. Dalším velikým plusem je povedená stylizace a celkový vizuál animovaného snímku jako takového. Jednou mi blesknul hlavou podobný výlet na Pandoru, tak výtečně barvičky působí. Ale s mínusy je to už horší: od často nepřehledných soubojových scén (na velkém plátně), přes občasnou nudu (zíval jsem dost), až po několik postav, které by šli z finální verze klidně odstranit. Vzhledem k tomu, že jsem něco podobného čekal, dále protože akce naplnila má očekávání, a že několik bombastických scén ve spojení s hudbou funguje výborně, jsem dnes "hodný" a s verdiktem jdu vysoko. Výš, než správně velí rozhodné oko kritika. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Subjektivně za plný počet, zdravý rozum ale velí s tou poslední hvězdičkou šetřit. Legenda o sovích strážcích je technický skvost (u Snydera naprosto samozřejmost, přesto nepřestává fascinovat) a emocí má na rozdávání. Metafora na druhou světovou funguje, bratrovražedný konflikt posouvá film daleko od rodinného filmu... A je strašná škoda, že zbytečné množství dětinských fórku jej tam zase vrací. Nebýt těchto úliteb dětskému divákovi a mít tak hodinu (klidně i víc) stopáže navíc, byla by Legenda o sovích strážcích monumentální. Takhle je "POUZE velkolepá. Třetí prostor je fascinující. Sovy jsou jako živé. A Host of Seraphim už dlouho neznělo tak dobře... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • Jedná se o první animovaný film, který režíroval Zack Snyder. (LEGACY)
  • Vo filme sa objavia tieto druhy sov: plamienka driemavá, sova pásikavá, rod Phodilus, pôtik kapcavý, ketupa rybárka, kuvik zemný, výr skalný, výrik škriekavý, sovička kaktusová, plamienka dlhonohá, sova bradatá, výr bielobradý, myšiarka ušatá, plamienka škrabošková, krahula hôrna, rod Glaucidium, výrček červenkastý, pôtik škripľavý, myšiarka močiarna, beluňa tundrová, plamienka sadzová, plamienka bodkovaná, sova škvrnitá, výrik choliba a výrček škvrnitý. (ČSFD)
  • Název filmu se v průběhu jeho výroby měnil. Nejprve byl v originále nazván Guardians of Ga'Hoole, později byl přejmenován na Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole. (Zbyisek)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama