Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

POMO 

všechny recenze uživatele

Autenticky mrazivé a dokumentaristicky hodnotné dielko odvážnych tvorcov. Úmyselný chlad filmu a odstup od postáv je adekvátny prívetivosti sveta, v ktorom sa odohráva. Nie je jeho handicapom. Tým je zbytočne prepálená minutáž. Vybrať len to najpodstatnejšie, skrátiť na 100 minút a mohla to byť pecka! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem měl políčeno už kdysi dávno v nějakém artkinu, pak na něj nějak zapomněl a teprve teď se mi dostal do rukou. A nadchnul mě skoro stejně, jako kdysi brazilský Cidade de Deus. Skvěle mi sedl jeho dokumentární styl umocňující jeho syrovost a realističnost a při jeho sledování mi neustále na mysl tanula památná Hopperova slova, že "všichni Siciliáni jsou negři". Protože i když jsou tihle Napolitánci Evropani a křesťani, mentalitou patří zjevně spíš do Afriky nebo na Blízký Východ. Orientální (rozuměj neevropskou) atmosféru umocňují i bezútěšné exteriéry města i krajiny, kterým vévodí fascinující panelákový komplex připomínající jakési betonové pueblo nebo jihoamerické favely. Už jen narodit se a vyrůstat v takovém prostředí musí člověku zákonitě předurčit jeho životní cestu. A zajímavé bylo pro mě i setkání s neapolským dialektem, který mi svou zvukomalbou spíš než italštinu celou dobu evokoval brazilskou portugalštinu. Zapamatováníhodných scén je ve filmu spousta, rád bych tu ale vypíchnul aspoň rituál přijímání mladíků (nebo spíš kluků) ke camoře střelbou do neprůstřelných vest. A dodnes jsem taky netušil, že pro mafii je lukrativní byznys třeba i krejčovství. Existenciálně silný zážitek. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi kontroverzní film hned z několika aspektů - od kontroverze tematické, která ovšem sama o sobě hraničí s občanskou statečností a je patrně nejcennější devizou snímku, po kontroverzní vyznění zvolené formy, jejíž pseudodokumentární charakter v kombinaci s relativně značnou stopáží a výrazným poměrem popisných pasáží jsou velmi náročné na divákovu pozornost. Italský režisér Matteo Garrone natočil filmovou adaptaci známé stejnojmenné knihy italského novináře Roberto Saviana, který je v mých očích hrdinou a měl by dostat přinejmenším nejvyšší státní vyznamenání Italské republiky, neřku-li Evropské unie (má-li nějaké), neboť jeho autentické svědectví o praktikách neapolské mafie (aby popsal tyto pletichy očitě, sám se nechal zaměstnat jako námezdní síla v textilní manufaktuře vedené Číňany, pracoval jako stavební dělník i jako číšník v restauraci provozované Gomorrou atd.) morálně drásá a poukazuje na slabé stránky demokracie, které instituce jako mafie adaptivně využije ve svůj prospěch, nemluvě o tom, že Saviano může za své svědectví kdykoliv zaplatit životem. Film, který konečně bourá mýty o atraktivním životě mafiána a který ukazuje skutečnost takovou, jaká je - nudnou, hnusnou a šedivou. Žádná naděje, no future... Faktické svědectví o zobrazovaném řadím vysoko nad uměleckou úroveň snímku... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film, mě si však získal na svou stranu. Děj je sice rozkouskován, ale to mi v žádném případě nevadilo. Naopak, o to nadšeněji jsem přijímal autentičnost prostředí. Syrovost, žádná laciná vyumělkovanost - to je Gomora. Absence zběsilého střihu a hudby to jenom podporuje. Koná se nuda? Pro mě nikoliv. Výsledek: Film, který si na nic nehraje, divák se však pouští do velkého dobrodružství. Klidně mu dám 9/10 a vůbec se za své hodnocení nebudu stydět. P.S: Prostředí neapolské camarry mi vyhovalo, protože nemám příliš rád kmotrovskou uhlazenost. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2008 - Veľká cena poroty ◘◘◘◘ European Film Awards 2008 - Najlepší film ◘◘◘◘ ťažko sa vyznať v tejto spleti zločinu a ľudských osudov.... niet vodiacej nite, hlavnej postavy-postáv, niet príbehu... a predsa, tá atmosféra určite diváka ohromí. Človek z našich zemepisných šírok sa musí sám seba pýtať "Aj toto sa deje v tzv. vyspelej Európe?", pretože niečo takéto by "bežný Európan" očakával maximálne niekde z Mexika, Kolumbie, Caracasu, Ria... a ono to žije tu, kúsok za Alpami.... cinické, chladnokrvné, iracionálne, nepredvídateľné zlo, dávno stratiace pozlátko noblesy (známe z filmov ako Godfather), ktorého totalita je absolútna a v dohľadnej dobe asi nezvrhnuteľná :-/ Atmosfére, dokumentárnosti a reálnosti obrazu, ktorá mi formálne pripomenula bratov Dardennovcov, nemožno nič vytknúť, hudobný podmaz tak isto presne zapadá do prostredia.... napriek tomu, nadšenie tento snímok nevzbudzuje.... pokrivkáva najmä scenáristicky (bližšie vysvetlenie väzieb medzi jednotlivými odnožami "podnikateľskej činnosti" Gomorry, hierarchia, funkcie postáv v nej) a prílišná dĺžka tak isto nie je pri filmoch vždy k prospechu.... dobrých 60-65% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Skladba, která hraje k závěrečným titulkům se jmenuje Herculaneum a složila ji slavná triphopová formace Massive Attack. (Pumiiix)
  • Vila, ve které si kluci hrají na film Zjizvená tvář (1983), patřila neapolskému gangsterovi Walteru Schiavonemu. Po zasáhu proti jeho osobě byla později stavba zkonfiskována a přebudována na kliniku. (Docflash)
  • Veľká časť filmu sa natáčala v neapolskej časti Scampia, ktorá je domovom mafie Camorra. Štvrť je známa ako najväčší drogový "brloh" Neapola, v ktorom funguje niečo na štýl drogového distribučného centra mesta, v ktorom majú najmladší drogoví dealeri 12 rokov. Štvrť je známa ako najhoršie sídlisko novodobej Európy, v ktorom je na každodennom poriadku streľba, prelety vrtuľníkov a razie policajtov i protidrogových jednotiek. Kolorit dopĺňa neznesiteľný zápach odpadkov a fekálií. (k4li)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama